Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Κόντρες για το «μείγμα» συντριβής του λαού



Περισσότερα επεκτατικά μέτρα ζήτησε ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών που περιοδεύει στην Ευρώπη
Η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα
Τη διαμάχη που κορυφώνεται παγκόσμια για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και την ενιαία επίθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των λαών όλου του κόσμου, αποτύπωσε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.
Ο Αμερικάνος υπουργός πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη και εκτός από τον Β. Σόιμπλε, συναντήθηκε χτες και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Τη Δευτέρα είχε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ολι Ρεν, όπως και με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Στις επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Λιου προέτρεψε την ΕΕ να υιοθετήσει πολιτικές «φιλικές στην ανάπτυξη». Στην κοινή συνέντευξη με τον Β. Σόιμπλε, κάλεσε τις χώρες που διαθέτουν «τη δυνατότητα» να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση να το πράξουν, για να αναζωογονηθεί η οικονομική συγκυρία.
«Η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών» είπε ο Λου, αναπαράγοντας κεϊνσιανές θεωρίες και ζητώντας από την ΕΕ να εμπλουτίσει το μείγμα της διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα. «Οι πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σόιμπλε από την πλευρά του, αντέτεινε στη συνέντευξη ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μη δίνονται συμβουλές δημόσια» για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.
Ομονοούν αντιλαϊκά
Στην πραγματικότητα, παρά τις διαφωνίες για το μείγμα της διαχείρισης, οι δυο υπουργοί Οικονομικών συμφωνούν ότι το ζητούμενο είναι να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες του λαού, είτε με «ανάπτυξη και λιτότητα», είτε με «λιτότητα και ανάπτυξη». Αυτό είπε, σαφώς ο Τ. Λιου διαπιστώνοντας ότι «ο Β. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά, για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική» και ότι «μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι δε θεωρεί πως υπάρχει κάποια αντινομία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι «ουδείς στην Ευρώπη βλέπει κάποια αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη».
Από την άλλη, το μοντέλο της επεκτατικής διαχείρισης που ακολουθούν οι ΗΠΑ, εκτός του ότι καταδικάζει και αυτό το λαό στη φτώχεια, δεν είναι χωρίς ενστάσεις στο εσωτερικό της χώρας από ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους μερίδες της πλουτοκρατίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραίνεση του Ρικ Ρίντερ, ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street (επιβλέπει επενδύσεις διαθεσίμων ύψους 763 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της BlackRock) προς την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, κόβοντας επί της ουσίας χρήμα για τις ανάγκες του κράτους και των επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του στους «Financial Times», ο Ρ. Ρίντερ χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed ως ένα «μεγάλο και αμβλύ σφυρί» που «έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των αποφάσεων για την κατανομή των κεφαλαίων κάθε μορφής σε κάθε επίπεδο της οικονομίας». H Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα και ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα - περίπου τα δύο τρίτα των εκδόσεων αυτών των κατηγοριών ομολόγων. Ο Ρ. Ρίντερ καλεί τη Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο ύψος των 40-45 δισ. δολαρίων το μήνα.
Αναμορφώνεται το χρηματοπιστωτικό
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, οι εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 1,5%, ενώ αναμενόταν να παραμείνουν σταθερές. Οι εξαγωγές σημείωσαν κάμψη στους τρεις από τους τελευταίους έξι μήνες, δείχνοντας τις συνέπειες που έχει το βάθεμα τις κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης, όπου κατά κύριο λόγο εξάγει προϊόντα η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας κατά 0,4% το 2013.
Στο φόντο της κρίσης και των ανταγωνισμών για την καταστροφή κεφαλαίου, επανέρχεται στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής στο Δουβλίνο το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου, κύρια για το Λουξεμβούργο και τηνΑυστρία«Θα πρέπει να ζήσουμε με τη ζημιά, αλλά ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα επιζήσει» ανέφερε ενδεικτικά ο Ζαν-Ζακ Ρομ, εκπρόσωπος της τραπεζικής ένωσης του Λουξεμβούργου ABBL, ενώ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε «διώκτης των φοροφυγάδων αλλά και προστάτης των ειλικρινών καταθετών» και είπε ότι θα «παλέψει σαν λέαινα για το τραπεζικό απόρρητο».
Στην Πορτογαλία τέλος, αναμένεται τις επόμενες βδομάδες κλιμάκιο της τρόικας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προωθεί επειγόντως καινούρια αντιλαϊκά μέτρα, σε συνέχεια της ακύρωσης εκ μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου πολλών από εκείνα που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013. «Η παρουσίαση των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων για το 2014 αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ του δανείου που έχει συμφωνηθεί να χορηγηθεί στη χώρα», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Η Λισαβόνα έχει ήδη δεσμευτεί να φέρει σε πέρας άλλο ένα σχέδιο περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου