ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μαζικές απολύσεις και λουκέτα στο δημόσιο, τρανταχτές ανατιμήσεις τιμολογίων σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων κ.ά.Ταυτόχρονα, η «έκθεση αξιολόγησης», η νέα «επικαιροποίηση» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, κάνει σαφείς αναφορές και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παραπέρα αύξηση των τιμολογίων στις συγκοινωνίες, λουκέτα σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ηδη από τώρα στρώνουν το χαλί και για τον επόμενο κύκλο απροκάλυπτων εκβιασμών σχετικά τόσο με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα αρχικά δάνεια των 110 δισ. ευρώ, όσο και με τα νέα δάνεια που ετοιμάζουν για την «ανακύκλωση» των προηγούμενων και για παροχή πρόσθετης στήριξης στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο δημόσιο, ο Γ. Μιχελάκης αναπαρήγαγε χτες σε δηλώσεις του δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους που οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», σε αντίθεση δήθεν με το άρθρο 37 του εφαρμοστικού νόμου, που ψήφισε η ΝΔ, επειδή, όπως σημείωσε, απουσιάζει η λέξη «απόλυση». Στο διά ταύτα, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε ότι η ΝΔ υποστηρίζει με συνέπεια το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και το μόνο που ζητά είναι «να έρθει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της εθνικής αντιπροσωπείας»!
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
- Διαπιστώνουν «καθυστερήσεις» στην «αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους» και στο στόχο για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ. Το καθεστώς της λεγόμενης«εργασιακής εφεδρείας», που περιλαμβάνουν στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», είναι ο προπομπός για την οριστική απόλυση. Η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά τη 12μηνη «εφεδρεία» - με το 60% του προβλεπόμενου μισθού - θα πρέπει να βρεθεί άλλη αντίστοιχη θέση εργασίας. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερός ο στόχος τους για μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Μέσα στον Ιούλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει ετοιμάσει και καταθέσει για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το κλείσιμο 6 πρώην ΔΕΚΟ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου μπαίνουν και τα πρώτα λουκέτα στους παρακάτω οργανισμούς: ΙΓΜΕ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ. Προδιαγράφουν επίσης τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών, το οριστικό κλείσιμο 40 μικρότερων οργανισμών. Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας προβλέπει τη σύνταξη αντίστοιχων καταλόγων με τους φορείς και επιχειρήσεις που θα κλείσουν το 2012.
- Νέες ληστρικές ανατιμήσεις προδιαγράφουν για τα εισιτήρια του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, τουλάχιστον 25%, από το α' τρίμηνο του 2013.
- Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν ετοιμάσει το συνολικό σχέδιο για το σφαγιασμό σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
- Ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας για τη συγκράτηση των δαπανών οφείλεται και στην «άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου», στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ που σωρεύτηκαν στο α' τρίμηνο του 2011.
- Ειδικά για τις τράπεζες, συστήνουν την πώληση μετοχικών πακέτων ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους. Σε περίπτωση αστοχίας θα ενεργοποιήσουν, αποκλειστικά για τις ιδιωτικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τον πρόσθετο πακτωλό με τα 10 δισ. ευρώ που έχουν εγκρίνει για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου.
Ερχονται κι άλλοι «εφαρμοστικοί»
«Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, με αφορμή δημοσιεύματα για τα μέτρα που «εν αγνοία της Βουλής» περιλαμβάνονται στο«επικαιροποιημένο μνημόνιο». Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Βουλή γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών».
Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αναφέρεται σαφώς στην τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με την τρόικα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ηλ. Μόσιαλος επισήμανε ότι «στο στενό δημόσιο τομέα δεν προβλέπονται απολύσεις από το Σύνταγμα», αλλά έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ θα λάβουν τις αποφάσεις τους».
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι μέσα στον Αύγουστο (μέχρι τις 15, σύμφωνα με πληροφορίες) θα ψηφιστεί και δεύτερος εφαρμοστικός νόμος, με ανατροπές εστιασμένες στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του δημοσίου, ενώ θα προβλέπει και κατάργηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο με προώθηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
«Ο εφαρμοστικός νόμος ο πρώτος ήταν ένας από τους εφαρμοστικούς νόμους υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πιθανώς, να υπάρχει και τρίτος και τέταρτος (...) ανάλογα με την εξέλιξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (...) Ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος αναφέρεται στις δράσεις γι' αυτή τη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου