Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αθλια μεθόδευση με το χαράτσι της ΔΕΗ


Το προηγούμενο διάστημα, αποκαλύφθηκε ότι κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ έχουν στήσει μια άθλια μεθόδευση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών σχετικά με το χαράτσι για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τι λένε; Οτι όσοι εργαζόμενοι πλήρωσαν από το δεύτερο λογαριασμό της ΔΕΗ μόνο ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, δεν πλήρωσαν τίποτα από αυτά! Τα χρήματα που κατέθεσαν στα μηχανήματα ΑΤΜ για το ρεύμα, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το χαράτσι ή επειδή δεν ήθελαν να στερήσουν την οικογένειά τους από άλλες ανάγκες, θα θεωρήσουν ότι είναι μέρος της πρώτης δόσης ή ολόκληρου του χαρατσιού για τα ακίνητα που δεν έχει πληρωθεί. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απλήρωτος και ότι όταν παρέλθει η σχετική προθεσμία μπορεί να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και στον τρίτο ή τον τέταρτο λογαριασμό. Αυτή είναι η άθλια μεθόδευση.
***
Γιατί το έκαναν αυτό; Για να πιέσουν τον κόσμο να πάει στη ΔΕΗ και να πληρώσει και το ρεύμα και το χαράτσι. Αφησαν να αιωρούνται διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι, με στόχο να σπείρουν το φόβο στις λαϊκές οικογένειες που στενάζουν από τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες που ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ ότι το χαράτσι είναι νόμιμο αλλά είναι παράνομη η διακοπή ηλεκτροδότησης αν δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι, οι Ε. Βενιζέλος και Κ. Στεργιώτης (διευθυντής της ΔΕΗ) ξεκίνησαν ένα μπαράζ (σκόπιμα) αντιφατικών δηλώσεων για να θολώσουν τα νερά. Να πιέσουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν, να στερηθούν φάρμακα, φαΐ, είδη πρώτης ανάγκης, για να βρουν λεφτά και να καλύψουν το χαράτσι. Και το κυριότερο; Θορυβημένοι από το 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά - ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος - που δεν πλήρωσαν το χαράτσι, τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο, τη συσπείρωση όλο και περισσότερων λαϊκών ανθρώπων στις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα για να παλέψουν την κατάργηση του χαρατσιού στην πράξη, «έστησαν» αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Και συμπλήρωναν ότι όποιος δεν πληρώσει μπορεί να μην του κοπεί το ρεύμα αλλά θα χάσει το σπίτι του, το αυτοκίνητό του και ό,τι άλλο έχει...
***
Είναι γεγονός ότι το πάνω από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά που δεν πλήρωσαν τους τρόμαξε. Ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στο χαράτσι μέσα από τα Σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές συνέβαλε να υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων που απαγορεύουν έστω και προσωρινά τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Η τελευταία είναι από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, που μάλιστα στο σκεπτικό αναφέρει ότι η καταβολή του ποσού για το ρεύμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορά το τέλος ακινήτων που είχε επιβληθεί σε προηγούμενο λογαριασμό. Αυτός ο αγώνας ανάγκασε την κυβέρνηση να αυξήσει τις προθεσμίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Ακριβώς γι' αυτό οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει τώρα να κάνουν πίσω ούτε βήμα. Να μη φοβούνται τις μεθοδεύσεις και τις απειλές για κατασχέσεις της περιουσίας τους. Να συνεχίσουν πιο δυναμικά, μαζικά και οργανωμένα τον αγώνα για να καταργηθεί στην πράξη το χαράτσι. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του χαρατσιού με κάθε τρόπο.

Κ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου