Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


4 οι νεκροί στις χθεσινές ταραχές στην ΑλβανίαΕκτύπωσηE-mail
22-01-2011 13:23:26
ImageΣτους τέσσερις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με την αστυνομία, σε διαδήλωση στα Τίρανα. Δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Αίτημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.
Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης, ενώ καταφέρθηκε κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα).
Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, που ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωση τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια.(οι λύκοι που φυλάνε τα πρόβατα )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου