Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Πανηγυρίζει η κυβέρνηση με τα κοράκια της ΕΕ


Κλιμακώνεται ο άθλιος εκφοβισμός του λαού, προκειμένου να γονατίσει και να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα
Από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κερδίζουν τα μονοπώλια και μόνο: Από τη μια εξασφαλίζουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, μειώνοντας την όποια ζημιά και από την άλλη εξασφαλίζοντας μέτρα για ακόμα φθηνότερους εργάτες
Το τροπάρι των εκβιασμών σε βάρος του λαού συνέχισαν τα κοράκια της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την επομένη της ψήφισης του μνημονίου στην Ελλάδα, για να συνδράμουν την κυβέρνηση και την ντόπια αστική τάξη στην προσπάθειά τους να γονατίσουν το λαό για να εφαρμόσουν τα βάρβαρα μέτρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρενχαιρέτισε τα νέα μέτρα και προκαλώντας το χρεοκοπημένο λαό είπε ότι η εφαρμογή τους είναι προτιμότερη από μία άτακτη χρεοκοπία.
Κοροϊδεύοντας επιδεικτικά για τις αιτίες της κρίσης, που είναι ίδιες στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, είπε ότι «το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα ως το 2009 απέτυχε και η χώρα ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνατότητές της». Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι μέχρι το αυριανό Γιούρογκρουπ η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει και τους άλλους δυο όρους (μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών).
Μεταξύ άλλων, στο Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν ακόμα οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Η αποδοχή του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους της τρόικας για την αποδέσμευση των δανείων, προκειμένου οι μεγαλοδανειστές να εξασφαλίσουν μέχρι δεκάρας τα κεφάλαιά τους. Στο λογαριασμό θα κατατίθεται σημαντικό ποσό από το νέο δάνειο και η αποταμίευση θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των συμφωνημένων με την τρόικα, γεγονός που σημαίνει ατελείωτα μέτρα και εκβιασμοί για το λαό.
Την ικανοποίηση της Κομισιόν για την προχτεσινή στάση της ΝΔ στη Βουλή εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ. Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ισχυρίστηκε στο CNBC ότι η μη υιοθέτηση του μνημονίου από την ελληνική Βουλή θα έφερνε «χάος και καταστροφή» και, εξειδικεύοντας την τρομοκρατία, έκανε λόγο για «έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση».
Τρίβει τα χέρια της η πλουτοκρατία
Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε χτες το ενδεχόμενο αλλαγών στο δεύτερο δανειακό πακέτο, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα» την έγκρισή του από την ελληνική Βουλή και λέγοντας πως «είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές». Προκαλώντας ωμά την εργατική τάξη, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας ισχυρίστηκε χτες ότι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα συνιστά «μεταρρύθμιση των άκαμπτων δομών της αγοράς εργασίας» και υποστήριξε πως «ο υπερβολικά υψηλός ελάχιστος μισθός ενθαρρύνει σε ορισμένους τομείς τη μαύρη εργασία».
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κάλεσε σε«επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ομοίως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα «Welt» πως ακόμη κι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα παρέμενε στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους, η επίσημη διατύπωση της πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές θα ξεκινήσει επισήμως την Παρασκευή 17/2, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μάρτη, ώστε να διευθετηθούν τα ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ 14-20 Μάρτη. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), με τις οποίες θα υποχρεώνονται όλοι οι κάτοχοι ομολόγων να συμμετάσχουν στο κούρεμα, εφόσον δεν εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής.
Η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) του χρέους των 200 δισ. ευρώ θα είναι 50% και για το υπόλοιπο 50% το 15% θα δοθεί σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF και το 35% σε 30ετή ελληνικά ομόλογα. Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων εκτιμάται στο 3,4-3,6%, με ειδική ρήτρα ΑΕΠ, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του κουπονιού εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους ξεπερνά ελαφρά το 70%, αν και αυτό εξαρτάται εν μέρει από το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί.
Ωστόσο, οι πραγματικές ζημίες των τραπεζών θα είναι μικρότερες, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη, καθ' όλη τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων (ως 30 χρόνια). Η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 30 δισ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί με τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως προβλέπεται από το μνημόνιο που ψηφίστηκε την Κυριακή. Για τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ του δανείου, που αφορούν την κάλυψη των δανειακών αναγκών, θα ακολουθήσει άλλη, ξεχωριστή σύμβαση, με νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό.
Βαθαίνουν κρίση και ανταγωνισμοί
Συνέχιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και το 2012 προβλέπουν στο μεταξύ οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της Fitch Ratings.«Το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κρίση χρέους θα συνεχιστεί σε γενικές γραμμές ως έχει», δήλωσε στέλεχος του καπιταλιστικού οίκου, προσθέτοντας ότι «το ένα τέταρτο των επενδυτών είναι πιο απαισιόδοξοι και προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ή θα επιλυθεί φτάνει το 24%».
Ενδεικτικό τέλος των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που οξύνει η κρίση, είναι και η παρέμβαση που επιχείρησε χτες η κινέζικη κυβέρνηση, λέγοντας ότι εκτός από τα επείγοντα μέτρα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή«συστημικές, δομικές και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Οι δηλώσεις έγιναν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας στο Πεκίνο και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου στην Ελλάδα.
Η 14η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο Οκτώβρη, αναβλήθηκε εξαιτίας της ανάγκης των Ευρωπαίων να ενισχύσουν τον EFSF. Η Κίνα εξέφρασε έκτοτε την επιθυμία της να συμμετάσχει στον EFSF και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, όπως θα ήθελε η ΕΕ, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τα νέα δάνεια προς τις χώρες - μέλη της. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θα έχουν σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κινεζικού κρατικού επενδυτικού ταμείου CIC Λου Τζιουέι εξέφρασε χτες επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της αγοράς ιταλικών ή ισπανικών κρατικών ομολόγων, όπως ζήτησε η Α. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, εξαιτίας του ότι «οι πολιτικές αυτών των χωρών στον τομέα της απασχόλησης και στο δημοσιονομικό τομέα βρίσκονται σε πλήρη αναστάτωση». «Τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν αποτελούν στόχους για μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως εμείς. Βλέπουμε ευκαιρίες στις υποδομές και τη βιομηχανία, όπου τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη», είπε ο ίδιος, δείχνοντας ότι τα κινέζικα μονοπώλια αναζητούν να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια σε παραγωγικούς τομείς εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου