Ενάντια στο συμβιβασμό που καλλιεργούν οι «διάλογοι» των «κοινωνικών εταίρων», η χτεσινή σύσκεψη ανέδειξε την ανάγκη μαζικά ο λαός να οργανωθεί ενάντια στην πολιτική που ενισχύει την «ανταγωνιστικότητα»
Σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία του ΠΑΜΕ οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ συζητώντας για τις εξελίξεις και επικεντρώνοντας στους στόχους που έχουν θέσει, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης ενάντια στην ολομέτωπη και σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Η χτεσινή σύσκεψη ήταν ένα ακόμα μέρος της δράσης που οδηγό της έχει τις ανάγκες της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας και βρίσκεται στον αντίποδα της ταξικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και εργοδοτικές οργανώσεις ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους για να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων. Δηλαδή, να μειώσουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης, να κλείσουν ακόμα περισσότερα μικρομάγαζα, να ξεκληρίσουν ολότελα τους μικρούς αγρότες, να δώσουν νέα συντριπτικά χτυπήματα στη ζωή των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, συνολικά της λαϊκής οικογένειας.
Η χτεσινή δουλειά ανέδειξε ακόμα μια φορά το σήμα συναγερμού που πρέπει να σημάνει για ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική που βουλιάζει στην εξαθλίωση το λαό. Μεγαλώνει καθημερινά η ανάγκη αποφασιστικά, απαιτητικά, οργανωμένα, ολόπλευρα να δυναμώσει η δράση σωματείων εργατών, αυτοαπασχολουμένων, συλλόγων και αγωνιστικών φορέων γυναικών, νέων, φτωχών αγροτών ώστε να αναδεικνύεται πως όσο καθυστερεί η οργάνωση του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, τόσο εκείνοι που τσακίζουν τη ζωή του αντλούν νέα ορμή για να εφορμούν.
Μεγαλώνει η απειλή της εξαθλίωσης
Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά, η καπιταλιστική κρίση έχει οδυνηρές συνέπειες για το λαό. Η απειλή της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης μεγαλώνει, η φορολεηλασία εντείνεται, η ζωή του λαού διατρέχει πλέον σοβαρούς κινδύνους από την αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, με τα λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα και τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν ή να κλείνουν. Χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν με τις οικογένειες των αυταπασχολουμένων να οδηγούνται στην ανεργία ή και να βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο αδυναμίας πληρωμών. Ολο και περισσότεροι αγρότες ξεκληρίζονται.
Για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σημειώθηκε ότι προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται. Ακόμα, υπογραμμίστηκε η επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στρατηγική που τάζει καλύτερες μέρες μέσω μιας αποκαλούμενης «αριστερής» ή προοδευτικής κυβέρνησης σε συνθήκες εξουσίας του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Μια στρατηγική δοκιμασμένη και χρεοκοπημένη.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και σε αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις, τονίστηκε ότι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής συμμαχίας, πρέπει να ηγηθούν ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος, λαϊκού ξεσηκωμού και οργανωμένου αγώνα με όλους όσοι υποφέρουν. Κίνημα άρνησης πληρωμών, απειθαρχίας στους αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα.
Να οργανωθεί η διαφώτιση
Να μην πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν τα μονοπώλια. Κλάδο τον κλάδο, συνοικία τη συνοικία, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, δημιουργία παντού μετώπων αγώνα, συσπείρωσης και συγκέντρωσης δυνάμεων.
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ανοίξει το ζήτημα για το ποιος πραγματικά ευθύνεται για το κλείσιμο των εργοστασίων, καθώς στο πλαίσιο τρομοκράτησης και καθυπόταξης των εργαζομένων εντείνεται η προπαγάνδα που χρεώνει τα «λουκέτα» στους αγώνες. Ομως, η αλήθεια είναι -σημειώθηκε- ότι δεν τα κλείνουν οι αγώνες αλλά τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Ακόμα, σημειώθηκε η ανάγκη να αναδειχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Μόνο ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για λαϊκή εξουσία μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.
Τέλος, επισημάνθηκαν τα μέτωπα πάλης που αφορούν στη φοροληστεία, στην Υγεία, στην ανεργία. Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, φτωχός αγρότης χωρίς βιβλιάριο Υγείας. Κατάργηση των νόμων που μείωσαν μισθούς και συντάξεις, κατάργησαν βασικές διατάξεις των ΣΣΕ. Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προγραμματίζει τις επόμενες μέρες συγκεντρώσεις - συσκέψεις με εργαζόμενους στους Δήμους Περιστερίου, Πετρούπολης και Περάματος, με θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα.
