Επικαιροποιούν την αντιλαϊκή λαίλαπα
Για την πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών ρυθμίσεων διαβεβαιώνει η κυβέρνηση
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας, που δημοσιοποιήθηκε χτες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας». Σε σχετική μάλιστα ερώτηση για το εύρος των λαϊκών αντιδράσεων που συναντά η κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει την πολιτική που έχει επιλέξει, για να σώσει τη χώρα και θα τη συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας της και εκεί θα κριθεί από τον ελληνικό λαό»!
Ομολογώντας σαφώς τα αδιέξοδα των διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεων και ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζαν ότι τα μέτρα και το μνημόνιο θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός χτες ανέφερε ότι «η πορεία από εδώ και πέρα εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από τις ευρύτερες αποφάσεις που παίρνονται και θα παρθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνοντας ότι «οι αντιδράσεις των αγορών εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα παρθούν συλλογικά, ως Ευρωζώνη, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».
Κατά τα άλλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφέροντα της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας, επανέλαβε έναν προς έναν όλους τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συνυπέγραψε με την τρόικα στις 11 Φλεβάρη.
Επαναβεβαίωσε ότι στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος από 22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 στα 6 δισ. ευρώ το 2014 και στα 3 δισ. ευρώ το 2015, ήτοι μία άγρια προσαρμογή 19 δισ. ευρώ στο διάστημα των 5 χρόνων. Παράλληλα για το 2011, έχουν επεξεργαστεί επιπλέον «εφεδρικά» μέτρα, ίσα με το 0,75% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν σημειωθούν «αστοχίες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Στο θέμα της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Αφ' ενός επανέλαβε ότι η πατρότητα του εγκλήματος, της σύλληψης δηλαδή της ιδέας, ανήκει στην κυβέρνηση και όχι στην τρόικα, αφ' ετέρου διατύπωσε ένα νέο σχεδιασμό - τον τρίτο σε διάστημα τεσσάρων μηνών - σύμφωνα με τον οποίο«υπάρχει ο στόχος των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει «...τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και παραπέρα».
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Νέα βάρβαρα, σαρωτικά μέτρα προβλέπονται από το λεγόμενο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» για την περίοδο 2012-2014, στα πλαίσια εφαρμογής της «μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής». Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, κυβέρνηση και τρόικα συναποφάσισαν τη λήψη μέτρων ίσων με το 8% του ΑΕΠ (περίπου 19,5 δισ. ευρώ).
Μεταξύ άλλων προβλέπονται: Αυξήσεις τιμολογίων, ιδιωτικοποίηση, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, ενώ παράλληλα τινάζουν στον αέρα τη μισθολογική κλίμακα, άγριες περικοπές στις δαπάνες Υγείας, ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα:
- Για τις δημόσιες επιχειρήσεις προβλέπεται η σύνταξη σχεδίου το οποίο θα έχει ως στόχο «να ευθυγραμμίσει την αποτελεσματικότητά τους με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων με αυτές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε αυξήσεις τιμολογίων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση. Θα υπάρχουν επίσης κριτήρια που θα προσδιορίζουν ποιες από αυτές θα παραμείνουν στο κράτος.
- Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα υπάρχει σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων «θα προσδιορίζει φορείς με αλληλοκαλυπτόμενους σκοπούς, οι οποίοι θα μπορούν να συγχωνευτούν, λογαριασμούς που θα μπορούν να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό και άλλους φορείς οι οποίοι θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν (επειδή ξεπέρασαν την αποστολή τους)»!
- Για το μισθολόγιο στο Δημόσιο επικαλούνται προκαταρκτική έκθεση επί των αποδοχών και της απασχόλησης στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία,«τα συνολικά επίπεδα αποδοχών κινούνται πάνω από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα». Μιλούν ευθέως για «μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στο δημόσιο τομέα» και λήψη μέτρων για τον περιορισμό της, μέσω των μετατάξεων, την άσκηση αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας. Γίνεται επίσης λόγος για αναζήτηση τρόπων «απλοποίησης της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων». Αναφέρει επίσης: «Ενώ θα μειώνει το μισθολογικό κόστος, το σχέδιο θα αποσκοπεί σε κάποια αποσυμπίεση των μισθών με βάση το βαθμό και εξειδικευμένη σταδιοδρομία»!
- Με τη λεγόμενη «Μεταρρύθμιση των κοινωνικών δαπανών»προωθούν νέες περικοπές, μέσω σχεδίου που θα προσδιορίζει τρόπους«για την εξυγίανση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό την κατάργηση των αλληλοκαλυπτόμενων δραστηριοτήτων και την εξυγίανση των στόχων τους»!
- Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κατατεθεί σχέδιο για την περίοδο 2011-2013 «το οποίο καλύπτει μεταξύ άλλων τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρείες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρείες τυχερών παιγνιδιών». Θα υπάρξει επίσης μια καταγραφή σε δύο δόσεις των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τέλος Ιούνη η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο σημαντικών ακινήτων...
- Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των κρατικών τραπεζών, θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, οι οποίες «θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας». Η κυβέρνηση επίσης έχει δεσμευτεί να εξετάσει την πώληση των συμμετοχών της σε κρατικές τράπεζες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς...
Τέλος, ειδικός νόμος, που θα θεσπιστεί ως το τέλος Φλεβάρη, θα ρυθμίζει το «κλειστό» επάγγελμα των φαρμακοποιών και θα επιτρέπει τη σύσταση εταιρειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου