Δεσμεύσεις για το συνεχές τσάκισμα των εργαζομένων ανέλαβαν οι άθλιοι υποστηρικτές του δεύτερου μνημονίου. Σε τριμηνιαία βάση η αξιολόγηση υλοποίησης των άγριων μέτρων
Στα κείμενα που συνοδεύουν τη λεγόμενη δανειακή σύμβαση, δηλαδή, στο δεύτερο μνημόνιο, αλλά και στις επιστολές που έχουν αποσταλεί προς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, περιγράφονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τόσο η αποφασιστικότητα των δήμιων των εργαζομένων της χώρας για πρόσθετα και συμπληρωματικά μέτρα, όσο και η δέσμευσή τους τα όποια νέα μέτρα να είναι τέτοια που θα θίγουν αποκλειστικά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για να ικανοποιήσουν, μάλιστα, τα αδηφάγα χαρακτηριστικά του μεγάλου κεφαλαίου, φτάνουν στο σημείο να δεσμεύονται για κάτι ακόμα. Οτι και στην περίπτωση που θα υπάρξει υπερεκπλήρωση των στόχων του Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής, τότε θα τεθούν ...«αυστηρότεροι στόχοι για το έλλειμμα».
Σύμφωνα με το νόμο για το δεύτερο μνημόνιο, τα ποσά του δανείου της τρόικας προορίζονται αποκλειστικά για την πληρωμή των τραπεζών - πιστωτών του ελληνικού χρέους και για την ενίσχυση των ...τραπεζών, ώστε να μην έχουν απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Τα σχετικά ποσά, που θα εκταμιεύονται κάθε τρίμηνο, θα πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές θετικές εκθέσεις του κλιμακίου της τρόικας.
Οι εταίροι της τρόικας δεσμεύονται για «τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων», ενώ σε άλλο σημείο δεσμεύονται ότι «είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε όποιες διορθωτικές ενέργειες που τυχόν θα καταστούν κατάλληλες για το σκοπό αυτό καθώς αλλάζουν οι περιστάσεις».
Οπως αναφέρεται, «οι εκταμιεύσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπόκεινται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις των όρων καθ' όλη την διάρκεια της συμφωνίας», που όπως είναι γνωστό επεκτείνεται μέχρι και ολόκληρο το 2015.
Οπως ρητά αναφέρεται στις επιστολές προς τους εκπροσώπους της τρόικας, η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται θα γίνεται σε συστηματική βάση και η αποτελεσματικότητά της θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση, όπως προφανώς γινόταν και με το πρώτο Μνημόνιο για την εκταμίευση της κάθε δόσης. Στην επιστολή, συγκεκριμένα σημειώνεται:
«Η εφαρμογή του προγράμματός μας θα παρακολουθείται και ελέγχεται μέσω ποσοτικών κριτηρίων επίδοσης και δομικών δεικτών σύγκρισης (...) και μέσω των λεπτομερών και συγκεκριμένων κριτηρίων πολιτικής στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Θα υπάρξουν δώδεκα τριμηνιαίες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της ρύθμισης. Οι επιθεωρήσεις θα εκτιμούν την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος και θα γίνουν συνεννοήσεις πάνω σε τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων του».
Με δυο λόγια, το καθεστώς των αλλεπάλληλων εκβιασμών και της συνεχούς τρομοκράτησης των εργαζομένων με πρόσχημα την καταβολή της μίας ή της άλλης δόσης που γνωρίσαμε για την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, θα μονιμοποιηθεί και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Οπως έγινε γνωστό, θα υπάρξουν δώδεκα τριμηνιαίες αναθεωρήσεις. Με πρόσχημα τις αξιολογήσεις, κυβέρνηση και τρόικα θα ανακοινώνουν κάθε τόσο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που υποτίθεται θα χρειάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος.
Στο «Παράρτημα 5» που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο, αφού παρουσιάζεται ο στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% μέχρι το 2014, επίπεδα που θεωρούνται ικανοποιητικά ώστε η χώρα να είναι σε θέση να πληρώνει τοκοχρεολυτικές δόσεις για το κρατικό χρέος, τονίζεται ότι για να διασφαλιστεί αυτή τη προοπτική «θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της Δανειακής Σύμβασης του 2011 και του προϋπολογισμού του 2012».
Δε μένουν όμως ούτε σε αυτά. Πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα οι ...«τολμηρές διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», όπως λένε, «θα καθοριστούν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Δανειακής Σύμβασης που θα γίνει τον Ιούνιο». Μάλιστα, παίρνοντας αυτή τη φορά υπόψη τους ότι στις προηγούμενες εκτιμήσεις για το βάθος της κρίσης είχαν πέσει έξω, προκαθορίζουν ότι «θα διαβουλευτούμε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014».
Με δυο λόγια, το κόστος που πληρώνουν τώρα οι εργαζόμενοι για το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου θα ενταθεί ακόμα περισσότερο αν συνεχιστεί η κρίση, κάτι που θεωρείται από σήμερα βέβαιο.
Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει επιπλέον φόρους, μείωση δαπανών ή και τα δύο μαζί. Εχοντας σαν δεδομένο ότι με το νέο φορολογικό και τις νέες επιβαρύνσεις που θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα θα εξαντληθούν ουσιαστικά τα περιθώρια για την επιβολή νέων φόρων, ο προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων συνδέεται εμ τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε αυτά τα πλαίσια, αυτοί οι άθλιοι που ψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο προβλέπουν ότι «πολλές από αυτές τις περικοπές θα πρέπει να αφορούν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την κατηγορία των δαπανών οι οποίες αυξήθηκαν με εκρηκτικό ρυθμό την περίοδο μετά την ένταξη στο ευρώ». Αυτά σχεδιάζουν οι εχθροί του λαού, θεωρώντας ότι τα διαφόρων ειδών επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν με ...εκρηκτικό ρυθμό, κάτι που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά πραγματικότητα.
Το διά ταύτα, που δείχνει την πρόθεση των κυβερνώντων και όσων στηρίζουν το μνημόνιο, να οδηγήσουν στην πλήρη χρεοκοπία και την πτώχευση τα λαϊκά νοικοκυριά, το βλέπουμε όλοι μας καθημερινά. Ακόμα και όσοι εθελοτυφλούν, αν μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι στις μέρες μας, μπορούσαν να διαπιστώσουν πού πάει το πράγμα, από τις λίγες μέρες μόνο που μεσολάβησαν μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, μέρες που συνοδεύτηκαν από νέα επίθεση στις συντάξεις κ.ο.κ. Ομως ούτε εδώ θα σταματήσουν.
Το λένε καθαρά:«Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε το δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης».
Εχουν προσδιορίσει ποιος θα πονέσει:«Τα διορθωτικά μέτρα θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες»
Αποκλείουν οποιαδήποτε χαλάρωση της επιθετικότητας σε βάρος του λαού:«Στην περίπτωση μιας διαρκούς υπεραπόδοσης, η οποία θεωρηθεί μόνιμη, θα θέσουμε αυστηρότερους στόχους για το έλλειμμα αλλά μπορεί επίσης να εξετάσουμε μια μείωση σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», των εργοδοτών.
Το συμπέρασμα: Αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν μπροστά σε τίποτα. Η καθιέρωση μισθών 511 ευρώ και η καθήλωση των συντάξεων σε επίπεδα πείνας, αποτελούν απλά βήματα στην κατεύθυνση του ολοσχερούς εξανδραποδισμού των εργαζομένων, για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.
Μόνο που δεν είναι παντοδύναμοι. Η επιθετική τους πορεία μπορεί να ανακοπεί. Μπορούν να την ανατρέψουν οι αγώνες των εργαζομένων. Οι οργανωμένοι σε Λαϊκό Μέτωπο εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι και γυναίκες που θα αμφισβητήσουν την εξουσία των μονοπωλίων και θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, με στόχο τον οριστικό αναπροσανατολισμό της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου