Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ε.Ε ΕΥΡΩΖΩΝΗ



Νέα μέτρα και ιδωτικοποιήσεις στο φόντο ανταγωνισμών



Με τις αντιπαραθέσεις να μαίνονται γύρω από τον τρόπο της ελεγχόμενης απαξίωσης μερίδας του κεφαλαίου που θα επιλεγεί («κούρεμα», επιμήκυνση κ.λπ.), ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική «Stuttgarter Zeitung» και αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι «η αλληλεγγύη έχει τα όριά της»,επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απαίτηση της πλουτοκρατίας για πλήρη και αποφασιστική εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν,μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, δήλωσε: «Βιώνω καθημερινά μια σχιζοφρενική κατάσταση, προκειμένου να συνδυαστεί αφ' ενός η "κόπωση στήριξης" από τις χώρες του κοινοτικού Βορρά, προς αυτές του κοινοτικού Νότου και αφ' ετέρου η "κόπωση μεταρρυθμίσεων" στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η διάσταση απόψεων, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα. Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις σε συναίνεση όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζονται ορισμένα εμπόδια από τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν τόσο κάποια κράτη - μέλη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και «οι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα», καλώντας «τους πάντες» να συμβάλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσης.
Προειδοποιεί η ΕΚΤ
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ, που απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί, μέσω του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι αν γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα ως εγγυήσεις. Να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις των ντόπιων τραπεζών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχονταν στα τέλη του Μάρτη στα 88 δισ.ευρώ, περίπου στο 34% του παραγόμενου ΑΕΠ. Πρόκειται για τον αμύθητο πακτωλό από τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια, τις διακρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, όπου τα συγκεκριμένα κονδύλια και για το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης φτάνουν σε περίπου 435 δισ ευρώ. Η συμμετοχή των ντόπιων τραπεζών στις συνολικές ενισχύσεις των τραπεζών της ευρωζώνη ξεπερνά το 20%
Από το μήνα Δεκέμβρη του 2010, όταν η μάζα των κεφαλαίων αυτών είχε φτάσει στο ζενίθ (98 δισ. ευρώ), καταγράφεται μείωση ύψους 10 δισ. ευρώ, ποσά που οι ντόπιοι τραπεζίτες μπόρεσαν, χωρίς δυσκολίες, να επιστρέψουν, παρά τις «αναδουλειές» και την εμφανιζόμενη πτώση της μάζας των καταθέσεων. Στους υποδεικνυόμενους τρόπους «απεξάρτησης» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και το «κούρεμα» του ενεργητικού των ντόπιων τραπεζών, όπως με τη πώληση περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών εταιριών τους στο εξωτερικό κ.α, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά τους.
Σύμφωνα με την «Allgemeine Zeitung», η ΕΚΤ ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα είναι στην καλύτερη περίπτωση «διακοσμητική» και θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε πλήρη αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και μια «ήπια μορφή» αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς ακόμα και αν η ΕΚΤ εξακολουθούσε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, θα το έκανε στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί τελικά μια πλήρης αναδιάρθρωση.
Οπως επισημαίνει ο Ολλανδός Νουτ Βέλινκ, η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς «όλες οι οικονομίες, τράπεζες και αγορές είναι διασυνδεδεμένες. Σε αυτό το πλαίσιο, η στήριξη της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον μας. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η επιλογή που εξετάζεται τώρα για την Ελλάδα είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα για όσο διάστημα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας, μεταξύ του 2011 και 2014.
Διαμάχη στο εσωτερικό της Γερμανίας
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» παρουσιάζει εκτιμήσεις του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου «DWI» και οικονομολόγων της «Bundesbank» και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ναι μεν θα δημιουργήσει «κάποια προβλήματα, δε θα έχουν, όμως, έκταση τέτοια, ώστε να οδηγήσουν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα» στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία δε θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα από ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς αφ' ενός οι γερμανικές τράπεζες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 20 δισ. ευρώ, που δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα κλάσμα των συνολικών τους επενδύσεων, και αφ' ετέρου τα ελληνικά ομόλογα είναι συγκεντρωμένα σε μερικές τράπεζες οι οποίες έχουν στο μεταξύ κρατικοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν να είναι «σχετικά περιορισμένοι», δεδομένου ότι το «κούρεμα» δεν αναμένεται ότι θα υπερβεί το 50%. Παράλληλα, σύμφωνα με το DWI, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι Γερμανοί ιδιώτες επενδυτές φρόντισαν να πουλήσουν μαζικά τα ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα που κατείχαν.
Στο γερμανικό Τύπο ασκείται κριτική και στις προχθεσινές δηλώσεις της Α. Μέρκελ, που απαιτούσε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των αδειών σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Σε δημοσίευμα της «Koelner Stadtanzeiger», επισημαίνεται ότι «αν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat και του ΟΑΣΕ διαπιστώνουμε ότι εκείνοι που έχουν πιο πολλές διακοπές δεν είναι οι εταίροι μας της Μεσογείου, αλλά οι Γερμανοί. Επίσης το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι στα 62,6 χρόνια, στη Γερμανία στα 61,7 και στην Ελλάδα στα 61,4, ελάχιστα παρακάτω από το γερμανικό όριο συνταξιοδότησης(...) Στη Γερμανία είναι κατοχυρωμένες 20 εργάσιμες ημέρες, στην πραγματικότητα όμως οι διακοπές αγγίζουν τις 29,1 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έξι εβδομάδες. Στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο το όριο των 25 ημερών μετά από τουλάχιστον 10ετή εργασία...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου