Γρηγοριάδης Κώστας
|
Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για έργα υποδομής και κάνοντας έκκληση για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του προστατευτισμού.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός πρότεινε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στις χώρες που απαρτίζουν το αποκαλούμενο Mercosur - οικονομική ένωση στη Λατινική Αμερική - και υπέγραψε σειρά συμφωνιών για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων και ορυκτών αλλά και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.
«Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθειας προς τις χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται», δήλωσε ο Γουέν στη Χιλή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού στον κόσμο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο με 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η Λατινική Αμερική είναι ο δεύτερος υποδοχέας κινεζικών επενδύσεων στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 60% των επενδύσεων της Κίνας πηγαίνουν στην Ασία και αμέσως μετά το 16% στη Λατινική Αμερική. Η βόρεια Αμερική και η Αφρική παίρνουν από 7%, η Ευρώπη 6% και η Ωκεανία το 4% των κινεζικών επενδύσεων.
Η Κίνα είναι σήμερα η σημαντικότερη χώρα, η οποία εισάγει από τη Λατινική Αμερική προϊόντα, όπως σόγια και σιδηρομετάλλευμα από τη Βραζιλία, σόγια από την Αργεντινή, χαλκό από τη Χιλή, κασσίτερο από τη Βολιβία, και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Τα τελευταία χρόνια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας μετά τις ΗΠΑ.
Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ «ΕΠΙΘΕΣΗ» στη Λατινική Αμερική απασχολεί και ανησυχεί τις ΗΠΑ που θεωρούσαν την περιοχή ως ιδιοκτησία τους. Οι εξελίξεις καθιστούν τη Νότια Αμερική χώρο ανταγωνισμών στο βαθμό που οι κυβερνήσεις για λογαριασμό της άρχουσας τάξης των κρατών της περιοχής επιχειρούν να διαχειριστούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και γενικότερα το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωστρατηγικού πεδίου.
Ετσι κι αλλιώς, η Λατινική Αμερική με τις «αναδυόμενες» οικονομίες θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος πολύ συχνότερα τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου