Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ Ερχονται μέτρα - κόλαση για το λαό



Σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, το μνημόνιο με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες βδομάδες
Κύπριοι έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής, τη δεύτερη μέρα που επαναλειτούργησαν οι τράπεζες
Eurokinissi
Με την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μέσα στον Απρίλη, θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία και οι αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, 25 Μάρτη.
Η συμφωνία εξόντωσης του κυπριακού λαού, ήταν προϊόν παζαριών και έντονου παρασκηνίου, στο πλαίσιο αναζήτησης διαχειριστικών λύσεων μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, αλλά και για διευθέτηση της κόντρας που οξύνθηκε γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις και τα κράτη που στηρίζουν και εκπροσωπούν το καθένα από αυτά.
Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που θα συνάψει η κυβέρνηση της Κύπρου με την τρόικα και θα επιφέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα και κλιμάκωση αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, πριν ακόμα μπει σε εφαρμογή το μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε μέσα στο 2012, με μεγάλη πλειοψηφία, 25 νομοσχέδια με μέτρα που κρίθηκαν προαπαιτούμενα για την επικείμενη δανειακή σύμβαση.
Μαζί με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, προβλέπονται ακόμα η «επιτάχυνση των προσπαθειών σε πεδία όπως η δημοσιονομική συσσώρευση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις». Θα περιλαμβάνονται επίσης μέτρα που στοχεύουν στην «αύξηση του φόρου για τα έσοδα κεφαλαίων και του φόρου εισοδήματος», που θα οδηγήσουν σε νέα φοροαφαίμαξη του κυπριακού λαού.
Η αντιλαϊκή συμφωνία του Γιούρογκρουπ, συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
A) Κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων.
Για τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, «διαφυλάσσονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ», ενώ το ποσοστό του κουρέματος για τα μεγαλύτερα ποσά παρέμενε προς διευθέτηση στο τραπέζι και μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σημαντική ζημιά από το κούρεμα θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς Πρόνοιας που κρατάνε τα αποθεματικά τους στις κυπριακές τράπεζες. Μόνο στη «Λαϊκή Τράπεζα» τα 535 Ταμεία Πρόνοιας και τα 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις ύψους 724 εκατ. ευρώ. Το κούρεμα στα αποθεματικά τους υπολογίζεται από 30 έως 40%.
B) «Εκκαθάριση» του τραπεζικού τομέα
Για την «αποφασιστική αντιμετώπιση ανισορροπιών στο χρηματοοικονομικό τομέα», αποφασίστηκε η«συρρίκνωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στο μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018». Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα θα σπάσει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Η «καλή τράπεζα» θα ενσωματωθεί με την Τράπεζα Κύπρου και θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ από τα δάνεια έκτακτης ρευστότητας (ELA) που έχει διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία θα περάσουν στη νέα τράπεζα. Η «ανακεφαλαιοποίηση» της Τράπεζας Κύπρου, θα γίνει με τη συνεισφορά καταθετών, μετόχων και ομολογιούχων. Δηλαδή με δραστικό «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι στη Λαϊκή το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να φτάσει και το 80%, ενώ στην Κύπρου ενδέχεται να ξεπεράσει και το 50%.
Γ) Δανειακή συμφωνία - Μνημόνιο
Η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ (πάνω από το 55% του Κυπριακού ΑΕΠ) από την τρόικα και θα υπογράψει σχετικό μνημόνιο. Μέσω του μνημονίου θα προωθηθούν αυξήσεις στη φορολογία, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (σε μια πρώτη φάση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της CYTA και της Αρχής Λιμένων).
Δ) Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
Με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών επιβλήθηκαν ήδη περιοριστικά μέτρα σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να μην υπάρξει μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να μην μπει σε κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ε) Χρηματοδότηση ΕΚΤ - Δάνειο Ρωσίας
Το Γιούρογκρουπ στην απόφασή του προτρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυπριακής με τη ρωσική κυβέρνηση, σχετικά με τη «χρηματοοικονομική συνεισφορά της τελευταίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής και πιθανά μείωση του επιτοκίου για το πενταετές δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβρη του 2011. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο», δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Ρώσου Προέδρου.
Στο πλαίσιο της απόφασης του Γιούρογκρουπ, συμφωνήθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Ηδη, την προηγούμενη Τετάρτη, παραμονή της επαναλειτουργίας των τραπεζών στην Κύπρο, η ΕΚΤ απέστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες του νησιού.
Οξύνονται οι αντιθέσεις
Προσπάθειες να παρουσιαστεί η συμφωνία ως ένας «συμβιβασμός» που απέτρεψε τα χειρότερα, έκαναν στην Κύπρο, όλες τις προηγούμενες μέρες, το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν τις αποφάσεις τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, χωρίς να κάμπτονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.
Την ικανοποίησή τους για «εξεύρεση λύσης» εξέφρασαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών, η οποία ανέφερε ότι «είναι σημαντική για τις ΗΠΑ η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ». Σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας».
Από την άλλη πλευρά, για «κλοπή» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού η κυβέρνηση της Ρωσίας πιέζει για να εξασφαλίσει τη δυνατόν μικρότερη ζημιά για τους δικούς της κεφαλαιοκράτες, που διατηρούν τεράστιες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ήδη υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία - ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες από το κούρεμα των καταθέσεων για τους Ρώσους καπιταλιστές.
Οι αποφάσεις αποτέλεσαν συγχρόνως αφορμή για να ενταθούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της ΕΕ. Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται η συμμετοχή ή μη των μεγαλοκαταθετών στις «διασώσεις» των τραπεζών, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου να επιδιώκουν να περιορίσουν προς το συμφέρον των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων τους τις ζημιές από την καταστροφή κεφαλαίου.
Τα σενάρια πυροδότησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με δηλώσεις του μέσα στη βδομάδα χαρακτήρισε «αναπόφευκτη την εμπλοκή μεγαλοκαταθετών και μετόχων σε μελλοντικές διασώσεις των τραπεζών» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το «κυπριακό μοντέλο», δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων, για να υπάρξει ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις από στελέχη των κυβερνήσεων της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, της Μάλτας, αφού τα σενάρια στους κόλπους της Ευρωζώνης τις «φωτογραφίζουν» ως τις επόμενες χώρες που θα εφαρμοστεί το κυπριακό σχέδιο.
Εκβιασμοί και ψευτοδιλήμματα
Ταυτόχρονα, με στόχο των εκβιασμό των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου για να υποταχθούν στα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, επανήλθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες οι αναφορές για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη, μετά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου από την ευρωζώνη ως μια πραγματική πιθανότητα» δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος» και «δε θα έχει συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανικός οίκος «Moody's», όπου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι«μετά την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου στη χώρα, είναι δυνατό ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ να αυξηθεί περαιτέρω». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times», κάλεσε την Κύπρο «να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί σημαντικά»


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ




εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου