Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Η Κοινή Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης 2013


Από τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες
Στις 30 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες ηΕυρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, με θέμα: «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό». Πρόκειται για μια Συνάντηση που οργανώνεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα αξιόλογο συλλογικό τόπο, όπου τα ΚΚ της Ευρώπης μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στις χώρες τους, στην Ευρώπη και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινής πάλης.
Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την κοινή ανακοίνωση που κατέληξαν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.
Σε αυτή σημειώνεται:
«Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης που συναντήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 30 Σεπτέμβρη, απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία και τονίζουν ότι θα πρωτοστατήσουν για να γίνει μαζική και αποτελεσματική η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα, την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Μέσα από την πείρα των λαών αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι ένωση των μονοπωλίων, η στρατηγική της είναι στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες της αστικής διαχείρισης, της αντιλαϊκής πολιτικής των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και κυβερνήσεων.
Η ανεργία βασανίζει εκατομμύρια εργαζομένων, χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες.
Διαρκώς επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μεγαλώνει η φτώχεια.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια, είναι ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που δεν παίρνει διόρθωση. Η πάλη των λαών θα γίνεται αποτελεσματική στο βαθμό που κατευθύνεται στην ανατροπή του.
Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν αποφασιστικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την πολιτική της καταστολής, τον αντικομμουνισμό, την εγκληματική δράση των φασιστικών οργανώσεων.
Τα κόμματά μας ενισχύουν την πάλη τους ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό και διαθέτουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης, την ανάπτυξη της εργατικής αλληλεγγύης, επιμένοντας στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στην οικοδόμηση της κοινωνικής, λαϊκής συμμαχίας ώστε να γίνει αποτελεσματικός ο αγώνας για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.
Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος».
Τα κόμματα που υπογράφουν
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κόμμα Εργατών Βελγίου
Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
ΑΚΕΛ
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας
Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου