Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Με «αυστηρό χρονοδιάγραμμα» η ισοπέδωση του λαού



Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την τρικομματική ομοφωνία στο ξεπάτωμα των τελευταίων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
Γραμμή άμυνας για το λαό απέναντι στα βάρβαρα μέτρα πρέπει να είναι η οργάνωση της αντεπίθεσης, με επόμενο βήμα την κήρυξη γενικής απεργίας
Την επιτάχυνση της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στο λαό, με άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων «χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές», ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς της συγκυβέρνησης, στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Σαμαράς έκανε λόγο στην εισήγησή του για«αυστηρά χρονοδιαγράμματα» και ανακοίνωσε ότι «είναι οριστικός ο βασικός κορμός των νέων μέτρων».
Η συγκυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη και αφού πρώτα ο υπουργός Οικονομικών ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την τρόικα, που θα ξεκινήσουν στις 9 Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η τρικομματική κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμα: α) Το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο με μέτρα που θα «ισοσκελίσουν την τρύπα του προϋπολογισμού του 2012» και υπολογίζονται στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ. β) Τις πρόσθετες περικοπές ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ που θα δρομολογηθούν για να καλύψουν τις αποκλίσεις του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος». γ) Τα νέα φορολογικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ στα οποία μάλιστα δεν έχουν περιληφθεί και οι περικοπές των φοροαπαλλαγών.
Συνεχίζοντας την ωμή κοροϊδία απέναντι στο λαό και με στόχο να τον γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός αναμάσησε την κυβερνητική προπαγάνδα περί «τελευταίου πακέτου τέτοιων μέτρων».Απευθυνόμενος στους υπουργούς, αφού πρώτα είπε ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες», στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης».
Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης απαντούν στα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, γι' αυτό είναι αντιλαϊκές. Οι προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές είναι αναγκαίες μόνο από τη σκοπιά των μονοπωλίων, που για να ανακάμψουν πρέπει να ματώσει ο λαός. Το ίδιο ισχύει και για τη φράση του Α. Σαμαρά ότι τα μέτρα «δεν είναι μάταια, σε δύο χρόνια θα έχουμε μία διαφορετική Ελλάδα», με πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια που θα επιβιώσουν από την κρίση και το λαό πτωχευμένο.
Ο ίδιος επιδίωξε προκλητικά να εμφανίσει τη σφαγή μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, παροχών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, σαν την αναγκαία «προώθηση για να περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα». Επαληθεύοντας εξάλλου ότι η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας δεν έχει πάτο, ο Α. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους λέγοντας: «Ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο από περιορισμό δαπανών»!
Νέα προνόμια στο κεφάλαιο
Η λεηλασία του λαού και η καρατόμηση των εισοδημάτων του, προκειμένου να διασφαλιστούν νέοι κρατικοί πόροι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, είναι ο πρώτος πυλώνας για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Τον δεύτερο πυλώνα επανέλαβε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Αν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απολέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, θα επισπεύσουμε όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές, τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, θα υπάρξει μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση».
Ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στην άρχουσα τάξη για νέες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που θα φέρουν παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υποσχέθηκε ακόμα διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τα μονοπώλια, με την εκχώρηση κερδοφόρων κρατικών υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας, που θα συνδεθούν με νέες φοροαπαλλαγές προς τους μεγαλο - επιχειρηματίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και για να καλλιεργήσει προσδοκίες αλλότριες προς τα λαϊκά συμφέροντα, υποστήριξε πως «το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση» και ανέφερε πως η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα» για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να οξύνει τον δικομματικό καυγά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «λόμπι της δραχμής», που, όπως είπε, «είναι πράγματι πολύ ισχυρό εντός και εκτός Ελλάδας», για να υποστηρίξει ότι«έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη». Εσπευσε φυσικά να θέσει σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για να «κερδίσει η χώρα οριστικά την αξιοπιστία της», να «σταθούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», δηλαδή στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.
Προσυπογράφει τη σφαγή με «επιμήκυνση»
Να ντύσει τη στρατηγική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων με περικοκλάδες περί«επιμήκυνσης» του δημοσιονομικού προγράμματος και «αναγκαίας διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, επιχείρησε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.
Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχε στις συζητήσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του («Αθήνα 9.84») ότι στην τρικομματική συνάντηση«εκφράστηκαν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα και μια συνολική πρόταση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για το πώς πρέπει να γίνει ο πολιτικός χειρισμός του θέματος, σε σχέση με τους εταίρους μας».
Ο Χ. Πρωτόπαππας επιχείρησε να συγκαλύψει τη δεδομένη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κλιμάκωση της κυβερνητικής επέλασης, πίσω από αναφορές για διετή «παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής»,αναφέροντας ότι «αν δε συμφωνηθεί η επιμήκυνση, δεν ξέρω κατά πόσο θα βγει αυτό το πρόγραμμα στην πράξη».
Ο ίδιος προσπάθησε να συντηρήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμφανιζόμενη να «διαφωνεί» με επιμέρους μέτρα του πακέτου. Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι «αφορούν όλους τους συνταξιούχους», στη συνέχεια υποκριτικά ανέφερε: «Δεν ξέρω πώς μπορούν να το αντέξουν αυτό οι συνταξιούχοι».
Ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ακόμα ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν ενστάσεις και για την περικοπή των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (πρότεινε να γίνουν με «κριτήρια») αλλά και για τα εποχικά επιδόματα. Ωστόσο, εκφράζοντας συνολικά το ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπερψήφιση του πακέτου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «κρατήθηκαν επιφυλάξεις και υπήρξαν προβληματισμοί».
Ρεσιτάλ δημαγωγίας
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, τα στελέχη της επιχειρούν κι αυτά με κολοσσιαία ψέματα να καλλιεργήσουν το άλλοθι της στήριξης που παρέχουν στο νέο εξοντωτικό για το λαό πακέτο μέτρων. Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Τσούκαλης μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε ότι «όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, αν δεν έχουμε πειστεί ότι το πακέτο αυτό των μέτρων είναι το τελευταίο και δεν είναι ενταγμένο σε ένα ορατό, ρεαλιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης (...) τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και να υποστηριχθούν».
Στη ΔΗΜΑΡ, βεβαίως, γνωρίζουν καλά ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία, ενώ και η υποτιθέμενη «ανασυγκρότηση», η επαναφορά δηλαδή στην ανάπτυξη θα γίνει - όταν και εάν - στα αποκαΐδια και του τελευταίου απ' τα δικαιώματα του λαού.
Ψευδολογώντας ασύστολα και ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Β. Οικονόμουισχυρίστηκε (ρ/σ «Βήμα») πως το κόμμα προσπαθεί να αλλάξει το «μείγμα» των μέτρων, όταν είναι γνωστό πως έχει πει «ναι σε όλα» και πως «είναι όμως το πρώτο και το τελευταίο πακέτο μέτρων που θα έχει την υπογραφή μας»... Υποσχέθηκε δε ότι έρχεται «η ανάπτυξη και η αποκατάσταση των αδικιών εάν πετύχουμε». Δεν εκφράστηκε με την ίδια βεβαιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος (ρ/σ ΑΝΤ1), ο οποίος δήλωσε, «εύχομαι να είναι το τελευταίο, μακάρι να μπορούσα να δεσμευτώ».
  • Στη χτεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισαν την τοποθέτηση του Κ. Μενδάκου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στις θέσεις των 4 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου θα τοποθετηθούν οι Σπ. Ζιάκος, Γ. Γιαννούλης, Χ. Δημάδης, Β. Λυκούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου