ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρατεύεται ο κομματικός μηχανισμός και κάθε πρόσφορο μέσο για να χτυπηθεί το κίνημαΗ πλήρης εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και η κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό γίνεται τώρα ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Δίνοντας ακριβώς το στίγμα του αντιδραστικού προγραμματισμού, ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της χτεσινής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες και κρίσιμες μάχες ακόμη».
Ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά αναφέρθηκε στη «δύσκολη μάχη», όπως τη χαρακτήρισε «που έδωσε η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ», στις ψηφοφορίες για την έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου, στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς για την υλοποίηση και την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. «Καθήκον μας να βγάλουμε τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από την κρίση (...) με πρωτοποριακές αλλαγές», είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε το οργανωμένο σχέδιο που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά της λαϊκής κινητοποίησης της Τετάρτης. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στήριξαν απόλυτα τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα διά πυρός και σιδήρου.
«Η ψηφοφορία ήταν το εύκολο κομμάτι. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου», σημείωσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, και ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, Β. Εξαρχος. Στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι στην επίθεση σε βάρος του λαού να χρησιμοποιηθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.
Στη χτεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και, κυρίως, της επικύρωσής της από τη Βουλή. Χτες οι υπουργοί απέφευγαν να ξεκαθαρίσουν αν θα ζητηθεί από την κυβέρνηση διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και συνδέεται άμεσα με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης οι αντιδραστικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.
Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητάει την επίσπευση της αποδέσμευσης ευρωενωσιακών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου απέστειλε, χτες, ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μεταξύ άλλων, προτείνει στην ΕΕ:
- Τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες). Δηλαδή, νέες επιδοτήσεις για τους κεφαλαιοκράτες.
- Την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού τομέα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Απευθύνει δηλαδή προσκλητήριο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να επενδύσουν στα αποκαΐδια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.
- Τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με παράλληλη επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.Δηλαδή, φτηνά επιδοτούμενα εργατικά χέρια στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου