Μαζικές απολύσεις έρχονται στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης των δομών του κράτους κατά, τουλάχιστον, 30%. Από τις απολύσεις, μάλιστα, δεν πρόκειται να εξαιρεθεί το προσωπικό στην Υγεία και την Παιδεία.
Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, αλλά και πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιτροπές αναδιάρθρωσης που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε υπουργείο θα εισηγηθούν πολύ σύντομα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων και αυτοτελών υπηρεσιών, γεγονός που θα οδηγήσει εξ αντικειμένου στη δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού, μέρος του οποίου θα οδηγηθεί στην απόλυση. Οπως άλλωστε προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, μέσα στο τρέχον έτος πρέπει υποχρεωτικά να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι, ενώ η υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές είναι να μειωθεί το Δημόσιο κατά 150.000 εργαζόμενους έως το 2015.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, επεξεργάζεται σχέδιο για τις 15.000 απολύσεις εντός του 2012, το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, πρωτίστως δε αυτών που θεωρείται ότι πλεονάζουν σε εποπτευόμενους φορείς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το ποσοστό των απολύσεων ανά υπουργείο δεν μπορεί να προσδιοριστεί και δε θα είναι ενιαίο. Αλλού μπορεί να αφορά το 2% των υπαλλήλων, αλλού το 3% και αλλού το 4%, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης για το νέο Οργανισμό του υπουργείου, με το οποίο επιτυγχάνεται μείωση οργανικών μονάδων που πλησιάζει το 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου