Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για να σωθεί ο λαός από την εξαθλίωση



Με παζάρια και άθλια προπαγάνδα προσπαθούν να περάσουν το νέο «πακέτο» της βαρβαρότητας
Αν ο λαός δεν πάρει την τύχη στα χέρια του, η πλουτοκρατία, η ΕΕ και τα κόμματά τους δε θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα
Με τις εντυπώσεις και την προπαγάνδα «παίζουν» τα αστικά και κυβερνητικά επιτελεία, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα νέα μέτρα στις λαϊκές συνειδήσεις και να περάσουν το πακέτο χωρίς γενικευμένες αντιδράσεις, καλλιεργώντας αυταπάτες για χαλάρωση της επίθεσης, με το παραμύθι της «επιμήκυνσης».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αύριο ή την Πέμπτη θα γίνει μια ακόμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων. «Μέσα στην εβδομάδα, πιστεύω ότι θα έχουν καταλήξει» (σ.σ. οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί), δήλωσε χτες (στον «Realfm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου,υπογραμμίζοντας την ανάγκη «από εκεί και πέρα, το ταχύτερο δυνατόν να υπάρξει και η κοινοβουλευτική έγκριση».
Η κυβέρνηση διαρρέει τώρα ότι προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και για να γίνει δεκτή η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι να υιοθετηθεί το «πιο σκληρό σενάριο», που προβλέπει ότι από τα 11,5 δισ. του πακέτου, τα 8 δισ. θα προέλθουν από μέτρα «άμεσης απόδοσης», δηλαδή από τη σφαγή των μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, αντί για 5,5 δισ. που προπαγάνδιζαν εδώ και καιρό. Το πακέτο συμπληρώνεται με νέες φοροεπιδρομές και φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, που προωθούνται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν και οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Ο ίδιος οΑντ. Σαμαράς διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όσα μέτρα χρειάζονται για να κλείσει το πακέτο, θεωρώντας δεδομένο ότι θα «περάσει» από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η κυβέρνηση να πάει στο Γιούρογκρουπ στις 8 Οκτώβρη και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 του ίδιου μήνα με ψηφισμένα τα μέτρα.
Διαβεβαιώσεις σε δανειστές και «επενδυτές»
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», τονίζει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ενώ προδικάζει και την υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, «διότι όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η υπ' αριθμόν 1 προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας είναι η παραμονή της στο ευρώ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η επονομαζόμενη "Grexit" (σ.σ. έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) δεν αποτελεί για εμάς επιλογή, θα ήταν καταστροφή», προσθέτει ο Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις στρατηγικές επιλογές της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αφήνει σκόπιμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο για την «έλλειψη βούλησης να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να ανοίξουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, που απαγορεύουν τον ανταγωνισμό», ο Αντ. Σαμαράς απαντά μόνο στο σκέλος των κλειστών επαγγελμάτων, λέγοντας ότι «τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν ανοίξει με τη θέσπιση νόμων», αλλά αποφεύγει να δώσει την παραμικρή απάντηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Σε άλλη ερώτηση, απαντά ότι «είμαστε ενάντια στο μεγάλο κράτος, θέλουμε ένα πιο μικρό και αποτελεσματικό κράτος».
Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους ξένους επενδυτές ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη κερδοφορία τους, καθώς και την «ασφάλειά» τους έναντι του εργατικού - λαϊκού κινήματος. «Σήμερα, αντί για γραφειοκρατία, θα δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον γι' αυτούς (σ.σ. για τους ξένους επενδυτές). Θέλουμε να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είναι μια χώρα ευκαιριών»,τονίζει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι «είμαστε υπέρ του επιχειρείν. Θέλουμε τους επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα, να δουν τις ευκαιρίες και να επενδύσουν».
Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ξαναζεσταίνει το παραμύθι της επιμήκυνσης στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, που όμως καμία ανακούφιση δεν πρόκειται να φέρει στο λαό. Αντίθετα, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και δεινά. «Ζητούμε επαρκή χρόνο. Αντί για την εφαρμογή του πακέτου των 11 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια καλύτερα θα ήταν να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια. Τα δύο χρόνια, μέχρι το 2014, έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από την τρόικα. Μιλάμε για επέκταση μέχρι το 2016», σημειώνει.
Προαποφασισμένα μέτρα
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δε σταματά να υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα υλοποίησης των νέων αντεργατικών ανατροπών, ενώ προσπαθεί να θολώσει και τα νερά, με κάλπικες εξαγγελίες ότι τάχα δε θα ανοίξει τώρα «νέα κεφάλαια στα εργασιακά», όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή». Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι οι αντεργατικές ανατροπές συζητούνται εδώ και χρόνια, αλλά «έγιναν ελάχιστες και αποσπασματικές παρεμβάσεις».
Στην πραγματικότητα, ομολογεί ότι αυτά που παρουσιάζονται ως αξιώσεις δήθεν της τρόικας συνιστούν διαχρονικά αιτήματα του κεφαλαίου και έχουν συμπεριληφθεί στις στρατηγικές συμφωνίες και συνθήκες της ΕΕ. Την Παρασκευή, τέλος, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου