Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ Προκεχωρημένο μέτωπο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών



Πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα σε γη, αέρα και θάλασσα, παραπέμποντας σε πολεμική προετοιμασία
Αεροπλανοφόρα πάνε κι έρχονται, ασκήσεις γίνονται σε όλη τη χώρα και ο ελληνικός λαός σέρνεται να γίνει θύτης και θύμα σε έναν ακόμα πόλεμο των ιμπεριαλιστών
Associated Press
Σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο πρώτης γραμμής, ενόψει εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, εξελίσσεται η Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Λιμάνια και θάλασσες, μαζί με τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και τις άλλες «διευκολύνσεις», έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες σταθμοί συγκέντρωσης της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής.
Η κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και η υπερσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων από ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παραπέμπουν σε προετοιμασία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενάντια στη Συρία, ενδεχόμενα και το Ιράν.
Οι τακτικισμοί στο στρατιωτικό πεδίο, όσο κι αν αποτελούν κομμάτι ενός ακήρυχτου πολέμου, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο να υπάρξει επέμβαση και γενικευμένη σύρραξη στη γειτονιά μας. Η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, ο ανταγωνισμός για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, οι περιφερειακές αντιθέσεις και τα σχέδια για τη «Νέα Μέση Ανατολή», είναι προσάναμμα ικανό να ανάψει τη φωτιά του πολέμου.
Την εκδοχή της πολεμικής προετοιμασίας ενισχύουν οι διελεύσεις αμερικανονατοϊκών πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, αλλά και οι ασκήσεις της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής σε ελληνικά εδάφη και θάλασσες, με άμεση και ενεργή ελληνική εμπλοκή.
Στο επίκεντρο της πολεμικής προετοιμασίας για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν, βρίσκεται η αμερικανοΝΑΤΟική αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Μάλιστα, εκ μέρους των Αμερικανών έχει υπάρξει και σχετική ενημέρωση προς τις ελληνικές αρχές για την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σαν σημείο στάθμευσης και εφόρμησης της πολεμικής τους μηχανής.
Οι ειδοποιήσεις αυτές, μόνο τυπικό χαρακτήρα έχουν, καθώς με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει με το ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν δώσει διαρκή άδεια στις Νατοϊκές δυνάμεις να κάνουν χρήση του ελληνικού εδάφους και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
«Συμφόρηση» σε στεριά και θάλασσα
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το διάστημα 10-13 Ιούλη ελλιμενίστηκαν στον Πειραιά τρεις ΝΑΤΟικές φρεγάτες των χωρών ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου (Standing Nato Maritime Group 2 - SNMG2). Τα πλοία αναχώρησαν την Παρασκευή με κατεύθυνση την Αν. Μεσόγειο για να ενταχθούν στην ΝΑΤΟική επιχείρηση «Active Endervor» με αποστολή τη διενέργεια νηοψιών, δηλαδή τον έλεγχο της Μεσογείου.
Την Παρασκευή επίσης κατέπλευσε στη Ρόδο το αμερικανικό αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower», μαζί με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία που το ακολουθούν, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 16 Ιούλη. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί και αυτό στην Αν. Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας και μέχρι τον Περσικό Κόλπο πλέουν ακόμα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το «USS Abraham Lincoln CSG» και το «USS Enterprise CSG».
Το τελευταίο είχε δέσει το Μάρτη στα ανοιχτά του Πειραιά. Εκτός από τα τρία αεροπλανοφόρα, στην περιοχή κατευθύνεται και το «USS Iwo Jima ARG», στο οποίο επιβαίνει η αμφίβια μονάδα 24th MEU.
Οι επισκέψεις και η κινητικότητα των Νατοϊκών πλοίων στην περιοχή, συνδέονται με ασκήσεις και άλλες εν πλω δραστηριότητες πολεμικής προετοιμασίας. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ασκήσεων, είναι η ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας, τόσο κατά αεροσκαφών, όσο και για την ανάσχεση «εχθρικών» πυραύλων, για την προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία και το Ιράν.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ασκήσεις «συνεκπαίδευσης» μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Τελευταία, απ' όσες έχουν γίνει γνωστές, ήταν στις 5-19 Ιούνη 2012. Διεξήχθη σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, με βασικό αντικείμενο τη διάσωση σε εχθρική περιοχή και την εκτέλεση καταρρίχησης.
Ασκήσεις τέτοιου είδους παραπέμπουν σε ειδικές επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου στο εσωτερικό άλλων χωρών, επιχειρήσεις πως όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε εξέλιξη στη Συρία αλλά και στο Ιράν. Καθόλου συμπτωματικά, πέρσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., το μνημόνιο για το «συντονιστικό κέντρο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αντίστοιχες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Απέραντο πεδίο ασκήσεων
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει και η πλήρης ενσωμάτωση των δομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και την ιμπεριαλιστική στρατηγική. Αυτό συντελείται τόσο μέσα από τη λειτουργία των Νατοϊκών στρατηγείων και άλλων στρατιωτικών υπηρεσιών, που είναι ενταγμένες οργανικά στις δομές της λυκοσυμμαχίας, όσο και μέσω ασκήσεων και δραστηριοτήτων «εκπαιδευτικού» χαρακτήρα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Τακτική Ασκηση Στρατηγείου «ΠΕΡΣΕΑΣ 1/12», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18-22 Ιούνη 2012, την οποία οργάνωσε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, NDC - GR, στο Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ» στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο στρατηγείο έχει αναλάβει για το 2012 τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, της NRF (NATO Response Force), η οποία ετοιμάζεται για πολεμικές αποστολές στα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα.
Πρόκειται για άσκηση κινητοποίησης του Στρατηγείου, στην οποία, εκτός από το προσωπικό του NDC-GR, συμμετείχαν και στελέχη από Δανία, Γαλλία και ΗΠΑ, συνολικά 300 άτομα. Το σενάριο της άσκησης αναφερόταν σε επιχείρηση διαχείρισης κρίσης εκτός ορίων της κλασικής περιοχής ευθύνης του ΝΑΤΟ.
Μια άλλη άσκηση, ένα είδος σεμιναρίου που επίσης έγινε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης το διάστημα 12-13 Ιούνη, αποκαλύπτει τη διασύνδεση των στρατιωτικών δομών με τις πολιτικές δομές, στη βάση της «νέας στρατηγικής αντίληψη της Συμμαχίας» και του «νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για το «Λειτουργικό Σεμινάριο Επιχειρήσεων Επιρροής ΙΙ - 2012», το οποίο, όπως αναφέρεται, εξέτασε τον «τρόπο αλληλεπίδρασης του στρατηγείου με επιλεγμένες ομάδες με πολιτική πείρα στον προγραμματισμό και την εκτέλεση της εκπαίδευσης και των ασκήσεων».
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν, εκτός από στρατιωτικούς, και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ), όπως του Ερυθρού Σταυρού, της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της «Ελληνικής Ομάδας Πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ». Στα συμπεράσματα του σεμιναρίου περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι η δραστηριότητα αυτή ήταν «η συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ του Στρατηγείου (NDC-GR) και άλλων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ».
Να βγει μπροστά ο λαός
Ο λαός δεν πρέπει να υποτιμήσει την κλιμακούμενη παρουσία και διέλευση Νατοϊκών και αμερικάνικων στρατιωτικών πλοίων από τη χώρα μας. Τα αιτήματα να κλείσει και να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας και κάθε άλλη υποδομή από τους ιμπεριαλιστές, να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση και καμιά ελληνική συμμετοχή, να φύγει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο από τη Θεσσαλονίκη, να αποσυρθούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από τα κατοχικά μέτωπα όπου Γης, είναι ανάγκη σήμερα να αγκαλιαστούν από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.
Ολ' αυτά, μαζί με το αίτημα να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, είναι αναγκαίο να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης ενός ρωμαλέου και μαζικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα καθορίσει τις εξελίξεις, θα δυσκολέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, θα εμπνεύσει τη λαϊκή πάλη και την αλληλεγγύη με τα κινήματα σε άλλες γειτονικές χώρες.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου