Δίνουν και παίρνουν τα σχέδια και τα σενάρια για τους συζητούμενους συμβιβασμούς
Την πρόταση έφερε χτες στη δημοσιότητα η γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα εκδοχή της βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ, αφού σαν αντάλλαγμα για φθηνότερο δανεισμό οι χώρες που βρίσκονται βαθύτερα στην κρίση θα εκχωρούν στα κοινοτικά όργανα μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου στα οικονομικά και τον προϋπολογισμό τους.
Σύμφωνα με την πρόταση, θα υπάρχει ενός υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα προΐσταται του «Οργανισμού Χρέους» και θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, θα μπορεί να απορρίπτει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό αυτό. Οι «σοφοί» της ΕΕ, στην 49σέλιδη έκθεσή τους, αναφέρουν ότι «η βασική αρχή θα έπρεπε να είναι ότι η κυριαρχία τελειώνει, όταν τελειώνει η φερεγγυότητα».
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θεωρείται ως ένας συμβιβασμός μεταξύ του πρόσκαιρου γαλλο-ιταλικού «άξονα» και της Γερμανίας. Θεωρείται ότι η Γερμανία θα εξαργυρώσει το κόστος που αυτή θα πληρώσει, αφού σήμερα δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, με την πρόβλεψη για την άσκηση ελέγχου στις χώρες που θα προσφεύγουν σε κοινή έκδοση χρέους.
Ο μεγαλύτερος έλεγχος στα κράτη που δανείζονται από την ΕΕ ήταν μια προϋπόθεση που διαχρονικά έθετε η γερμανική πλευρά για να στηρίξει τα ευρωομόλογα, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος του λαού.
Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση Ντελόρ - Σμιτ, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος ίσο με το 10% του ΑΕΠ τους μέσω του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρέους» για να δημιουργήσουν μία διαθέσιμη και ρευστή αγορά ομολόγων. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν το ύψος των κοινών εκδόσεων χρέους, αλλά αυτό θα τους κοστίζει τη βαθμιαία εκχώρηση στον Οργανισμό αρμοδιοτήτων για τον προϋπολογισμό τους.
Μάλιστα, οι χώρες που θα θέλουν να εκδώσουν χρέος μεγαλύτερο από το 30% του ΑΕΠ τους, θα υπόκεινται σε όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα προγράμματα δανειοδότησης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αν μία χώρα χρειάζεται να εκδώσει κοινά εγγυημένο χρέος πάνω από το 40% του ΑΕΠ της, ο Οργανισμός θα αναλαμβάνει κατευθείαν τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού της και το σημαντικότερο τη διαμόρφωση των «οικονομικών παραδοχών», δηλαδή το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της.
Αν μία χώρα προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους πάνω από το 60% του ΑΕΠ της, ο Οργανισμός και ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν επίσημα την αρμοδιότητα για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Ο λογαριασμός στους λαούς
Στο πνεύμα αυτό, της επόπτευσης των τραπεζών της Ευρωζώνης από μία ευρωπαϊκή αρχή, με επικρατέστερη σε αυτό το ρόλο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει και έγγραφο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αύριο. Πρόκειται για επτασέλιδη έκθεση, όπου περιλαμβάνονται οι ιδέες για τη μελλοντική λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Το έγγραφο αυτό, που έχει πολλά στοιχεία από την παραπάνω πρόταση, ετοιμάστηκε από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Γιούρογκρουπ και εστάλη χτες το πρωί στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Οι προτάσεις που περιέχει είναι μέρος ενός σχεδίου για να μετατραπεί η Ευρωζώνη σε μια πιο σφικτή δημοσιονομική ένωση, δίνοντας στις Βρυξέλλες περισσότερη εξουσία. Περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη δημιουργία, εκτός από τραπεζικής και μιας πολιτικής ένωσης.
Υπό το φως της παραπάνω πρότασης, είναι πιο εύκολη η ανάγνωση των όσων δηλώνουν λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο αξιωματούχοι της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, κάλεσε χτες για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα φέρει τις χώρες της Ευρωζώνης στη δημιουργία μιας τραπεζικής, πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι δεν πρέπει να έχει κανείς μεγάλες προσδοκίες από μια απλή συνάντηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η τραπεζική ένωση είναι ένα άμεσο βήμα που μπορούν να πάρουν οι χώρες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας μια ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή και ενισχύοντας το σχήμα εγγύησης καταθέσεων. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το κρίσιμο βήμα της δημοσιονομικής ενοποίησης μέσω της κεντρικής εποπτείας του προϋπολογισμού μπορεί να απαιτεί αλλαγή στη συνθήκη που διέπει την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζ. Αλμούνια τάχθηκε χτες υπέρ μιας «σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης», μέσω της δημιουργίας ευρωομολόγων. Το να γίνει αυτό, είπε, «μεμιάς, δεν είναι δυνατό, χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» των επενδυτών. Ο ίδιος τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας τραπεζικής ένωσης» και «ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων».
Πρόσθεσε ακόμα πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε προς (το διορισμό) ενός Ευρωπαίου επόπτη (του τραπεζικού τομέα) και αν αυτό δεν είναι δυνατό και για τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), τουλάχιστον ενός μοναδικού επόπτη για την Ευρωζώνη». Πάντως, η όλη διαδικασία είναι σαφές πως δε θα προχωρήσει εύκολα. Αντίθετα θα κινηθεί μέσα από μια διαδικασία ανταγωνισμών, συγκρούσεων και συμβιβασμών, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, ότι στην Ευρώπη δε θα υπάρξει συλλογική ανάληψη χρέους, όσο η ίδια είναι εν ζωή! Με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου, χτες συναντήθηκαν στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ σήμερα συναντιούνται στη γαλλική πρωτεύουσα ο Φ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ.
Σε Κύπρο και Ισπανία
Στο μεταξύ, η Κύπρος κινείται στον απόηχο της προχτεσινής απόφασης για προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης της ΕΕ», ενώ χτες υπήρξε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για τα θέματα της οικονομίας. Η οικονομική βοήθεια που θα αντλήσει η Κύπρος αφορά σε μια πρώτη φάση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η ανάγκη αυτή ανέρχεται στα 2 περίπου δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται όμως το ποσό που θα ζητηθεί να είναι μεγαλύτερο, μέχρι και 5 δισ. για να καλυφθούν και οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του κράτους.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις στον Τύπο, βασικό θέμα συζήτησης είναι οι ενδεχόμενοι όροι του μνημονίου με την τρόικα καθώς και η περίπτωση να ζητηθεί από την Κύπρο να αυξήσει τον εταιρικό της φόρο, γεγονός που θα είχε συνέπειες στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά στις υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες συνεισφέρουν καθοριστικά στα κρατικά ταμεία και την κυπριακή οικονομία.
Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ένα νέο πακέτο μέτρων, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα για φέτος θα κυμανθεί στο 2,5%. Τα μέτρα αναμένονταν να συζητηθούν στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και σύμφωνα με διαρροές περιλαμβάνουν νέες φορολογίες, στόχευση κοινωνικών παροχών, επανακαθορισμό της ΑΤΑ και περιορισμό δαπανών στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος αναλαμβάνει σε λίγες μέρες την προεδρία της ΕΕ.
Το Γιούρογκρουπ ανέθεσε χτες στην τρόικα να αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές στη Λευκωσία, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι του μνημονίου για τα δάνεια στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ. Η μετάβαση των εκπροσώπων της τρόικας στην Κύπρο αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τον Αλταφάζ, το Γιούρογκρουπ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο άλλο καυτό μέτωπο, νέα μεγάλη αύξηση σημείωσε χτες το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς προς την υπογραφή μνημονίου με την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου