Νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις υπερψηφίστηκε τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (27/2) όσο και στη Γερουσία (1/3) όπου, σύμφωνα με αυτό, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις κοντά σε κυβερνητικά κτίρια ή κυβερνητικές υπηρεσίες, ή σε άλλες τοποθεσίες όπου βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί ο Πρόεδρος της χώρας, άλλοι Αμερικανοί ή ξένοι αξιωματούχοι. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα στη Γερουσία, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις 3 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές το καταψήφισαν, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Χαρακτηρίζει ως ποινικό αδίκημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο αν κάποιος «εισέλθει ή παραμείνει» σε τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ως «απαγορευμένη». Σε περίπτωση που υπάρξει κατοχή όπλου ή βαρύς τραυματισμός, τότε μπορεί να επιβληθεί και ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνων. Ο ορισμός της «απαγορευμένης» τοποθεσίας είναι ασαφής και γενικός και μπορεί να αφορά μέρος όπου επισκέπτεται ο Πρόεδρος έως και τόπο εκδήλωσης που έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας».
Η εφαρμογή της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων αντανακλά το φόβο των κυρίαρχων δυνάμεων για την πιθανότητα νέων μαζικότερων αντιδράσεων ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας που ολοένα και δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή του λαού.
«Νόμιμες» οι δολοφονίες στο εξωτερικό
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, μιλώντας σε φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν υποστήριξε τη Δευτέρα πως ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει τη νόμιμη εξουσία να διατάσσει τη δολοφονία Αμερικανών στο εξωτερικό αν αυτοί σχετίζονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, απλά πρόκειται για επίσημες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Χωρίς να τον κατονομάσει αναφερόταν προφανώς στον Ανουάρ αλ Αουλάκι, γεννημένο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο κληρικό που δολοφονήθηκε στην Υεμένη με μυστική αεροπορική επιδρομή. Ο Αουλάκι φέρεται να είχε σχεδιάσει την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα εναντίον αεροσκάφους με προορισμό τις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα του 2009.
- Στο μεταξύ, χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ έξω από το δημαρχείο του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές των δαπανών στην ανώτατη εκπαίδευση που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διδάκτρων και τη μείωση του αριθμού των μαθημάτων στα δημόσια Πανεπιστήμια. Σημειώνεται πως τα δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι διαδηλωτές είχαν κάνει συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, αλλά, ύστερα από την άρνησή τους να εκκενώσουν το κτίριο, όπως ζητούσε η αστυνομία, η τελευταία προχώρησε σε 68 συλλήψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου