Τα παζάρια για το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους γίνονται με δεδομένα από το κεφάλαιο τα νέα μέτρα και χαράτσια που χρεοκοπούν το λαό
|
Πληθαίνουν τα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία, με ορισμένα από αυτά να κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» μεγαλύτερο από 50%, στο φόντο έντονων ανταγωνισμών για τον επιμερισμό της ζημιάς.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» (WiWo), η εταιρεία συμβούλων «Roland Berger» επεξεργάστηκε σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας από το 145% στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, αντίστοιχης της «Treuhand» που διαχειρίστηκε το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Η «Roland Berger» υπολογίζει την αξία της προς αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας στα 125 δισ. ευρώ και προτείνει να διατεθούν τα 60 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να το αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το «BBC», το ΔΝΤ και η ΕΕ επεξεργάζονται μια μόνιμη λύση για την κρίση στην Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, το οποίο περιλαμβάνει διαγραφή κατά 50% του ελληνικού χρέους, τετραπλασιασμό των πόρων του σημερινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 440 δισ. στα 2 τρισ. ευρώ, με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ ελπίζουν πως θα είναι έτοιμες να θέσουν το σχέδιο σε εφαρμογή σε πέντε με έξι βδομάδες.
Από την πλευρά της, η «Citigroup» εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2012 και προβλέπει ότι τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία θα προχωρήσουν, επίσης, σε αναδιάρθρωση των χρεών τους. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα χρειαστεί «κούρεμα» 67% για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ και 54% για να υποχωρήσει στο 80% του ΑΕΠ. Η «Credit Suisse» υπολογίζει ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 80% του ΑΕΠ, απαιτείται «κούρεμα» 56% σήμερα, ενώ αν καθυστερήσει η αναδιάρθρωση ως τα τέλη του 2012 θα χρειαστεί «κούρεμα» 73%. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ο Νοέμβρης είναι η κοντινότερη περίοδος που ευνοεί μια τέτοια κίνηση.
Θωρακίζουν το κεφάλαιο
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να αυξήσει τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Αξιωματούχος της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται, δηλώνει ότι «πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ευρώ από τους πόρους του Ταμείου σε πέντε ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απόφαση πώς θα γίνει αυτό».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η Γερμανία φέρεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που προβλέπεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να συντονίσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία θέλει την υλοποίηση του Μηχανισμού το 2012 και όχι το 2013, προκειμένου να προχωρήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, πριν η κρίση οξυνθεί επικίνδυνα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Ως προς αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνει ότι«αν ο Μηχανισμός μπορέσει να λειτουργήσει νωρίτερα, δεν θα αντιτασσόμασταν σε αυτό» και διευκρινίζει ότι«χρειαζόμαστε μια λύση που είναι μόνιμη και μακροπρόθεσμη για να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα»,φωτογραφίζοντας την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, διευκρινίζει ότι«αν δεν επιτυγχανόταν μια σημαντική συμμετοχή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η νομιμότητα των δυτικών καπιταλιστικών συστημάτων μας θα δεχόταν πλήγμα και μαζί της και εκείνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»και προειδοποιεί ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα κατανείμουν το βάρος του χρέους ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους πολίτες θα κρίνει τη σταθερότητα των χρηματαγορών και τη νομιμότητα των δυτικών δημοκρατιών, σε ό,τι αφορά τους πολίτες τους, τα χρόνια που θα έλθουν».
Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ειδάλλως«υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να διαλυθεί η Νομισματική Ενωση» και εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί μάλλον δέκα χρόνια παρά ένα χρόνο για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της». Από την πλευρά του, ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, δηλώνει ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει με συμπληρωματικά μέσα το Ταμείο, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο.
Μεταξύ των σχεδίων που συζητιόνται, είναι και η χορήγηση εγγυημένων δανείων από το Ταμείο προς τους επενδυτές που θα αγοράσουν χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ακόμα, ο Ο. Ρεν ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία», καθώς αυτό «θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες σε ολόκληρη την ΕΕ, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ, τονίζει ότι «το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη» και τότε «μπορεί με την τροπή που θα λάβουν τα πράγματα, να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers». Η ίδια διευκρινίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για το κεφάλαιο, σημειώνοντας:
«Αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ. μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ».
Παράλληλα, η Α. Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι «ως μέλη της Ευρωζώνης διερωτάστε, γιατί κατά κάποιο τρόπο εγγυόμαστε ό ένας για τα χρέη του άλλου ώστε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες ώστε να καταφέρουν να βγουν από τη δύσκολη θέση. Το κάναμε για εμάς. Ο καθένας το κάνει για τον εαυτό του. Διότι, διαφορετικά, θα βρισκόταν σε κίνδυνο συνολικά το κοινό μας νόμισμα. Αν δεν το κάναμε συνολικά θα υπήρχε αστάθεια στην Ευρωζώνη και αυτό θα αφορούσε τον καθένα από εμάς ξεχωριστά».
Η καγκελάριος της Γερμανίας επαναφέρει την πρόταση για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, λέγοντας πως «θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις συνθήκες, που θα επιτρέπουν την προσφυγή εναντίον μιας χώρας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα την υποχρεώνουν να παραχωρεί μέρος των αρμοδιοτήτων της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Να υπάρχει, δηλαδή, ένας ευρωπαϊκός θεσμός, ο οποίος θα λέει "όποιος δεν τηρεί τις συμφωνίες θα πρέπει να εξαναγκάζεται να τις τηρήσει"».
Πάντως, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είχαν την αντανάκλασή τους και στη συνεδρίαση των κρατών - μελών του ΔΝΤ που έγινε στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ διακήρυξαν ότι «η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη», ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, τονίζει ότι «καθίστανται αναγκαία τα επιπλέον μέτρα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων, να δημιουργηθεί η "αντιπυρική ζώνη", που θα αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση της κρίσης».