Η «ανταγωνιστικότητα» είναι καταστροφική για όλο το λαό
Αποκαλυπτική για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» για το λαό και τις ίδιες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, ο Γ. Γκικόπουλος. Στην Ελλάδα η μέση καλλιέργεια στα σιτηρά είναι 200-500 στρέμματα όταν στη Βόρεια Ευρώπη είναι 7.000-15.000 στρέμματα. Για να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα μεγέθη στην Ελλάδα απαιτείται συγκέντρωση γης και άρα πρέπει να ξεκληριστεί το 1/10 των σιτοπαραγωγών. Το ίδιο συμβαίνει με το βαμβάκι (50-300 στρέμματα στην Ελλάδα, 8.000 στρέμματα στις ΗΠΑ), τη βοοτροφία και χοιροτροφία (50-100 ζώα στην Ελλάδα, χιλιάδες ζώα σε Ευρώπη και ΗΠΑ), τα ροδάκινα (10.000 παραγωγοί στην Ελλάδα, 50 παραγωγοί στην ΗΠΑ!). Γι' αυτό σημείωσε και είναι αδύνατο να παραμείνουν οι μικροί αγρότες.
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το νερό. Δεν υπάρχει παραγωγή χωρίς νερό, σημείωσε. Με πρόσχημα την υπεράντληση και την έλλειψη υδάτων -λόγω της μη σωστής διαχείρισης- έρχονται να εφαρμόσουν μια οδηγία της ΕΕ που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της άρδευσης.
Θα μπορούσε η παραγωγή όχι μόνο να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Ελλάδας αλλά και να κάνει εξαγωγές. Ομως, με τη έλλειψη των μέτρων υποδομής (αρδεύεται μόνο το 30% των χωραφιών) και όλα όσα γίνουν θα μειωθεί η παραγωγή και θα αυξηθούν οι εισαγωγές.
Γι' αυτή την κατάσταση αυτή, είπε, περιμένουν αντιδράσεις και γι' αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει και ανασύρουν, όλες μαζί, παλιές εκκρεμείς δικαστικές διώξεις σε βάρος αγροτών από τη συμμετοχή τους σε παλαιότερες κινητοποιήσεις. Ερχονται στα δικαστήρια υποθέσεις προηγούμενων ετών και η συντριπτική τους πλειοψηφία καταδικάζεται ενώ παλαιότερα για την παρακώλυση συγκοινωνιών -που ήταν η συνηθέστερη κατηγορία- απαλλάσσονταν οι αγρότες. Πρέπει λοιπόν να μπει ζήτημα αποποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Να υπάρξει κοινή δράση σε αυτό.
Τέλος, για το ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών είπε ότι οι εισφορές στον ΟΓΑ έχουν αυξηθεί τρεις φορές. Η τελευταία αύξησης ήταν 35% και τώρα αναμένεται να γίνει νέα ακόμα μεγαλύτερη. Χιλιάδες είναι αυτή τη στιγμή οι ανασφάλιστοι αγρότες και πολλές οι περιπτώσεις που πάνε στα νοσοκομεία και βγαίνουν από αυτά με χρέος 1.000 και 1.500 ευρώ.
Ο Φ. Λαφής, από την ΠΑΣΕΒΕ, επισήμανε το τεράστιο πρόβλημα με τους αυταπασχολούμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και πως το ασφαλιστικό τους ταμείο αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα το οποίο θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και παροχών.
Η εκπρόσωπος της ΟΓΕ, Χρ. Σκαλούμπαγκα, μίλησε μεταξύ άλλων για τη μάστιγα της ανεργίας που χτυπά το 25,6% των γυναικών και φθάνει στο 60,4% στις νέες γυναίκες. Επίσης, αναφέρθηκε στους άξονες δράσης που έχει χαράξει η ΟΓΕ και αφορούν στην ανεργία, στην Υγεία και στους παιδικούς σταθμούς.
Ο Θ. Κωτσαντής, από το ΜΑΣ, αναφέρθηκε στην τραγική οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των δαπανών για την παιδεία. Μέρος αυτού του προβλήματος είναι η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων καθηγητών στα ΤΕΙ, οι απλήρωτες πρακτικές σπουδαστών, η υπολειτουργία, ακόμα και το επικείμενο κλείσιμο λεσχών σίτισης και φοιτητικών εστιών, η κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλα.
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις για τα ζητήματα αυτά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να ενταθεί η μάχη για την αποτελεσματικότερη και άμεση προώθηση των κοινών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, να γίνουν κτήμα των οργανώσεων, των δυνάμεων, και όσων συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στη ΜΑΣ, στην ΟΓΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου