Η χτεσινή συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη
***
-- Καλημέρα κ. Παπαρήγα. Πώς πάει το τρέξιμο;
-- Τρέχουμε, αλλά είναι ωραίο όταν βρίσκεσαι ανάμεσα στον κόσμο. Αλλωστε, εμείς κάνουμε πάρα πολλές περιοδείες και συγκεντρώσεις και πριν τις εκλογές. Μάλλον στις εκλογές αυξάνεται η πρόσκληση στα κανάλια σε μας.
-- Οντως, δεν είστε και από τα πρόσωπα που συχνά προσκαλούνται. Εχουμε κάποια κόμματα, τα οποία λένε, κάναμε την ανάγκη υποχρέωση, ψηφίσαμε τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο, για να σωθεί η Ελλάδα, για να μείνουμε στην ΕΕ και το ευρώ, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική. Εχουμε κάποιους άλλους που λένε θα την ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική και να το πρόγραμμά μας. Και έρχεστε εσείς ξεκάθαρα και ανοιχτά και λέτε έξω απ' την ΕΕ, και το ευρώ; Με κάποιο νόμισμα, απαντήσατε στην τελευταία σας συνέντευξη με τον Στ. Θεοδωράκη. Θα υπάρχει, είπατε, κάποιο νόμισμα. Τώρα, ποιο θα είναι αυτό, δεν ξέρουμε. Αυτή είναι η άποψή σας; Σωστά τη μεταφέρω;
-- Σωστά τη μεταφέρετε, να τεκμηριώσω όμως αυτήν την άποψη. Εμείς δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές όψιμοι όπως εμφανίζονται ορισμένα κόμματα, πατώντας πάνω στην εμπειρία του λαού και που του λένε ότι εμείς θα γίνουμε μεγάλοι αντιστασιακοί μέσα στα όργανα της ΕΕ. Εμείς λέμε το εξής πράγμα στο λαό: Η ένταξη και η βαθιά ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ είναι ένας πρόσθετος παράγοντας, πέρα απ' τους εσωτερικούς που υπάρχουν, γιατί δεν τα μεταφέρουμε όλα έξω, δεν έρχονται όλα τα προβλήματα έξωθεν, είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που οξύνει όλα τα προβλήματα του λαού και αποφασιστικό εμπόδιο σε μια σύγχρονη φιλολαϊκή ανάπτυξη.
MotionTeam
|
Ολα τα άλλα που λέγονται για εναντίωση στην ΕΕ, με συγχωρείτε, ή πολιτική επιπολαιότητα είναι που δεν συγχωρείται για πολιτικές ηγεσίες ή καιροσκοπισμός, ότι θα πάνε στα όργανα της ΕΕ και θα χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι ή θα γίνει συμμαχία του Νότου εναντίον της συμμαχίας του Βορρά. Αυτά με συγχωρείτε είναι ψέματα, τι να σας πω τώρα; Αφέλεια; Αυταπάτη; Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμορφώνουμε στο λαό ελπίδα, η οποία θα μετατραπεί σε μια πλήρη απογοήτευση, όχι σε πέντε - δέκα χρόνια που χρειάζονταν πριν, αλλά σε λίγες μέρες μετά τις εκλογές.
-- Ξέρετε, το επιχείρημα όσων λένε «ναι» στην ΕΕ και στο ευρώ είναι για να έχουμε εξασφαλισμένους μισθούς, συντάξεις και για να έχει λεφτά η χώρα. Εσείς τι τους απαντάτε;
-- Κύριε Παπαδάκη, εσείς έχετε έναν μισθό, στην Ελλάδα δουλεύετε, κρατήσεις στην Ελλάδα σας κάνουν, στην Ελλάδα παράγετε ό,τι παράγετε. Η ΕΕ σας πληρώνει; Με συγχωρείτε δεν καταλαβαίνω. Ο ελληνικός λαός δουλεύει, άλλος με α μισθό, άλλος με β, τώρα πάμε όλοι στα τάρταρα. Εδώ προσφέρει ο λαός, εδώ παράγει τον πλούτο. Ποιος θα στον δώσει; Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία;
Και εγώ θα σας πω και ένα άλλο πράγμα που κινδυνεύουμε να το ξεχάσουμε. Πόσες φορές στην ΕΕ έγιναν εθνικά δημοψηφίσματα και βγήκαν εναντίον της ΕΕ, στα πρώτα χρόνια μετά το Μάαστριχτ, όταν ακόμα δεν φαίνονταν τα προβλήματα - εμείς τα λέγαμε αλλά δε φαίνονταν. Και υπήρχαν αποτελέσματα από 49% έως 51% και 53%. Και μετά, έφεραν τους λαούς ξανά να σκύβουν το κεφάλι. Τι θα γίνει δηλαδή; Η ΕΕ είναι μεγάλο εμπόδιο. Αλλά τα εμπόδια ξεκινάνε από εδώ. Πρέπει στην Ελλάδα να πετάξουμε και να ανατρέψουμε τα εμπόδια, αλλιώς στην ΕΕ αυτή θα είναι η μοίρα μας.
Ληστές του λαού η ΕΕ και τα κόμματά της
-- Κι από χρήματα; Που δεν έχουμε και μόνο τα δανεικά μας σώζουν, όπως λένε κάποιοι;
-- Κύριε Παπαδάκη, άμα εγώ οργανώσω μια ληστεία στο σπίτι σας - δε φαντάζομαι να βρω πολλά, αλλά εν πάση περιπτώσει, σας πάρω ό,τι έχετε, το υστέρημά σας- και μετά σας πω, κοίταξε να δεις, θα σου δώσω χρήματα να περνάς λίγο λίγο, να αγοράζεις ένα κομμάτι ψωμί. Η ΕΕ ποια χρήματα μας δίνει; Θα σας πω καθαρά, αφαίρεσε ως Ενωση - και για την πραγματικότητα ας το πούμε, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια - έχουν αφαιρέσει απ' τις τσέπες των λαών τεράστια ποσά χρημάτων.
Αυτά τα λεγόμενα πακέτα πώς διαμορφώθηκαν; Δε διαμορφώθηκαν και μέσα απ' την εκμετάλλευση και τη ληστεία των λαών; Μέσα απ' τον πλούτο των λαών; Πού τα βρήκε η ΕΕ τα λεφτά; Εχει κάποια δικά της θησαυροφυλάκια; Τι μας δίνει; Μας παίρνει 5 και δίνει 1. Και πού τα δίνει; Οχι στο λαό, τα δίνει στους πιστωτές. Ξέρετε με τη συμφωνία την τελευταία που έγινε, κι σε αυτό πρέπει να απαντήσουν και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, αντί να χρωστάει η Ελλάδα στους πιστωτές, στους ιδιώτες, χρωστάει στα κράτη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Τι θα διαπραγματευτείς με τα κράτη; Μετατράπηκε σε χρέος κρατών, κούρεψαν 103 δισ. και δάνεισαν 130. Χαίρω πολύ. Σας λέω, είναι σαν να έρθω να σας ληστέψω και μετά να γίνω τοκογλύφος δανειστής.
-- Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές, γιατί ζητάτε την ψήφο του λαού. Ζητάτε την ψήφο για να έρθετε στην εξουσία; 'Η μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα, τι να την κάνω εγώ την εξουσία; Ζητάτε ανατροπή του συστήματος και μέσα από ποιες διαδικασίες; Από επανάσταση ειρηνική, με επανάσταση με όπλα, που θα βγείτε στους δρόμους; Θα μας πάρετε τα σπίτια; Θα μας δημεύσετε την περιουσία;
-- Εχετε ωραίο σπίτι κ. Παπαδάκη; Αν είναι καλύτερο από το δικό μου θα έρθω να σας το πάρω. Μα τι λέτε τώρα; Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Εγώ, πάντως, σας το δίνω το δικό μου, μόνο θα δω την ηλικία του δικού σας σπιτιού, αν είναι νεότερο θα έρθω στο δικό σας...
-- Θα μου δώσετε το δικό σας σπίτι, που δεν έχετε πληρώσει το χαράτσι για να πληρώσω εγώ το χαράτσι της ΔΕΗ;
-- Α, είναι και υποθηκευμένο. Αν το δικό σας δεν είναι, θα κάνουμε ανταλλαγή. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε για να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό που λέμε συσχετισμός δυνάμεων διαμορφώνεται απ' το λαό. Βεβαίως, κάτω απ' την επίδραση της δράσης των κομμάτων, του κινήματος κ.λπ. Στις 6 και στις 7 του Μάη, δυστυχώς δεν πρόκειται να αναδειχθεί απ' την κάλπη αυτό που λέμε λαϊκή εξουσία. Δε θα περάσει ο λαός στην εξουσία, θα αναθέσει κάπου τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων, δεν ανατρέπεται σε δεκαπέντε μέρες. Επομένως εμείς, επειδή ξέρετε τα μυαλά μας είναι μέσα στο κεφάλι μας, λίγα, πολλά, είναι μέσα, ξεκαθαρίζουμε το εξής: Τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει στις εκλογές;
-- Αν ο λαός αποφασίσει να δώσει ένα μεγάλο ποσοστό στο ΚΚΕ τι θα το κάνει; Θα κυβερνήσει, θα το χαρίσει; Κάποιοι λένε: Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα;
-- Δεν έχουμε μεταλλαχθεί κ. Παπαδάκη, άλλοι έχουν. Μεταλλαγμένο προϊόν δεν είμαστε, να το ξεκαθαρίσουμε. Οπως φαίνονται τα πράγματα κι αν θέλετε με την πιο θεαματική θετική αλλαγή που μπορεί να γίνει, αυτό που μπορεί να καταφέρει ο λαός είναι απέναντί του να έχει μια κυβέρνηση - γιατί κυβέρνηση θα σχηματιστεί, μακάρι να μην μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να καταλάμβανε το κενό ο λαός, αλλά θα σχηματιστεί -, να υπάρχει μια κυβέρνηση που δε θα συμπεριφέρεται ή δε θα περνάει την πολιτική της με την ίδια ευκολία που την πέρναγε ως τώρα, είτε είχαμε μονοκομματική, είτε το εξάμβλωμα που έχουμε τώρα, τη συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Μια κυβέρνηση αδύναμη, ανεξάρτητα αν μέσα στη Βουλή θα έχει κάποια πλειοψηφία - γιατί ο εκλογικός νόμος όπως ξέρετε και οι συμπράξεις που θα γίνουν δίνουν μια πλειοψηφία -, μια κυβέρνηση που την άλλη μέρα θα αισθάνεται φοβισμένη απέναντι στο λαό. Και, ταυτόχρονα, ένας λαός πιο αποφασισμένος από πριν, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του να παρεμποδίσει μέτρα, τα άγρια που θα παρθούν και ταυτόχρονα μέσα απ' αυτή την εμπειρία του να δώσει περιεχόμενο στο ποια εξουσία θέλει.
Εδώ για να γίνουν αυτά, για να έχουμε μια κυβέρνηση τέτοια, ανεξάρτητα απ' την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τρέμουν τα πόδια της, για να έχουμε έναν λαό που αναζητεί τον τρόπο να νικήσει, ανεξάρτητα αν ταυτίζεται με το ΚΚΕ 100%, πρέπει να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ.
Να σας πω γιατί. Κάναμε λάθος το 1992, όταν προειδοποιήσαμε το λαό ότι με την μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αργά ή γρήγορα, ότι η απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της ανεργίας, σε μείωση των πραγματικών μισθών, σε αντιδημοκρατικές εξελίξεις και τελικά σε κρίση; Εμείς συμβάλαμε στην προετοιμασία ενός μέρους των εργαζομένων να σταθεί τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα απέναντι στην κρίση, να κερδίσει χρόνο. Γιατί, αυτά τα μέτρα που παίρνονται τώρα ήταν προγραμματισμένα να παρθούν πριν, εξ ου και κάνουν αυτοκριτική τα δύο κόμματα ότι άργησαν να τα πάρουν, απλώς τα παίρνουν σε χρόνο ρεκόρ.
Γιατί ΚΚΕ; Θέλεις να κάνεις αντίσταση; Θέλεις να συγκεντρώσεις δυνάμεις να αποσπάσεις κάποιες παραχωρήσεις; Θέλεις να τραβήξεις πιο μπροστά μέχρι το τέλος; Ολοι αυτοί οι λόγοι μπορούν να καλύψουν ένα ευρύτατο εργατικό λαϊκό κοινό που ψηφίζει, κάλπη είναι αυτή. Δεν προσχωρεί κανείς ούτε στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ούτε θα πάρει κάρτα μέλους.
Οταν σου κατάσχουν το σπίτι δεν φταίει ο κλητήρας
-- Με την ίδια λογική, γιατί να μην είχαμε τη συνεργασία των δυνάμεων, των κομμάτων της Αριστεράς ή των λεγόμενων αντιμνημονιακών, τα οποία θα αποτελούσαν έναν ισχυρό πόλο αντίστασης, αλλά ακόμα ακόμα ίσως, αν ήταν ενωμένοι και έναν ισχυρό πόλο εξουσίας.
-- Ακούτε να δείτε, η συνεργασία για να γίνει προϋποθέτει ότι συμφωνείς σε βασικά ζητήματα, τα οποία σήμερα έχουν διευρυνθεί λόγω της κρίσης, η ατζέντα είναι τεράστια. Δεν είμαστε στη δεκαετία του '70 και του '80 να συγκεντρώσεις την προσοχή σε 4 - 5 ζητήματα. Τώρα, έχεις 1.100.000 ανέργους, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Εχεις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζονται, έχεις την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εχεις μια ατζέντα, έχεις αγροτιά που συμπιέζεται, έχεις μικρομάγαζα που δεν αντέχουν, έχεις οικογένειες με 1 - 2 ανέργους. Θέλω να πω η ίδια η ατζέντα των προβλημάτων είναι πολύ διευρυμένη. Συν θέματα Αιγαίου, αγωγοί πετρελαίου, μια σειρά πράγματα, τα οποία σαν μέλη της ΕΕ, είτε μας αφορούν άμεσα, είτε έμμεσα, παίρνουμε θέση και υπάρχουν συνέπειες και στην Ελλάδα.
Επομένως, πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Πώς μπορεί να συμφωνήσεις με κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι εγώ μόλις κερδίσω τις εκλογές, κάνω κυβέρνηση, πάρω εντολή - το λένε και γεμίζει το στόμα τους, το λέω ειρωνικά, γιατί, σαν να μην ξέρουν τι σημαίνει κάνω κυβέρνηση, εν πάση περιπτώσει - θα διώξω λέει τους δευτεροκλασάτους της τρόικας και θα πάω να κάνω διαπραγμάτευση ισότιμη με τους άμεσους συμμάχους στην ΕΕ. Εσείς πιστεύετε ότι η τρόικα είναι δευτεροκλασάτοι; Οταν σας κατάσχουν το σπίτι σας, η τράπεζα θα στείλει τον κλητήρα να το κατάσχει. Ο κλητήρας φταίει για το σπίτι;
Εγώ να σας πω ότι είναι πεμπτοκλασάτα στελέχη - που αποκλείεται να είναι, τρόικα σημαίνει ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αγία τριάδα. Βεβαίως όρισαν κάποια πρόσωπα, πιστεύω στελέχη όρισαν. Οι οποίοι πάνε και έρχονται, λένε έκανα εκείνο, έχουνε συλλογική γνώμη κ.λπ. Τώρα είναι αστεία πράγματα.
Θα σκίσω το μνημόνιο, λέει ο άλλος. Μα τα προβλήματα του μνημονίου υπάρχουν στην Ελλάδα. Είδατε τι είπε ο κ. Προβόπουλος χτες; Εχουν βγει οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και ακονίζουν τα μαχαίρια. Θέλουν κατάργηση εργοδοτικών εισφορών, θέλουν μισθούς πείνας, θέλουν να δουλεύουμε μία - δύο φορές τη βδομάδα και το θέλουν κι αυτοί που δεν απειλούνται από κλείσιμο, τα περνάνε εκεί που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν και τα γενικεύουν. Επομένως, δεν μπορεί να λες, βεβαίως εμείς θέλαμε να υπάρχει λαϊκή εξουσία στις 7 του Μάη. Ε, δε θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ, τα επόμενα ραντεβού με την ιστορία.
-- Απ' την άλλη πλευρά, ο ψηφοφόρος που δεν είναι κομμουνιστής, που κι εσείς είπατε ότι αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ, δεν είναι υποχρεωτικά μέλη του Κόμματος, θέλει να ξέρει την επομένη των εκλογών ποιο είναι το πρόγραμμα του ΚΚΕ.
-- Πάρα πολλοί, αυτοί που ήταν μέσα στους τόπους δουλειάς, ξέρουν το πρόγραμμά μας. Εχουμε συγκροτημένες προτάσεις, αιτήματα και διεκδικήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και σήμερα - βέβαια με ένα κίνημα ισχυρό - δεν χρειάζεται ούτε λαϊκή εξουσία, ούτε εργατική, ούτε σοσιαλισμός.
Το ΚΚΕ δε μεταλλάχθηκε
-- Υπάρχει το μνημόνιο απ' την άλλη πλευρά.
-- Α, μα βλέπετε τώρα; Αυτήν την αντίφαση, θέλετε εσείς να άρω μια αντίφαση... Π.χ. χτες πήγα στο ΝΙΜΙΤΣ, στο νοσοκομείο. Ολες οι επίσημες πληροφορίες είναι ότι θα πουληθεί για να γίνει, ξέρω εγώ, κήπος εκεί πέρα. Τα αποθεματικά των νοσοκομείων έχουν κουρευτεί, των ασφαλιστικών ταμείων έχουν κουρευτεί και μάλιστα των νοσοκομείων τα πήγαν στο παραπέντε, όχι πριν τρία χρόνια, τα πήγαν την ώρα που ξεκίναγε το PSI. Αυτά τουλάχιστον τα οποία έχασαν ή οι απλοί άνθρωποι, οι ομολογιούχοι, που είχαν ένα κομπόδεμα και το έκαναν κρατικά ομόλογα, δεν πρέπει να αναπληρώσουν τις ζημιές τους;
Εμείς, λοιπόν, δε θα λέμε στον κόσμο, "ξέρετε, υπάρχει το μνημόνιο". Αυτά θα τους τα πει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Και αυτοί που σκίζουν το μνημόνιο και το κάνουν κομφετί, θα τους πουν "κοιτάξτε να δείτε διαπραγματευόμαστε". Θα πουν στο λαό "κάτσε στο πλάι και θα πάμε εμείς και θα τα βάλουμε με την Μέρκελ, θα πάμε αγκαλιά με τον Ολάντ, τον Κοέλιο και τον κ. Ραχόι, τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που σαν αντιπολίτευση πριν εκλεγούν πήγαν και υπέγραψαν". Τους λένε ψέματα.
Επομένως, απ' τη στιγμή που ο λαός δεν μπορεί να τα έχει όλα, δεν μπορεί να πάει και να μην έχει και τίποτα μετά τις εκλογές. Εμείς δεν είμαστε υπέρ τού όλα ή τίποτα. Δεν είναι δική μας θέση. Θα πρέπει, λοιπόν, ο λαός να δυσκολέψει μέτρα, να αποσπάσει ό,τι μπορεί, μια οποιαδήποτε ανακούφιση, όχι μια υποκατηγορία κάποιου, και στη συνέχεια να συγκεντρώσει δυνάμεις για να πάρει την εξουσία.
Με ποια μορφή θα την πάρει; Οσο πιο ισχυρή είναι η πλειοψηφία του λαού τόσο ευκολότερα μπορεί να πάρει την εξουσία. Εάν οι λαοί της Ευρώπης, ακολουθώντας τη λογική ψηφίζω σοσιαλδημοκρατία για να μην έρθει το φιλελεύθερο κόμμα και ψηφίζω το φιλελεύθερο κόμμα για να μην έρθει η σοσιαλδημοκρατία ή η Λεπέν, αν οι λαοί της Ευρώπης μείνουν έτσι, πιο δύσκολη θα είναι η αλλαγή και στην Ελλάδα. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί της Ευρώπης - και εδώ πρέπει να συντονιστούμε να καταφέρουμε συντονισμένα χτυπήματα. Αυτό το κίνημα θα ισχυροποιηθεί στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα είχε ένα πλεονέκτημα. Δεν είχε μεταλλαγμένο ΚΚΕ. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κίνημα ήταν πιο ισχυρό στην Ελλάδα, όχι γιατί πάλεψαν μόνο οι κομμουνιστές, κίνημα που παλεύουν μόνο οι κομμουνιστές δεν είναι κίνημα. Αλλά δεν υπήρξε μεταλλαγμένο ΚΚΕ.
-- Υπάρχει ο φόβος σε μια μερίδα του κόσμου που λέει, απ' τη μια έχω την τρόικα και το μνημόνιο που θα μου πάρει το σπίτι και θα μου πάρει και τα πέντε δέκα ευρώ που έχω στην τράπεζα και από την άλλη το ΚΚΕ που θα μου πάρει το σπίτι και τα πέντε δέκα ευρώ...
-- Αυτά δεν τα λέγαμε ούτε το 1918, που ήταν τα πρώτα βήματα του Κόμματος και ξέρετε ότι όταν ένα κόμμα κάνει ένα πρόγραμμα πρώτη φορά, μπορεί να λέει και ορισμένα πράγματα αδούλευτα και από απειρία. Ο,τι έχει αποκτήσει ο Ελληνας εργαζόμενος με το μόχθο του, είτε είναι σπίτι είτε είναι αυτοκίνητο, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πάρουμε. Αντίθετα, θα έχει υποχρέωση αυτή η εξουσία να εξασφαλίσει σύγχρονο σπίτι με σύγχρονα κουφώματα και οικολογικό στα νέα ζευγάρια που δεν έχουν. Και θα έχει υποχρέωση - στα μεγάλα αστικά κέντρα ένα μεγάλο μέρος των πολυκατοικιών έχει παλιώσει. Εδώ είναι το πρόβλημα, όχι να τους πάρεις το σπίτι, πώς θα καταφέρεις να τους δώσεις σύγχρονα σπίτια.
-- Και οικολογικό, με κουφώματα και διπλά τζάμια.
-- Ε, ναι κοιτάξτε, σήμερα σε τέτοια σπίτια πρέπει να ζούμε. Δε θα γυρίσουμε στην εποχή της καλύβας. Σε λίγο θα κάνουμε, με συγχωρείτε, μπάνιο όπως κάναμε στη δεκαετία του 1950, να ζεσταίνουμε στη σκάφη νερό, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε θερμοσίφωνα και θέρμανση.
-- Με βρόχινο νερό, το οποίο έκανε καλό και στα μαλλιά. Πάντως, έχετε προβλέψει ότι κυβέρνηση θα έχουμε, και θα έχουμε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λέτε;
-- Ναι, το πιο πιθανό είναι αυτό βέβαια. Τώρα αν κάποια κόμματα που λένε ποτέ ΠΑΣΟΚ, πάνε και τα ακουμπήσουν στο ΠΑΣΟΚ, δεν το ξέρω, κάποιοι που λένε καλύτερα νεκρός παρά με τη ΝΔ....
-- Φωτογραφίσατε τη ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Ελληνες.
-- Οχι μόνο ΔΗΜΑΡ. Κοιτάξτε, όπου ακούτε πολλά κεράσια κρατήστε μικρό καλάθι. Γιατί αυτά τα κόμματα πολύ εύκολα περνάνε από τα πιο ριζοσπαστικά συνθήματα, ακούω π.χ. τον κ. Τσίπρα που για πρώτη φορά προχτές έκανε διαχωρισμό, αυτό που εμείς λέμε και κάνουμε το διαχωρισμό 94 χρόνια, άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία. Γιατί τον κάνει το διαχωρισμό; Γιατί διεκδικεί την κυβέρνηση και να πει μετά "εγώ, βρε παιδιά δεν πήρα την εξουσία". Εμείς δεν μπορούμε να υποσχόμαστε στο λαό κάτι που ο ίδιος ο λαός δεν το έχει αποφασίσει να το κάνει.
-- Εχουμε μιλήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια σε προεκλογικές περιόδους. Είστε πολύ πιο χαλαρή από κάθε άλλη εκλογική διαδικασία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, χαλαρή ως άνθρωπος. Συνηθίσατε, μάθατε; Επικοινωνιακά έχετε κερδίσει; Σας βλέπω τηλεοπτικά βελτιωμένη.
-- Ισως με βοηθάτε κι εσείς.
-- Οχι όχι, δεν το κάνω...
-- Κοιτάξτε να δείτε, ο δημοσιογράφος πρέπει να κάνει τις πιο εχθρικές ερωτήσεις, γιατί μας δίνει την ευκαιρία, αφού υπάρχει ένα τμήμα του λαού που σκέφτεται έτσι, να απαντάμε. Αλλά ο δημοσιογράφος ο οποίος μετατρέπει σε αρένα τη συζήτηση, καταλαβαίνετε, δε βοηθάει. Γιατί εγώ δεν έχω καμία όρεξη να είμαι λιοντάρι στην τηλεόραση. Καμία όρεξη. Γιατί; Συζητάμε. Οι λεονταρισμοί δε μου αρέσουν, όχι μόνο σε μένα, σε όλα τα στελέχη του ΚΚΕ.
-- Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.
-- Επιτυχία για το λαό θα είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου