Εκθεση του ΟΟΣΑ συστήνει ακόμα φτηνότερους εργάτες, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ΟΟΣΑ ζητά επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καθόλου χώρος για εφησυχασμό». «Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι αβέβαιες και εξαρτώνται πάρα πολύ από την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας αναιμική ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη το 2012 (ΔΝΤ και Κομισιόν προβλέπουν συρρίκνωση).
Με στόχο να υποβοηθήσει την ελεγχόμενη πτώχευση υπερχρεωμένων χωρών, ο ΟΟΣΑ προτείνει το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλη, να μπορούν «να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης (δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ως το 2014) και τις συμβολές στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα και οι άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αναγορεύοντας τη λιτότητα σε «απαραίτητο εργαλείο για την επιστροφή στην ανάκαμψη»! Στην έκθεση του ΟΟΣΑ απευθύνονται συστάσεις για παραπέρα μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας» στην Ελλάδα και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ζητείται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων μέχρι τον τάφο, προαναγγέλλοντας έμμεσα νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, καταθέτοντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας της τάξης του 15%» και ότι «πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά υπηρεσιών ώστε οι χαμηλότεροι μισθοί να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές».
Εκβιασμοί για συναίνεση
Από την πλευρά του, επίτροπος Ο. Ρεν ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη θα ληφθούν οι αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των «ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης» (EFSF και ESM). Ο ίδιος, μιλώντας χτες στους βουλευτές της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, ζήτησε ταχύτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας» και ότι απαιτούνται «περαιτέρω προσπάθειες».
Για να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού στη σφαγή του, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως μια συνεχή «Αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων». «Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε», συμφώνησε ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ομολογώντας ότι τα χειρότερα έρχονται μετά τις εκλογές, αν τα κόμματα του κεφαλαίου δεν πάθουν κυριολεκτικά στραπάτσο, με ενίσχυση του ΚΚΕ.
«Ανυπολόγιστη καταστροφή» θα σήμαινε για την Ευρωζώνη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν η ίδια η χώρα επέλεγε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δεν θα μπορούσε κανείς να την αποτρέψει. «Εάν με ρωτούσαν τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα, θα συμβούλευα να μείνει στο ευρώ», τόνισε, δείχνοντας όμως το δρόμο της εθελοντικής αποχώρησης, σενάριο που φαίνεται ότι προκρίνουν οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου