Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πλημμύρισε η οργή και η αλληλεγγύη



Τα ξεχωριστά στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν στην πύλη φώτισαν τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης
«Η τρομοκρατία δε θα περάσει» φώναζε ο κόσμος!
Αμεση ήταν η αντίδραση της εργατικής τάξης στην επίθεση που δέχτηκαν οι χαλυβουργοί. Ξημερώματα ακόμα, το ΠΑΜΕ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και καλώντας «τους εργαζομένους, τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στη "Χαλυβουργία"»!
Στα πηγαδάκια που χαλυβουργοί κι άλλοι εργάτες έστηναν έξω από την πύλη, ξεχείλιζε η οργή. Η σημασία να εκφραστεί άμεσα η αλληλεγγύη ήταν τέτοια που μια σειρά προγραμματισμένες για χτες κινητοποιήσεις αναβλήθηκαν, προκειμένου να βρεθούν όλοι στη συγκέντρωση που οργάνωνε το σωματείο για το απόγευμα.
Εστησαν δρώμενο
Την αλληλεγγύη «έντυσε» μάλιστα η ευρηματικότητα και το χιούμορ: Αργά το μεσημέρι και ενώ οι δυνάμεις καταστολής συνέχιζαν να φυλάνε το εργοστάσιο του Μάνεση και τους απεργοσπάστες μέσα σε αυτό, εργάτες σκαρφίστηκαν και έστησαν ένα δρώμενο - μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Απλωσαν μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ 10 φόρμες εργασίας και βιομηχανικά κράνη μαζί ένα φωτοτυπημένο 50ευρω.
Και από την ντουντούκα διαβάστηκε η «διαταγή του αφεντικού»: Ασπρόπυργος 20/7/2012. Εγώ ο Νικόλαος Μάνεσης ιδιοκτήτης του εργοστασίου της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" μετά από πολύωρη σκέψη αποφασίζω και διατάσσω τις Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης να αναλάβουν εργασία τώρα. Να φορέσουν τις φόρμες που έχουν ήδη μπροστά τους και να μπουν στο εργοστάσιο. Να ανάψουν τους φούρνους για να ξεκινήσουν εργασία. Η αμοιβή τους θα είναι 50 ευρώ την εβδομάδα και ένα πιάτο φαΐ κάθε μεσημέρι. Διάλειμμα δεν έχει και δε θα ανεχτώ καμία διαμαρτυρία, και όσοι αρνούνται θα απολύονται...».
«Στην πύλη για να μην καταστραφεί η ζωή μας...»
Ολα αυτά έβλεπε από τα χαράματα ο 60χρονος Παναγιώτης Παπανικολάου, από τους πλέον παλιούς εργάτες της «Χαλυβουργίας», και έπαιρνε κουράγιο. Και η ειρωνεία ήταν ότι περίμενε μέρες να έρθει η 20ή Ιουλίου (χτες δηλαδή) και ετοιμαζόταν να «κεράσει» όλους τους απεργούς. Ηταν η ημερομηνία που πριν από δύο χρόνια κατέρρευσε ο γερανός που χειριζόταν στο χαλυβουργείο και έμεινε κρεμασμένος μαζί του στο κενό. «Εζησα τότε από θαύμα, είδα το χάρο με τα μάτια μου, γι' αυτό κερνάω», έλεγε και συμπλήρωνε: «Δεν έκανα τότε καμία καταγγελία, γιατί ο γερανός δεν έπεσε από τυχαίο γεγονός αλλά υπήρχαν αιτίες και η εταιρεία τις ήξερε. Και το "ευχαριστώ" που μου είπε ήταν να απολύσει το γιο μου και όλα τα υπόλοιπα νέα παιδιά. Και εγώ 60 χρονών, λίγο πριν τη σύνταξη, στέκομαι στην πύλη 9 μήνες τώρα για να μην καταστραφεί η ζωή αυτών των παιδιών, αλλά και γιατί δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορεί ο Μάνεσης να παίζει με αυτό τον τρόπο με τις ανάγκες των ανθρώπων».
Και χτες λίγη ώρα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και εισαγγελέων πλησίασε και είπε: «Είναι το δεύτερο "ευχαριστώ" του Μάνεση για όσα έχω τραβήξει εδώ μέσα, για τις ημέρες τόσα χρόνια μέσα στη φωτιά και στο καμίνι. Για τη ζωή μου που κινδύνεψε για να βγάζει και να πουλάει αυτός σίδερο και εγώ να καίγομαι. Δε θα του περάσει όμως, ό,τι και αν κάνει. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου