Οι Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την ανεργία, 13,6 % σήμερα, με τάση ανόδου, το πάγωμα του κατώτατου μισθού, τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, τις περικοπές στα επιδόματα αδείας και Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά και για την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο»
Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τη συμφωνία, στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου», μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Γενική Ενωση Εργατών (UGT) που συμμετέχει στο «διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Συμφωνία που αφορά την περικοπή των ημερών αδείας για τους εργαζόμενους από 25 σε 22 ημέρες, την κατάργηση τουλάχιστον τριών επισήμων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν. Μέτρα και τακτικές, λοιπόν, που πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος αν όχι μέτρα «καρμπόν» με αυτά που επιβάλλονται και στον ελληνικό λαό προφανώς με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες, εκτός από την εξαθλίωση της πλειοψηφίας του λαού, και στην οικονομία της χώρας.
Η πορεία των 300.000 διαδηλωτών κατέληξε στην Πλατεία Εμπορίου, όπου στις ομιλίες που ακούστηκαν, έγιναν αναφορές στη επικείμενη επίσκεψη των Ευρωπαίων «ελεγκτών» της τρόικας. «Με την ευκαιρία αυτής της συγκέντρωσης κάνουμε και εμείς τη δική μας εκτίμηση, την εκτίμηση για αυτούς που υποφέρουν καθημερινά» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της CGTP-IN, Αρμένιο Κάρλος. «Η αγοραστική μου δύναμη μειώθηκε, οι νέοι βρίσκονται στην ανεργία, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση ...» έλεγε ένας συνταξιούχος από τη Λισαβόνα, ενώ μία πρώην κλωστοϋφαντουργός από την περιοχή του Γκιμαράες, δήλωνε «είμαι άνεργη εδώ και τρία χρόνια. Σήμερα καλούμαι να ζήσω με μία σύνταξη 419 ευρώ και να πληρώνω ενοίκιο 150 ευρώ. Είναι δυσβάσταχτο». Ενας άλλος συνταξιούχος 70 χρόνων, που έκανε πρόσφατα μία εγχείρηση ώμου, παραπονιέται ότι δε θα του φτάσουν τα χρήματα για όλα τα φάρμακα που χρειάζεται μια και η σύνταξή του είναι μόλις 450 ευρώ, ενώ μετράει τις μέρες που θα μπορέσει και πάλι να καθίσει στο τιμόνι του ταξί του 12 ώρες το 24ωρο γιατί «χωρίς αυτό, δεν θα μπορέσω να πληρώσω ούτε τα χρέη μου ούτε να στηρίξω τα παιδιά μου που και πάλι εξαρτώνται από μένα μια και είναι άνεργα».
Να πούμε εδώ ότι η Πορτογαλία ποτέ δεν είχε τόσα άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση. Και όμως ποτέ οι νέοι δεν δυσκολευόντουσαν περισσότερο να βρουν δουλειά. Η μειωμένη απασχόληση που προκλήθηκε από την καπιταλιστική κρίση πλήττει κυρίως τους νέους, έτσι σήμερα στην Πορτογαλία το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι πάνω από το διπλό γενικό ποσοστό. Σήμερα, ένας στους δέκα απόφοιτους πανεπιστημίων εγκαταλείπει την Πορτογαλία.
Ακόμα 2,7 εκατομμύρια Πορτογάλων ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ αυξάνονται συνεχώς αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Για όλα τα παραπάνω, διαδήλωσαν μαζικά οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι, με συνθήματα όπως «Ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση!», ενώ ένας διαδηλωτής επιχειρηματολογώντας για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση τόνιζε: «Κλέβουν τους μισθούς, και τα δικαιώματά μας. Κλέβουν από τους φτωχούς, για να τα δώσουν στους πλούσιους. Είμαι φτωχός και πρέπει να διαμαρτυρηθώ. Οσο περισσότερο σωπαίνουμε τόσο περισσότερο μας κλέβουν». Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας συνεχίζει με νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή πολιτική που στραγγαλίζει τα λαϊκά στρώματα.
Γ.Καρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου