Η ανάκαμψη (των κερδών) τρέφεται με ... ανέργους!
Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ |
ΩΣΤΟΣΟ, ακόμα και υπ' αυτό το πρίσμα, τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και αποτυπώνουν το χαρακτήρα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ιδιαίτερα με την εκτίμηση του ΔΓΕ ότι παρά την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών στα προ της κρίσης επίπεδα, η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στις αναπτυγμένες χώρες.
Στην έκθεση του ΔΓΕ επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι το 2010 ήταν έτος ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το 2009. Για το 2011 εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί ελαφρά στα 203,3 εκατομμύρια, όμως αυτή η μείωση θα προέλθει κυρίως από τις λεγόμενες «αναδυόμενες οικονομίες» όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική κ.ά.
ΑΠΟ ΤΟ 2007 που άρχισε η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε διεθνή, έχουν προστεθεί 27,6 εκατ. άνεργοι(!). Το 55% μάλιστα της αύξησης της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 2007-2010 αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες και την ΕΕ, παρόλο που αυτές καταλαμβάνουν μόλις το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Ομως, ακόμα και για πολλούς από αυτούς που εργάζονται η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 630 εκατομμύρια εργάτες (το 20,7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού) «ζουν» μαζί με τις οικογένειές τους με 1,25 δολάρια τη μέρα!
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ στοιχείο αποδεικνύει ότι το 2010 προστέθηκαν άλλα 40 εκατομμύρια στην κατηγορία «φτωχοί εργαζόμενοι», δηλαδή εργαζόμενοι που δεν μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση της φτώχειας με το μισθό εργασίας...
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από 56 χώρες, στην παγκόσμια αγορά εργασίας εισήλθαν 1,7 εκατ. λιγότεροι νέοι στις ηλικίες 15-24 ετών. Η ανεργία, άλλωστε, διεθνώς πλήττει κυρίως τους νέους, και πέρυσι ήταν 12,6% έναντι 4,8% των ενηλίκων.
ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ανεργίας στους νέους παρουσιάζουν η ΕΕ με 18,2% και οι περιοχές της Βόρειας Αφρικής (23,6%) και της Μέσης Ανατολής (25,1%), οι οποίες ήλθαν έντονα στην επικαιρότητα ξανά τις τελευταίες μέρες με την εξέγερση στην Τυνησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου