Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ «G 20» Η βαθιά κρίση φουντώνει παγκόσμια τις αντιθέσεις



Απροκάλυπτες κόντρες για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης
Η κόντρα ανάμεσα στην Ευρωζώνη από τη μια και τις άλλες χώρες που συμβάλλουν στο ΔΝΤ από την άλλη είναι έκφραση των μεγάλων αντιθέσεων, που οξύνονται από τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης
Οι έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου, σαν συνέπεια της βαθιάς κρίσης, αλλά και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ομάδας των «G 20», που έγινε στο Μεξικό. Βασικό σημείο αντιπαράθεσης ήταν η συμμετοχή του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» και του ΔΝΤ στη δανειοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης που βυθίζονται σε βαθιά κρίση και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους με δανεισμό από τις λεγόμενες «αγορές».
Επί της ουσίας, ο καυγάς έγινε και γίνεται μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από τη μια, με κυρίαρχη τη Γερμανία, και τις χώρες που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ από την άλλη, με πρώτες τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, ακόμα και τη Μ. Βρετανία. Οι τελευταίες ζητούν από τις χώρες του ευρώ να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης, πριν και οι ίδιες συνεισφέρουν μέσω του ΔΝΤ μεγαλύτερα ποσά για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και άλλες.
Η παραπάνω απαίτηση καταγράφηκε και στο ανακοινωθέν της Συνόδου, όπου γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί ένας ακόμα πρόσκαιρος ενδοϊμπεριαλιστικός συμβιβασμός. «Οι χώρες της Ευρωζώνης θα επανεκτιμήσουν την ισχύ των μηχανισμών σταθερότητας τον Μάρτιο. Αυτό θα αποτελέσει μια ουσιαστική συμβολή πριν να υπάρξει η αποδέσμευση πόρων από το ΔΝΤ», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί και εντός της ΕΕ είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οσμπορν, ο οποίος είπε ότι «πρέπει να δούμε το χρώμα του χρήματος της Ευρωζώνης πρώτα, και, ειλικρινά, αυτό δεν έχει συμβεί. Μέχρι να γίνει, δεν υπάρχει ζήτημα η Βρετανία ή πιθανώς οποιοσδήποτε άλλος να συμβάλει επιπλέον χρήματα μέσω του ΔΝΤ». Συμπληρωματικά, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ είπε ότι «τα αποτελέσματα» της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής το Μάρτη (1 και 2 Μάρτη) «θα είναι ζωτικής σημασίας».
Αναβλήθηκε η Σύνοδος των «17»
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο, αφού κατά τον ίδιο η ΕΕ έχει στη διάθεσή της ολόκληρο το Μάρτη. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να διαφώνησε και με τη διατύπωση της ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αναφέρει πως η αύξηση των κεφαλαίων του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» (ΕΜΣ) θα είναι «σημαντική», και όχι«ουσιαστική συμβολή» για την αποδέσμευση των πόρων. Ενδεικτική των αντιθέσεων είναι και η ματαίωση - ύστερα από παρέμβαση της Γερμανίας - της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μάρτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πόρων του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» (ESM).
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η πρόταση που συζητήθηκε στη σύνοδο της «G20» προβλέπει τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF) και του ΕΜΣ (ESM), ώστε τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια να φτάσουν τα 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολάρια). Αυτό θα άνοιγε το δρόμο ώστε χώρες της «G20» όπως η Ιαπωνία και η Κίνα να ικανοποιήσουν το αίτημα του ΔΝΤ για νέους πόρους 500-600 δισ. δολαρίων, πέραν των 385 δισ. που διαθέτουν ήδη. Οι υπουργοί Οικονομικών της «G20» θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του Απρίλη στην Ουάσιγκτον, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα κεφάλαια από το ΔΝΤ δεν είναι εγγυημένα.
Σύμφωνα με το «Reuters», το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 13 Μάρτη για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει αναφέρει πως είναι ακόμη υπό συζήτηση το ύψος της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο. Πηγές ωστόσο αναφέρουν πως πιθανότατα θα φτάνει σε 13 δισ. ευρώ - επιπλέον των 9,9 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου που δεν έχουν εκταμιευθεί. Πίσω από τις αντεγκλήσεις για τη χρηματοδότηση των διάφορων ταμείων κρύβεται η αντιπαράθεση για την επεκτατική ή περιοριστική διαχείριση της κρίσης, όπως φαίνεται κυρίως από τις δηλώσεις Γερμανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
«Κάντε το γρήγορα και δυναμικά και φροντίστε οι δεσμεύσεις σας να έχουν αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφερόμενος στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων, ενώ ο Σόιμπλε αντέτεινε ότι «δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης να εισακούσουμε τις εκκλήσεις και να διοχετεύουμε επ' αόριστον κεφάλαια στους μηχανισμούς στήριξης, ούτε να θέσουμε σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Ζητάνε ρόλο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
Εν μέσω ανακατατάξεων στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανερχόμενες οικονομίες όπως αυτή της Βραζιλίας, ζητάνε μεγαλύτερο ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με τον Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα να βάζει σαν προϋπόθεση για αύξηση της συμμετοχής στο ΔΝΤ την αναβάθμιση των αναπτυσσόμενων οικονομικά χωρών στη διεύθυνση του Ταμείου. Ο ίδιος είπε ότι η εκλογή του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας δε θα πρέπει να βασίζεται στην εθνικότητα του υποψήφιου, ενώ πληροφορίες θέλουν τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) να σχεδιάζουν την κατάθεση κοινής υποψηφιότητας για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον «άγραφο νόμο» που ισχύει μέχρι σήμερα, την ανώτατη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει Αμερικανός και στο ΔΝΤ Ευρωπαίος. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Ρ. Ζέλικ, σημερινός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνη, είπε με νόημα ότι Αμερικανοί δεν διαθέτουν υψηλόβαθμες θέσεις στα Ηνωμένα Εθνη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι στιγμής, ως πιθανοί υποψήφιοι από τις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί η Χίλαρι Κλίντον και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου