Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ

  Εδώ και πολύ καιρό συντελείται ένα μεγάλο έγκλημα στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας, με αποκορύφωμα την προσπάθεια ανεγκέφαλων ανθελλήνων να κατασκευάσουν εκεί το λιμάνι της Χαλκίδας που θα σημάνει και την εξαφάνιση κάθε ίχνους του αρχαιολογικού χώρου από όπου ξεκίνησε η εκστρατεία κατά της Τροίας.

  Και ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας ο οποίος έχει αδιαμφισβήτητη αξία για τον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό μια και από τον χώρο αυτόν ξεκίνησε η εκστρατεία για την Τροία, μάθαμε διαβάζοντας στον τοπικό τύπο «Ευβοϊκή γνώμη 14/01/2011» ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του λιμένος της Χαλκίδας στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας.

  Ο αρχαιολογικός Χώρος της Αυλίδας ήδη βρίσκεται περικυκλωμένος από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και τις χημικές βιομηχανίες. Βέβαια το έγκλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που άφησαν τα Τσιμέντα Χαλκίδας να κάνουν το εργοστάσιο στην πιο όμορφη θέση της περιοχής και μάλιστα ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αυλίδας, από τη στιγμή που άφησαν να καταστρέψει τον όρμο του μικρού Βαθέως και να«κατατρώει» τις πλαγιές του Μεγάλου Βουνού με την ακρόπολη της, από τη στιγμή που άφησαν να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή τα Ναυπηγεία και οι χημικές βιομηχανίες...

  Και η καταστροφή από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρις ότου να πάψει να υπάρχει αυτό το μνημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι Έλληνες είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν κάθε ίχνος από την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, μιας κληρονομιάς που έχουμε τόσο ανάγκη ιδιαίτερα τώρα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που η αυτοπεποίθηση του Έλληνα πολίτη είναι λαβωμένη.

  Υπάρχει πρόταση λοιπόν, παρ’ όλες τι υποσχέσεις που είχαμε λάβει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, να δημιουργηθεί το λιμάνι της Χαλκίδας ανάμεσα στο ναυπηγείο και στο τσιμεντάδικο με άνοιγμα καινούργιων δρόμων, με παράλληλη ανάπτυξη των γύρω βιομηχανιών και σίγουρη ίδρυση καινούργιων. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι οι ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας δεν έχουν ολοκληρωθεί.

  Φανταστείτε τον φιλέλληνα ξένο η έλληνα να ψάχνει για τον τόπο από όπου ξεκίνησε η εκστρατεία για τον Τρωικό πόλεμο και να βρίσκει ρυπογόνες βιομηχανίες αποθήκες και αυτοκινητόδρομους. Τελικά από ότι φαίνεται δεν είμαστε άξιοι απόγονοι των Ελλήνων και ίσως μας αξίζει η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.  
             
  Θέτουμε προ των ευθυνών τους απέναντι στην Ελληνική και παγκόσμια κληρονομιά το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Ευβοίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Χαλκίδας και κάθε αρμόδιο.

Μηνάς Πατσουράκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου