Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» «Δυο μαύρα μάτια αγαπώ»




Στον Γιώργο Παπασιδέρη είναι αφιερωμένη η «Ποιητική αδεία»
Σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, στον Γιώργο Παπασιδέρη, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή«Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μμ στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».
Γεννημένος στη Σαλαμίνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1902 το τρίτο από τα εννιά παιδιά της οικογένειάς του, ο Γιώργος Παπασιδέρης ασχολήθηκε από μικρός σε βαριές δουλειές, όπως αγρότης, ναύτης σε εμπορικά καράβια και καΐκια, και αργότερα καραγωγέας. Ταυτόχρονα, τραγουδούσε, όπως όλος ο κόσμος, όμως η φωνή του είχε κάτι το ιδιαίτερο το οποίο πρόσεξε ο λαουτιέρης Σιδέρης Ανδριανός ο οποίος και σύστησε τον Παπασιδέρη στην εταιρεία δίσκων «Columbia».
Μία ακρόαση ήταν αρκετή ώστε ο Παπασιδέρης να «μπει» στη δισκογραφία σε ηλικία 26 ετών και η πρώτη του ηχογράφηση έγινε στην Ελλάδα με τη «μήτρα» του δίσκου να μεταφέρεται κατόπιν στις ΗΠΑ - εδώ δεν υπήρχε εργοστάσιο - και να επιστρέφει ως «δίσκος» 78 στροφών το 1929. Ο Γιώργος Παπασιδέρης είχε τεράστιες φωνητικές δυνατότητες και ως τραγουδιστής δεν κουραζόταν ποτέ.
Ο ίδιος έχει ηχογραφήσει περί τα 2.000 τραγούδια εκ των οποίων στα 1.000 περίπου έχει γράψει στίχους ο ίδιος. Τα υπόλοιπα είναι παλιά δημοτικά τραγούδια άλλα από τα οποία τραγούδησε αυτούσια διασώζοντας τα έτσι από τη λήθη, ενώ σε άλλα που ως τις μέρες του έφθασαν με τη μορφή σκόρπιων δίστιχων τα συμπλήρωσε με δικούς του στίχους. Το 1940 συνέβαλε στην εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών που πολεμούσαν τους φασίστες Ιταλούς επιδρομείς, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής, κάποιο βράδυ οι Ιταλοί κατακτητές τον ξυλοκόπησαν άγρια στο κέντρο «Ελατος» στην Ομόνοια όπου τραγουδούσε. Ως τραγουδιστής επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τραγούδησε σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ άλλη μια προσφορά του στο τραγούδι ήταν το γεγονός ότι όπου εντόπιζε ταλέντα τα έφερνε στην Αθήνα και τα βοηθούσε να μπουν στη δισκογραφία, ηχογραφώντας δίσκο μαζί τους. Η φωνή του Γιώργου Παπασιδέρη έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γι' αυτό και τραγουδούσε μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Η τελευταία φορά που τραγούδησε ήταν στα Τρίκαλα της Κορινθίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1977 (τη μέρα των γενεθλίων του!) στο πανηγύρι. Ο κορυφαίος του δημοτικού μας τραγουδιού «έφυγε» στις 8 Οκτωβρίου 1977 στο νησί που γεννήθηκε και έζησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου