Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο με υποζύγιο τους λαούς


Τήρηση των συμφωνιών για λιτότητα, ένταση των «διαρθρωτικών αλλαγών» και χρήμα στο κεφάλαιο περιελάμβανε η ατζέντα των χτεσινών εργασιών
Μια καλή γεύση στους λαούς για το τι σημαίνει ανάπτυξη στην ΕΕ, έδωσε η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής
Την πρόθεσή τους να προωθήσουν την «ανάπτυξη» για λογαριασμό των μονοπωλίων, με άγρια λιτότητα διαρκείας, υψηλή ανεργία, μισθούς πείνας και φτώχεια για το λαό, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Το στίγμα έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, με τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη σύνοδο, όπου ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι στις χτεσινοβραδινές εργασίες δεν επρόκειτο να αποφασιστεί τίποτα, παραπέμποντας τις αποφάσεις στην τακτική σύνοδο του Ιούνη.
Η ίδια, παρά τους επιμέρους ανταγωνισμούς, επιβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωση της ΕΕ στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε «την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς»και τη «βελτίωση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας», που σημαίνει παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και βάθεμα της μονοπώλησης κλάδων της παραγωγής, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σε άλλο σημείο της δήλωσής της τάχθηκε υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά και «μιας μεγαλύτερης δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», που θα στηρίξει την ανάκαμψη στην ΕΕ. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και σε ανατροπές στα εργασιακά, με στόχο την προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές διαμορφώνονται σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπέρμαχος αυτής της ανάπτυξης εμφανίστηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρ. Ολάντ«Είναι αμέσως τώρα που συμφέρει να δραστηριοποιηθούμε υπέρ της ανάπτυξης», τόνισε ο Ολάντ στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Χωρίς ανάπτυξη, «δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων και θα υπάρξουν αμφιβολίες που θα βαρύνουν επί των αγορών», τόνισε χαρακτηριστικά, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το ζήτημα των ευρωομολόγων, για τα οποία πολύς ντόρος σηκώθηκε τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.«Τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα της συζήτησης», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ολάντ.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ζητώντας επί της ουσίας ζεστό χρήμα για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εγκρίνει ένα «αποφασιστικό σχέδιο»τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, αλλά «πρέπει επίσης να ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα», δήλωσε ο Κάμερον.
Αυτό απαιτεί «να υπάρχει μια τράπεζα που θα στέκεται πίσω από το ενιαίο νόμισμα, με συνεκτικά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα καταστήσουν σίγουρο ότι το ενιαίο νόμισμα είναι συνεκτικό», αλλιώς «η κρίση θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται», είπε ο Κάμερον, βάζοντας έμμεσα στο τραπέζι την πρόταση για μετεξέλιξη της ΕΚΤ σε τράπεζα που θα κόβει χρήμα.
Τρία σχέδια, ίδια στρατηγική
Πριν τη σύνοδο, είχε ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας πάνω σε ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ενίσχυση της «ανάπτυξης», με βασικό εργαλείο τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» ή «ομόλογα ανάπτυξης». Το σχέδιο - το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2010 - προβλέπει ότι 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά στο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση έργων υποδομής.
Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.
Ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Ολι Ρεν, είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά διευρωπαϊκά έργα, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές. Πρόκειται βέβαια για ψίχουλα, αν αναλογιστεί κανείς το βάθος της κρίσης από τη μια και το μέγεθος των συσσωρευμένων κεφαλαίων που κρατάει στα σεντούκια της η πλουτοκρατία, περιμένοντας πιο αποδοτικούς όρους για να κάνει επενδύσεις.
Η έκδοση των ομολόγων ανάπτυξης «δεν θα αποκαταστήσει την βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της», είπε ο εκπρόσωπος του Ρεν,Αμαντέου Αλταφάζ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, η επέκταση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και η αύξηση των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στα μέτρα που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε κυνικά ο ίδιος.
Δύο ακόμα σχέδια, τα οποία αναμενόταν να συζητηθούν χτες, είναι η ενίσχυση με 10 δισεκατομμύρια ευρώ του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η επιτάχυνση της διοχέτευσης αναπτυξιακών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τις χώρες με μεγαλύτερη κρίση. Πρόκειται για ποσά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που τα υπολογίζουν στα 80 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.
Ακόμα και αυτά, όμως, τίθενται υπό αμφισβήτηση στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέα χρέη «εν ονόματι μίας αμφισβητούμενης ανάπτυξης». Αυτή, επιμένουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα προέλθει καταρχήν από «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», από καπιταλιστικές δηλαδή αναδιαρθρώσεις σε βάρος των λαών.
«Συνταγές» ανταγωνιστικότητας
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση ευρωομολόγων σε συνέντευξή του στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, ενώ υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία.
«Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», είπε, εννοώντας προφανώς τους νόμους και τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν ώστε σήμερα πάνω από 7 εκατ. Γερμανοί να δουλεύουν με 400 ευρώ μισθό και χωρίς ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει χτυπήσει κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης. «Η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε χτες γαλλική κυβερνητική πηγή, δείχνοντας την πρεμούρα της γαλλικής αστικής τάξης να αντλήσει κεφάλαια από τον κρατικό κορβανά για να ξεπεράσει την κρίση, γεγονός που οδηγεί αυτόματα σε υπέρβαση των ορίων για τα ελλείμματα και το χρέος που προβλέπει το σύμφωνο.
Η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη Γαλλία θα «μπει στον πάγο, έως ότου υπάρξουν αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη»,σημείωσε αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τη Γερμανία, που καταγράφει ανάπτυξη και έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές του χρήματος, η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και η άντληση κεφαλαίων από τις «αγορές» γίνεται ολοένα και πιο ακριβή.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην Ελλάδα, η Σύνοδος παρενέβη για να ενισχύσει προεκλογικά τον «ευρωμονόδρομο». Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι επικεφαλής των κρατών - μελών εκφράζουν την επιθυμία τους για «έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται». Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζουν ότι «μαζί με το ΔΝΤ, η έως τώρα χρηματοδότηση στην Ελλάδα ανέρχεται στα 148 δισ. ευρώ» και ότι ο «ευρωμονόδρομος» «είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου