Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επιβάλλουν μισθούς πείνας σε όλους τους νέους


Οι μισθοί των νέων μέχρι 25 ετών θα ξεκινούν από 430 ευρώ (καθαρά). Οι εργοδότες θα τσεπώσουν δισ. ευρώ από μειώσεις που μπορεί να ξεπερνούν μέχρι και το 50%
Εργαζόμενους με μισθό 430 ευρώ (!!!) χαρίζει στους μεγαλοεργοδότες η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για να στηθούν σκλαβοπάζαρα με πρώτα άμεσα θύματα τους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών και μεθοδεύοντας ταυτόχρονα την κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.
Προχωρώντας στην εφαρμογή του (2ου) μνημονίου και με βάση την πρόσφατη Πράξη που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για να γκρεμιστούν οι μισθοί όλων των εργαζομένων μέχρι 25 ετών (ανεξάρτητα από το αν τους καλύπτει κάποια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση όπως και ανεξάρτητα από το αν είναι νεοπροσληφθέντες ή όχι), για τους οποίους θα ισχύει μόνο η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και μάλιστα μειωμένη κατά 32%. Ετσι, η εργοδοσία έχει το δικαίωμα να πάει τους μισθούς όλων των νέων εργαζομένων στα 511 ευρώ μεικτά (με μειώσεις 16% ο καθαρός μισθός υπολογίζεται στα 430 ευρώ).
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε σε νέα συνέντευξη που θα δοθεί αύριο για τα Εργασιακά, επιλέγοντας να μην κάνει κανένα σχόλιο. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ετοιμάζεται και σχετική εγκύκλιος.
Τσεκούρωμα μέχρι και πάνω από 50% στους μισθούς
Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, που ισχύουν για νέους μέχρι 25 ετών. Να διευκρινίσουμε ότι η απόφαση αυτή για μείωση του μισθού στα 511 ευρώ μεικτά, ισχύει για όλους τους νέους μέχρι 25 ετών είτε ήδη εργάζονται είτε είναι νεοπροσλαμβανόμενοι:
  • Στους λιθογράφους: Ο βασικός μισθός ενός ανειδίκευτου εργάτη είναι 920,4 ευρώ μεικτά το μήνα. Η μείωση που μπορεί να γίνει για να πάει ο μισθός στα 511 ευρώ μεικτά είναι 44,5%. Για έναν βοηθό λιθογράφου ο βασικός μισθός είναι στα 1.010,1 ευρώ μεικτά. Δηλαδή η μείωση θα είναι 49,4%.
  • Στους οικοδόμους: Το βασικό ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου έγγαμου εργάτη είναι 55,11 ευρώ και για τον άγαμο στα 50,1 ευρώ. Για τους νέους οικοδόμους, με βάση αυτή την απόφαση το ημερομίσθιο πέφτει στα 23,23 ευρώ! Δηλαδή μείωση 57,8% (για τον έγγαμο) και 53,6% (για τον άγαμο).
  • Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών: Για τους νεοπροσλαμβανόμενους (0-1 χρόνια εργασίας) ο βασικός μηνιαίος μισθός είναι 966,42 ευρώ μεικτά. Ο μισθός μειώνεται κατά 47,1%. Για τον εργατοτεχνίτη που εργάζεται στον ίδιο κλάδο από 1 έως 3 χρόνια, ο μηνιαίος μισθός πηγαίνει στα 1.003,6 ευρώ μεικτά το μήνα. Η μείωση θα είναι 49,1%.
  • Στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού: Ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου είναι 1.006 ευρώ. Η μείωση είναι 49,2%.
  • Στον κλάδο του φαρμάκου: Ο βασικός μισθός είναι στα 867,46 ευρώ, η μείωση θα είναι 41,1%.
Ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων
Η ερμηνεία αυτή του υπουργείου Εργασίας, ανοίγει το δρόμο για την έφοδο κατά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, αφού ήδη, παύουν να ισχύουν για τους 175.000 νέους εργαζόμενους (πρόκειται για το σύνολο των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που καταγράφει η ΕΣΥΕ). Σε αυτούς, δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που εργάζονται ανασφάλιστοι με «μαύρα χρήματα», από εταιρείες «ενοικίασης» και «δουλεμπορικά» γραφεία, για τους οποίους, άλλωστε δεν ισχύει καμιά σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δημιουργούν ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για την πλουτοκρατία, αλλά ταυτόχρονα, διασπούν τους εργαζόμενους σε «παλιούς» με δικαιώματα και «νέους» με μισθούς των 511 ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει σαν συνέπεια να έρχεται σε αντιδιαστολή η πάμφθηνη εργατική δύναμη των νέων εργαζομένων, με τους «παλιούς» στους οποίους ακόμη ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις. Ετσι, οι νέοι θα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός, όχι μόνο για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά και για την κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος και κατάκτησης επισπεύδοντας την επίθεση στις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Να γιατί πρέπει να σχεδιαστεί αποφασιστικά σε κάθε κλάδο η παρέμβαση στην εργαζόμενη νεολαία, για την αποφασιστική της ένταξη στα συνδικάτα σε ταξική κατεύθυνση, τη συσπείρωσή της στο ΠΑΜΕ. Είναι ανάγκη όσο ποτέ να δυναμώσει η δράση για ενιαίο οργανωμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, με οργάνωση κατ' αρχήν στους τόπους δουλειάς, να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία, να μην εφαρμοστεί η κατακρεούργηση μισθών και συμβάσεων. Κάθε σωματείο να ιεραρχήσει το άνοιγμά του στη νέα γενιά της οποίας η συνείδηση και οι ανάγκες θα δεχτούν λυσσαλέα επίθεση, με στόχο να δυναμώσει η επιχείρηση εξανδραποδισμού συνολικά της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου