Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα «μνημόνια»



Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου περιγράφουν το πλέγμα των μετεκλογικών τους αξιώσεων
«Δέκα δέσμες δράσεων οργάνωσης και διοίκησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας» επιγράφεται η χάρτα των αξιώσεων που απευθύνει στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, το μεγάλο κεφάλαιο μέσω επτά Επιμελητηρίων (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοολλανδικό, Ελληνοϊταλικό, Ελληνοσουηδικό, Ελληνογερμανικό), της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ΙΟΒΕ και του Boston Consulting Group. Εχοντας εξασφαλίσει τις αντιδραστικές αντιλαϊκές, αντεργατικές αξιώσεις που πρόβαλαν πριν τις εκλογές του 2009, μέσω των μνημονίων που υπέγραψαν φαρδιά πλατιά τα κόμματα της μαύρης συγκυβέρνησης, τώρα δίνουν έμφαση στους τρόπους υλοποίησής τους. «Οι προτάσεις των διμερών επιμελητηρίων υιοθετήθηκαν, η μεγάλη πλειοψηφία τους εντάχθηκε στα μνημόνια, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στα πολυνομοσχέδια, η πρόκληση, όμως, παραμένει στην εφαρμογή τους», είπαν χτες απερίφραστα στη σχετική συνέντευξη Τύπου.
Οι αξιώσεις του κεφαλαίου με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντί τους τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία από τις 7 του Μάη, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μέσα από το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση, ακόμα και παρεμβάσεις στο Σύνταγμα όπου οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου κρίνουν ότι μπορεί να βάζει εμπόδια στη δράση τους.
Μεταξύ άλλων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που εκπροσωπούνται από τα παραπάνω επιμελητήρια απαιτούν από την επόμενη κυβέρνηση να συστήσει «κέντρο διακυβέρνησης» που θα συντονίζει το «μεταρρυθμιστικό έργο», θα «στοχοθετεί τις δράσεις», θα «διαμορφώνει προϋπολογισμό ανά υπουργείο, θα συσχετίζει δαπάνες, στόχους και αποτελέσματα». Ακόμη, με βασική αρχή «ό,τι αποφασίζεται να εφαρμόζεται», ζητούν άμεση εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων που παίρνει η κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση, «λειτουργική και αποτελεσματική» διοίκηση. Θέλουν, επίσης, να προωθηθούν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και διευκολύνσεις που απαιτούν οι επιχειρηματίες με αιχμή τις χρήσεις γης και τους περιβαλλοντικούς όρους. Για τη φορολογία αξιώνουν παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις «συνεπείς εταιρείες». Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου απαιτούν να ενεργοποιηθεί κάθε δυνατός μηχανισμός για την άμεση προώθησή τους ή για την παράδοση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στην ΕΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κ. Μίχαλος με χτεσινή του δήλωση κατέστησε πέρα για πέρα σαφείς τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου που εκπροσωπεί. Το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο αξιώνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές τάχιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διοχέτευση ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις τους, παράλληλα με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Βασικό μέλημα» της νέας κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν, πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις γειτονικές χώρες (αφού έχουν ήδη δρομολογήσει τις δραματικές εξελίξεις στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις ώστε να είναι «ανταγωνιστικές») και η άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις καθώς και ο «άμεσος προγραμματισμός» για διείσδυση της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου σε τομείς που θεωρούν πλεονεκτικούς οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, «ποιοτική» γεωργία, πανεπιστήμια, παροχή υπηρεσιών σε τεχνολογικούς τομείς.
Στην κατεύθυνση του «στόχου της κυβέρνησης» που «γενικότερα θα πρέπει να αποτελέσει η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και των επενδύσεων» απαιτούν παρεμβάσεις -στην πραγματικότητα υλοποίηση όσων ήδη έχουν υπογράψει τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης- μεταξύ άλλων για απλούστευση διαδικασιών έναρξης και επέκτασης επιχειρήσεων, εφαρμογή ρυθμιστικών πλαισίων που αφορούν χρήσεις γης, εφαρμογή σχεδίου για τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), ολοκλήρωση του «ανοίγματος» των κλειστών επαγγελμάτων.

2 σχόλια:

  1. Ένας λόγος ακόμα για τους ευκολόπιστους ότι , μνημόνια και αυτά τα μέτρα μόνο προς όφελος του λαού δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα τα δει ο λαός τα μετρα 7 του μηνα φιλε μου και ελπίζω να ξυπνήσει έστω και αργά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή