Τα «αναπτυξιακά» μέτρα που συζητάνε, έχουν για βάση το παραπέρα φτήνεμα της τιμής της εργατικής δύναμης
«Εχουμε καταλήξει στη στρατηγική και στους στόχους. Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη και θα παράγουν νέες θέσεις εργασίας (...) Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τα κράτη μέλη θα λάβουν οδηγίες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι από τις Βρυξέλλες.
«Η προώθηση της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής και η ανάληψη πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα είναι οι πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έξοδο από την κρίση», σημειώνεται και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Στη βάση αυτή, υπογραμμίζεται ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα και ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, πριν την έναρξη της Σύνοδο δήλωσε: «Οι χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα μόνο αν βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά. Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε συνολικά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Ελληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προσήλθε στη Σύνοδο έχοντας στις αποσκευές του ψηφισμένα πλέον τα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου και την πολιτική δέσμευση των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι θα τα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας.
Ανάπτυξη με το λαό στην πείνα
Στο όνομα της τόνωσης δήθεν της «απασχόλησης και της ανάπτυξης» στην ΕΕ, οι «27» ετοιμάζονται να συνυπογράψουν κοινές πολιτικές πλήρους ανατροπής και των τελευταίων κατακτήσεων των Ευρωπαίων εργαζομένων. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων τα κράτη - μέλη καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές:
- «Που θα κάνουν πιο εύκολη και ελκυστική για τους εργοδότες την πρόσληψη νέων υπαλλήλων». Με παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές), νέες επιδοτήσεις προς τους εργοδότες ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις, κατάργηση κάθε έννοιας Σύμβασης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κ.ά.
- «Να βελτιώσουν όπου είναι απαραίτητο τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών».Να νομοθετήσουν δηλαδή την πλήρη κατάργηση των κατώτατων μισθών, των κλαδικών συμβάσεων όπου υπάρχουν, να μειώσουν παραπέρα τους μισθούς μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε «ζούγκλα» προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών.
- «Να απομακρύνουν τα εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές αύξησης της απασχόλησης».Να ελαστικοποιήσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και να ενισχύσουν κάθε μορφή μερικής απασχόλησης
Την ίδια ώρα που διαμορφώνουν το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, οι «27» δεσμεύονται και για νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ανάμεσα στα άλλα, με «αποκατάσταση της δανειοδότησης στην οικονομία», ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του κεφαλαίο, η εξέλιξη της «ενιαίας αγοράς μέσα από την άρση των τελευταίων εμποδίων», για παραπέρα μονοπώληση στρατηγικών τομέων της παραγωγής, σε βάρος εργαζόμενων και μικρών ΕΒΕ.
Σφίγγουν τη θηλιά στους λαούς
Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι 25 ηγέτες της ΕΕ (δε θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας και της Τσεχίας) θα προχωρήσουν στην επικύρωση της συνθήκης που περιλαμβάνει τους νέους, εξοντωτικούς για το λαό κανόνες «δημοσιονομικής προσαρμογής». Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται:
1. Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων (ή το ανώτερο μέχρι 1% του ΑΕΠ) για τα κράτη - μέλη, με τις κυβερνήσεις να δεσμεύονται ότι θα επιβάλλουν επιπλέον μέτρα όταν υπάρχουν «αποκλίσεις» από τους στόχους.
2. Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος).
3. Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα» (δηλαδή μνημόνια) για τη διόρθωσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος παρουσιάζει απόκλιση από τους«δημοσιονομικούς στόχους».
Οπως, επίσης, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων «τα κράτη - μέλη που εφαρμόζουν προγράμματα διάσωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) πρέπει να δεσμευτούν για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, ενώ όσα έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για δράση, πρέπει να ενεργοποιήσουν αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας».
Σ' αυτή την κατεύθυνση προτείνεται τα κράτη - μέλη «να επανεξετάσουν τη φορολογική τους πολιτική και αν κριθεί απαραίτητο, να διευρύνουν τη φορολογική βάση, να καταργήσουν αδικαιολόγητες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις, να περιορίσουν τους φόρους στην εργασία». Δηλαδή, να επιβάλλουν νέα χαράτσια στις πλάτες του λαών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου