Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 Εργαλείο για το «ευρωμνημόνιο» τα ευρωομόλογα
Τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Ελλάδα διαφήμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες σε συνάντηση της ομάδας Euro50
Το ευρωομόλογο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την «συνολική λύση» που προωθούν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, με στόχο την ελεγχόμενη χρεοκοπία των δημοσιονομικά υπερχρεωμένων κρατών και αποτελεί ισχυρό μοχλό για να περάσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο ευρωμνημόνιο διαρκείας.
Την αλήθεια αυτή ομολόγησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, προτρέποντας μάλιστα τις άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Να εφαρμόσουν δηλαδή το πακέτο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε με την τρόικα.
«Θα έλεγα ότι τα ευρωομόλογα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που είναι κρίμα να μην διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εργαλείο για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες πολιτικές της Ενωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνάντηση της ομάδας Euro50, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την θέση ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας και άλλων καπιταλιστικών κυβερνήσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ευρωομόλογο ως πανίσχυρο όπλο για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Δηλαδή, για την παραπέρα κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ευρωμονοπώλια.
Επιπλέον, τα ευρωομόλογα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και να ενισχύσουν την πορεία της μετατροπής της Ευρώπης στην πράσινη ανάπτυξη». Ανέφερε ακόμα ότι «μπορούν να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση έργων υποδομής ή άλλων επενδύσεων» και να συμβάλουν στον περιορισμό των εντάσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων. Να εξασφαλίσουν δηλαδή φθηνότερο χρήμα στο κεφάλαιο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, υποστήριξε ότι το μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο συνολικά για την ΕΕ. «Εδώ στην Ελλάδα λοιπόν, ναι, εμείς χτίζουμε κάτι διαφορετικό και καλύτερο για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, αλλά δεν θα πω και τίποτα διαφορετικό για την Ευρώπη. Θα πω ακριβώς το ίδιο. Το ίδιο οφείλει αυτή τη στιγμή να πράξει και η Ευρώπη. Να αλλάξει τα πράγματα ώστε να πάρει τη δική της μοίρα στα χέρια της» (!), υποστήριξε, αξιοποιώντας προφανώς τα κατά καιρούς εύσημα των κοινοτικών αξιωματούχων που προβάλλουν το μνημόνιο ως πρότυπο για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ετοιμάζουν τα χειρότερα
Στην εξειδίκευση των επόμενων αντιλαϊκών πακέτων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ -5% του παραγόμενου ΑΕΠ- ετοιμάζουν για επόμενη δόση η κυβέρνηση μαζί και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κλιμάκια των οποίων έρχονται, αρχές Φλεβάρη στην Αθήνα. Το νέο πακέτο ξεπερνά κατά πολύ και το 40% του συνολικού μνημονίου τους, δηλαδή του συνόλου των μέτρων που έχουν προβλέψει με αρχική κλιμάκωση μέχρι το 2014.
Στο μεταξύ, τα επιτελεία των ντόπιων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα) συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο με τους «αξιολογητές» του αμερικανικού οίκου Μοody's. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στα «επιχειρήματα» που ρίχνουν στο τραπέζι είναι η αντιλαϊκή κλιμάκωση, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ό νέος λεγόμενος επενδυτικός νόμος, το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» κ.λπ. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συζήτηση-διαβούλευση θα περιλαμβάνει και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου