Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ασίγαστοι ανταγωνισμοί παρά το συμβιβασμό



Αρχισαν τα παρατράγουδα από χώρες που αμφισβητούν τις αποφάσεις της Συνόδου
Παρά τους πανηγυρισμούς, η κρίση βαθαίνει στην Ευρωζώνη, μαζί και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη
Στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και του πρόσκαιρου συμβιβασμού για τη διαχείριση της κρίσης, κινούνται οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ. Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Σ. Κόνορ, δε θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στη συνθήκη για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, τον ESM, προκειμένου να είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όταν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η άμεση εποπτεία του τραπεζικού τομέα.
Πάντως, λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση των Βρυξελλών άρχισαν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία, δείχνοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μαίνονται, παρά το συμβιβασμό. ΗΦινλανδία και η Ολλανδία θα μπλοκάρουν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Φινλανδίας, παρά την αντίθετη απόφαση της Συνόδου.
Η παρέμβαση του ESM στη δευτερογενή (λιανική) αγορά χρέους θα απαιτεί ομοφωνία και αυτή μοιάζει απίθανη, επειδή η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι εναντίον αυτών των ρυθμίσεων, αναφέρει η φινλανδική κυβέρνηση σε έκθεση προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η κρίση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη βαθαίνει, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη έφθασε τον Ιούνη, στο επίπεδο - ρεκόρ του 11,1%, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης. Στο σύνολο των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, εκτιμάται ότι 24,686 εκατομμύρια άτομα είναι χωρίς δουλειά, εκ των οποίων τα 17,561 εκατομμύρια στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro, ότι το Παρίσι αναδιπλώθηκε σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι διαχειριστικού χαρακτήρα και αφορούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα.
«Πιστεύω ότι (τα ευρωομόλογα) θα εκδοθούν κάποια στιγμή στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη. Αλλά αντιληφθήκαμε ότι προς το παρόν ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι Γερμανοί φίλοι δεν μπορούσαν να υπερβούν», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σχολιάζοντας την άποψη ότι τα κράτη - μέλη του ευρωπαϊκού νότου πέτυχαν μια νίκη επί της Γερμανίας, διαβεβαίωσε ότι «ήταν όλη η Ευρώπη που κέρδισε, καταλήγοντας σε ένα συμβιβασμό υψηλής ποιότητας».
Αντιθέσεις εντός και εκτός
Δείχνοντας στην πράξη τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Μ. Μόντι φέρεται να σχεδιάζει συνολικές περικοπές 100.000 θέσεων εργασίας στο ιταλικό δημόσιο έως το 2014. Η εφημερίδα «Corriere della Sera» ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο ότι «φέτος ο συνολικός αριθμός των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 3,5 εκατομμύρια - πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν δέκα χιλιάδες, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 90 χιλιάδες εργαζόμενοι».
Η μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα αναμένεται, όπως αναφέρεται, να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα. Ενα από τα μέτρα αυτά, μετά την αποχώρηση των ενδιαφερομένων από τη δουλειά, αναμένεται ότι θα είναι «η καταβολή του 80% του μισθού για δυο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης». Αποδεικνύεται ότι η «εφεδρεία» δεν είναι ελληνική πατέντα και επιβάλλεται ακόμα και σε χώρες χωρίς μνημόνια και τρόικες.
Ενδεικτικό των αντιθέσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ΕΕ, είναι και το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Βρετανία σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. «Το να εγκαταλείψουμε (την ΕΕ) δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας (...) όμως γεγονός είναι ότι οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτό που έχουν και ούτε κι εγώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα τύμπανα των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων χτυπάνε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών (Esma), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Στ. Μέιζουρ στους «Financial Times», άρχισε έρευνα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους τρεις μεγάλους οίκους για την αξιολόγηση των τραπεζών. Η Αρχή, αναφέρθηκε, επιδιώκει να ελέγξει εάν οι οίκοι αξιολόγησης διαθέτουν «επαρκή μέσα στον τομέα της ανάλυσης», ρίχνοντας ευθεία βολή στους αμερικάνικους οίκους που το τελευταίο διάστημα έχουν υποβαθμίσει κατά κόρον τράπεζες και οικονομίες της ΕΕ.
Στην Κύπρο, τέλος, φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, μετά το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης. Ηδη κατέφθασαν στη Λευκωσία δύο κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, να ετοιμάσουν κοινή μελέτη και να επανέλθουν εντός δεκαπενθημέρου, με αναβαθμισμένη σύνθεση για να διαπραγματευθούν με την κυπριακή κυβέρνηση.
Το πρώτο κλιμάκιο, που άρχισε από χτες κύκλο διαβουλεύσεων με την Κεντρική Τράπεζα, είναι μεικτό και αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το δεύτερο κλιμάκιο αναμενόταν να αφιχθεί χτες το απόγευμα και εκπροσωπεί μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου