Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ Στην τελική ευθεία οι αντεργατικές μεθοδεύσεις



«Πρότυπο» οι ανατροπές που εργοδότες και εργατοπατέρες προχωρούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης, τρόικας, εργοδοτών και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ για να επιβληθούν οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επικουρικές συντάξεις. Η συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα αναμένεται αύριο ενώ την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα γίνει η δεύτερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή των αντεργατικών ρυθμίσεων και μέσω των ειδικών οικονομικών ζωνών όπου θα επιβληθεί ειδικό φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς. Στα πλαίσια αυτά επαναφέρεται η πρόταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) με τα οποία θα παρακαμφθούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση μέσω αυτών και της Εθνικής Γενικής Σύμβασης. Ταυτόχρονα σε βασικό εργαλείο μείωσης των μισθών θα εξελιχθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και οι παρεμβάσεις στους Κανονισμούς Εργασίας των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί παραπέρα δραστική μείωση του μέσου μισθού στο σύνολο της οικονομίας.
Συμφωνία με μοντέλο Πορτογαλίας
Παράλληλα με την κυβέρνηση και την τρόικα, λειτουργούν και οι εργοδοτικοί φορείς που σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ επεξεργάζονται τη δική τους «συμφωνία» που σε πρώτη φάση οδηγεί τουλάχιστον σε τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων (πολυετίες, επιδόματα) και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%. Η «συμφωνία» που επικοινωνιακά εμφανίζεται από τους εργοδότες ως η διέξοδος απέναντι στους «σκληρούς δανειστές» εξασφαλίζει σύμφωνα με μελέτη την ΕΣΕΕ την ετήσια μείωση του συνολικού «εργασιακού κόστους» κατά 4,5 δισ. ευρώ και την ανάλογη αύξηση των κερδών για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας. Δηλαδή με βάση την «συμφωνία» που ψήνουν εργοδότες και ΓΣΕΕ μόνο στην τριετία 1012 -2114 οι απώλειες για τα δυο εκατομμύρια μισθωτούς θα φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ πέραν των απωλειών από τη φορολογία, τα χαράτσια, την ακρίβεια, τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας οι παροχές των οποίων συρρικνώνονται ραγδαία.
Μάλιστα χτες η ΕΣΕΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και τον υπουργό Εργασίας με την οποία ζητά την έγκαιρη παρέμβασή τους πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και προτείνει την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου» που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ανάλογη τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στην Πορτογαλία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης και που αποκαλύπτει προς τα πού επιδιώκουν να σπρώξουν τα πράγματα οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Συγκεκριμένα το μοντέλο της κοινωνικής συμφωνίας στην Πορτογαλία μεταξύ άλλων προβλέπει: Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μειωθεί το κόστος αποζημίωσης των υπερωριών μέχρι και 50%, κατάργηση 4 αργιών και 3 ημερών αδείας, μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις με συντομότερη περίοδο προειδοποίησης και μείωση των αποζημιώσεων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ, επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων και μεγαλύτερη ευελιξία συνολικά στην αγορά εργασίας.
Δραστική μείωση μισθών
Το νέο χτύπημα στους μισθούς και στις συμβάσεις, μεθοδεύεται σε μια στιγμή που η κρίση και τα μέτρα που ελήφθησαν προς όφελος της εργοδοσίας έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση του συνολικού «κόστους εργασίας» κατά 14,3% και σε πραγματικές τιμές κατά 19,9%. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο, το λεγόμενο εργασιακό κόστος από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έως το τρίτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε κατά 14,3% σε ονομαστικές τιμές και σε πραγματικές τιμές (συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό) κατά 19,9%. Μάλιστα, σε κλάδους όπως ο τουρισμός το συνολικό «κόστος εργασίας» (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) μειώθηκε κατά 32,5%, στην παροχή νερού κατά 28,9%, στον κλάδο του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 24,7%, στην εκπαίδευση κατά 23,7%, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κατά 18,8%, στον κλάδο της ενημέρωσης κατά 16,2%, στις μεταφορές κατά 15%, στις επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες κατά 14,1%, στις κατασκευές κατά 13,9%, στο χρηματοπιστωτικό κλάδο κατά 13,1%, στο εμπόριο και στην επισκευή οχημάτων κατά 12,6%, στη μεταποίηση κατά 11,2% και στη δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση η μείωση του συνολικού «εργασιακού κόστους» ανέρχεται στο 9,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου