Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στόχος η ισοπέδωση όλων των επιδομάτων



Την ώρα που το λαϊκό εισόδημα μαστίζεται, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν ακόμα και οι ελάχιστες παροχές που έδιναν μικρή ανάσα στις εργατικές οικογένειες
Κλάδοι, όπως αυτός των οικοδόμων, θα δεχτούν νέο συντριπτικό πλήγμα από τις νέες περικοπές της συγκυβέρνησης
Οργισμένες αντιδράσεις από ταξικά σωματεία και συνδικάτα προκαλεί η νέα επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συντάξεις, προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, μισθούς, με άγριες περικοπές δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και σαρωτικές αναδιαρθρώσεις σε οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, με στόχο να σφαγιαστεί κάθε εργατικό λαϊκό κεκτημένο.
Οπως προκύπτει από τις απανωτές συναντήσεις που συνέχισε και χτες ο υπουργός Οικονομίας, τα νέα μέτρα που ήδη μελετά το υπουργείο Εργασίας θα έχουν ειδικό βάρος για την εξεύρεση των 11,5 δις ευρώ που η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετα για το διάστημα 2013-2014. Τα μέτρα αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο, στις 26 Ιούλη.
Στα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν, κυριαρχούν σχέδια για περικοπές που θα φτάσουν στα 3,5-4 δισ. ευρώ. Από αυτά:
-- Τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το πετσόκομμα των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα).
-- Τα υπόλοιπα 1,5-2 δισ. ευρώ από την επιβολή πλαφόν στο συνολικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνει κάποιος.
Στο στόχαστρο του κεφαλαίου και της κυβέρνησης μπαίνουν μια σειρά επιδόματα που έδιναν στοιχειώδη στήριξη σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημά τους συρρικνώνεται δραματικά. Οπως όλα δείχνουν, άμεσα απειλούνται:
  • Επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, όπως τα οικογενειακά, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, τα ειδικά βοηθήματα επιδότησης μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, η χορήγηση επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων, τα επιδόματα στράτευσης, οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, τα επιδόματα διαθεσιμότητας, η κάλυψη λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη κλπ.
  • Το ίδιο απειλούνται και άλλα προνοιακά, αναπηρικά επιδόματα των οποίων η ευθύνη έχει ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση για αντικατάσταση όλων των επιδομάτων από ένα ενιαίο, το οποίο όμως θα απευθύνεται μόνο στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Αγώνας για να ανακοπεί η βαρβαρότητα
Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τα νέα μέτρα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,«το αντιλαϊκό τσουνάμι στο διάβα του παρασύρει ό,τι η εργατική τάξη κατέκτησε τα τελευταία 100 χρόνια. Κοινωνική Ασφάλιση, συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργασιακές σχέσεις, όλα στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ηρθε η σειρά της κατάργησης των εναπομείναντων επιδομάτων και μαζί με αυτά και του εποχικού επιδόματος των οικοδόμων και των εργαζομένων άλλων κλάδων με εποχικές δουλειές (...) Οι οικοδόμοι, οι άλλοι εργαζόμενοι, έχουν άλλη μία ευκαιρία να σκεφτούν πού εμπιστεύτηκαν τη δύναμή τους στις 17 Ιουνίου».
Και καταλήγει: «Τώρα ένα δρόμο έχουμε για να ανακόψουμε αυτή τη βαρβαρότητα, το δρόμο του αγώνα, της συσπείρωσης και δράσης στα συνδικάτα, τον απεγκλωβισμό από τα κόμματα του κεφαλαίου, από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση συνολικά να μην τολμήσει να βάλει χέρι στα εποχικά επιδόματα.
Θα μας βρει απέναντι, δε θα επιτρέψουμε σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο που η ανεργία στον κλάδο έχει σκαρφαλώσει στο 87% να αφαιρέσουν και το εποχικό επίδομα. Σημειώνουμε ότι το εποχικό επίδομα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλούμε τον κλάδο να απορρίψει και να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές. Να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να βάλουμε εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου για να μη μας αφαιρέσουν και το εναπομείναν εποχικό επίδομα».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές, καταγγέλλοντας την πολιτική της συγκυβέρνησης τονίζοντας ότι «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, έβαλε στο στόχαστρο την κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει και μαζί με αυτά και του εποχικού επιδόματος των οικοδόμων και εργαζομένων σε άλλους κλάδους με εποχικές δουλειές (...) Αυτές τις "λύσεις" έχουν για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.
Σε αυτές τις "λύσεις" επιδιώκουν να υποτάξουν φτωχά λαϊκά στρώματα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Για τους εργαζόμενους "το ταμείο είναι μείον" και για τους επιχειρηματικούς ομίλους γεμάτο με επιδοτήσεις και κίνητρα για να επενδύουν, τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν. Την απόλυτη εξαθλίωση (...) Θα μας βρουν απέναντί τους.
Δε θα επιτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη (...) Καλούμε τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές (...) Τώρα πολύ περισσότερο από πριν φαίνεται ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να αποκρούσουμε τη βάρβαρη πολιτική και όσους την υπερασπίζονται απροκάλυπτα ή συγκαλυμμένα: Ο δρόμος του αγώνα και της συσπείρωσης στο συνδικάτο. Με τον αγώνα μας θα επιβάλλουμε τις λύσεις στα προβλήματά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου