Εκροές κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ για πληρωμές «τόκων, μερισμάτων και κερδών» στο εξωτερικό
Διόγκωση με ρυθμό 2,3 δισ. ευρώ το μήνα καταγράφει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, που αποδείχνεται απόλυτα «ανθεκτικό» ακόμη και μέσα στη σημερινή φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, με την κάθετη πτώση των εμπορικών και άλλων οικονομικών δοσοληψιών με τα άλλα κράτη και τις αγορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για το 10μηνο Γενάρη με Οκτώβρη του 2011 το εμπορικό έλλειμμα φτάνει στα 23,1 δισ. ευρώ με τα ελλείμματα από τις κάθε είδους οικονομικές δοσοληψίες -ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- να διαμορφώνονται στα 16,5 δισ. ευρώ. Αυξημένες είναι και για φέτος οι εκροές κεφαλαίων που πληρώνονται στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών», πρώτα και κύρια για την αποπληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τους, που πληρώνουν στους τραπεζίτες. Η κατάσταση έχει να κάνει με τη διευρυνόμενη ανισόμετρη ανταλλαγή με τα άλλα κράτη και αγορές. Είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής, με εισαγωγές της πρόσδεσης της χώρας στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Στο 10μηνο του 2011:
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε 16,5 δισ. ευρώ (από 18,7 δισ. ευρώ πέρυσι). Ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται σε 11,6% και έχει να κάνει με τη συρρίκνωση των οικονομικών δοσοληψιών.
Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 23,1 δισ. ευρώ (από 24,5 δισ. ευρώ) με υποχώρηση 5,6%. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, παρά και την καθίζηση της λαϊκής κατανάλωσης, καταγράφει διόγκωση 4,6% (στα 39,9 δισ. ευρώ). Η αξία των εξαγωγών έφτασε στα 16,8 δισ. ευρώ (από 13,7 δισ. ευρώ) με αύξηση 23% κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα εξαγόμενα καύσιμα.
Υπηρεσίες: Καταγράφεται πλεόνασμα 13,4 δισ. ευρώ (από 12,2 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 10,2 δισ. ευρώ(από 9,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 10,9%. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών φτάνουν στα 9,7 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ. ευρώ). Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέπραξαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις «μπίζνες» τους στις αγορές του εξωτερικού υποχώρησε στα 2,6 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ με ρυθμό 7,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου