Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο νομάρχης Φαντομάς

Ο Κώστας Καίσαρης κατάκοπος αλλά υπερήφανος παρουσιάζει την διδακτορική εργασία του που έχει σαν θέμα τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η καλύτερη και ζωντανή μάλιστα απόδειξη ότι ο καραγκιόζης ήταν Ελληνας και μάλιστα Μακεδόνας. Αυτιάς, Παπαδάκης και λοιποί μπορούν να είναι υπερήφανοι για το δημιούργημα τους.

Ο καραγκιόζης, ο κανονικός καραγκιόζης, είναι πολυτεχνίτης. Αστείρευτη είναι η λαϊκή σοφία και πάντα επίκαιρη. Υπάρχουν βέβαια και οι σύγχρονοι καραγκιόζηδες. Οχι για να γελάνε τα μικρά παιδιά. Αλλά για να ψηφίζουν οι μεγάλοι των 18 και άνω όπως ο περίφημος Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τυπικά το επάγγελμά του είναι πολιτικός. Από το 1982 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Από το 1990 βουλευτής και από το 2002 νομάρχης.
Αυτά τα 30 χρόνια η πολιτική ήταν για τον Παναγιώτη, η πρόφαση. Η πρόφαση για να αναδείξει το τεράστιο ταλέντο του και τα πολυποίκιλα προσόντα του. Ποιος καραγκιόζης και ποιος Φαντομάς με τα χίλια πρόσωπα; Ο Παναγιώτης κάτι τέτοιους τους έχει για κολατσιό. Για πλάκα. Μια μπουκιά τους κάνει.
Έχουμε και λέμε λοιπόν με αποδείξεις μάλιστα. Με ντοκουμέντα. Με φωτογραφίες και με βίντεο:

-Ο Ψωμιάδης τραγουδιστής. Σε γάμους, βαπτίσεις, πανηγύρια, μπουζουξίδικα σε τηλεοπτικές εκπομπές και πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Με ένα δίσκο στο ενεργητικό του που έφερε τον τίτλο "Ελλάδα μου για Σένα τραγουδώ". Με τον ίδιον τον Παναγιώτη στο εξώφυλλο και φόντο πίσω, τι άλλο, τον Λευκό Πύργο και τον Μέγα Αλέξανδρο καβάλα στον Βουκεφάλα, που κάνει σούζα.
-Ο Ψωμιάδης Ζορό. Με μαύρη μπέρτα, μαύρη μάσκα, μαύρο καπέλο ...  και με το σπαθί στο δεξί χέρι να ξιφομαχεί.

-Ο Ψωμιάδης να ψήνει σουβλάκια με το καλαμάκι στο χέρι.
-Ο Ψωμιάδης καβάλα στο άλογο. Καβάλα σε μαύρο άλογο με κοστούμι και κόκκινη γραβάτα. Καβάλα σε γκρι άλογο με μπλου-τζιν και πέτσινο σακάκι. Καβάλα σε άσπρο άλογο με άσπρη πουκαμίσα και μαύρο γιλέκο.
-Ο Ψωμιάδης ηθοποιός στο ίδιο πλάνο με τον Παύλο Κοντογιαννίδη.
-Ο Ψωμιάδης ποδοσφαιριστής. Και σε κανονικό γήπεδο και σε 5Χ5.
-Ο Ψωμιάδης Άγιος Βασίλης, Να προσγειώνεται με ελικόπτερο της Εκπ΄ρε Σέρβις και να μοιράζει δώρα στα μικρά παιδιά.

-Ο Ψωμιάδης καρναβαλιστής. Να χορεύει με όρθια αρκούδα, ή να κρατάει στην αγκαλιά του μεταμφιεσμένη νύφη.

-Ο Ψωμιάδης πωλητής χαλιών με την Δέσποινα Μοιραράκη.
-Ο Ψωμιάδης ξυπόλητος με τη φόρμα της Εθνικής ομάδας, δεμένος με σκοινιά-λάστιχα να κάνει μπάντζι τζάμπινγκ.
-Ο Ψωμιάδης οδηγός βέσπας. Ο Ψωμιάδης οδηγός Go kart. Ο Ψωμιάδης οδηγός τζετ σκι. Ο Ψωμιάδης με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, μετέχει σε αγώνες τρίκυκλων. Ο Ψωμιάδης οδηγός στο γαλανόλευκο βαν της Νέας Δημοκρατίας, με συνοδηγό τον Αντώνη Σαμαρά.
-Ο Ψωμιάδης σε σουβλατζίδικο να κόβει γύρο.
-Ο Ψωμιάδης κομμωτής. Να χτενίζει και να κάνει πιστολάκι.
-Ο Ψωμιάδης μάγειρας, με κεραμιδί μπλούζα με αρκουδάκι.

-Ο Ψωμιάδης Χριστιανός με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια.
-Ο Ψωμιάδης ποδηλάτης.
-Ο Ψωμιάδης να υφίσταται.
-Ο Ψωμιάδης αμολάει καλούμπα από φουσκωτό στον μεγαλύτερο αετό των Βαλκανίων, μεγέθους  πέντε επί πέντε μέτρων.
-Ο Ψωμιάδης ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που έχει το κληρονομικό χάρισμα να μπορεί να μιλάει σε δύο τηλέφωνα και να ακούει από κάθε αυτί, τι του λέει ο συνομιλητής του.
-Ο Ψωμιάδης προσευχόμενος κι απευθυνόμενος σιωπηλά στο Θείον.
Ο Ψωμιάδης τρώγοντας λαγάνα στις απόκριες, μετά του ανάλογου καπέλου.
-Ο Ψωμιάδης Χριστιανός Νο2, σκύβοντας ευλαβικά να φιλήσει το χέρι του Άνθιμου, προκειμένου να συγχωρεθούν οι (λίγες εώς ελάχιστες) αμαρτίες του.
-Ο Ψωμιάδης-χαμάλης μεταφέροντας βαρέλια.
-Ο Ψωμιάδης, έχοντας υποστεί τη βάσανο του γιαουρτόματος.

Απίστευτο ρεκόρ...

-Που να φτουρήσει ο καραγκιόζης, μπροστά του; Οι καραγκιοζοπαίκτες, αν έχουν ίχνος ευαισθησίας, πρέπει να σκίσουν πάραυτα, τα πτυχία τους και τις φιγούρες του. Να φτιάξουν άλλες με πρωταγωνιστή και ήρωα τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Και άλλες φιγούρες. Αντί του Χατζηαβάτη, του Μπάρμπα Γιώργη και του Σιόρ Διονύση, τους διάφορους φίλους και συνεργάτες του Ψωμιάδη. Τον αδερφό του Διονύση αντί για τον Σιόρ Διονύση, τον Άνθιμο που τον είχε και τον έχει ακόμα σαν παιδί του και τους λοιπούς που όλα αυτά τα χρόνια, συναγελάζονταν μαζί του. Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε βέβαια τα ΜΜΕ. Τον Γιώργη Αυτιά και τον Γιώργο Παπαδάκη. Την Χριστίνα Λαμπίρη και την Τατιάνα Στεφανίδου.
Και τόσους άλλους και τόσες άλλες. Ο Ψωμιάδης δεν ήταν αυτοφυής. Δεν ξεφύτρωσε  μόνος του. Ούτε έμπαινε σαν διαρρήκτης στα παράθυρα των καναλιών. Αν υπάρχει τρόπος να γίνει σχετική καταμέτρηση ο Ψωμιάδης είναι ο πρώτος μακρά του δεύτερου, σε ώρες τηλεοπτικών πτήσεων. Αν ήταν πιλότος θα είχε πάρει πέντε συντάξεις. Ο Άδωνις που προσπαθεί ματαίως να τον φτάσει, πρέπει να ζήσει εφτά ζωές για να τα καταφέρει. Το ρεκόρ του Ψωμιάδη σε αριθμό αλλά και χρόνο τηλεοπτικών εμφανίσεων, θα παραμείνει στοιχειωμένο και ακατάρριπτο, στους αιώνες των αιώνων.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως, ο Ψωμιάδης δεν ήταν μόνο διασκεδαστής. Να φωνάζει δηλαδή από τα παράθυρα "εγώ δεν φοράω στριγκάκια", "είμαι πολύ σκληρός για να πεθάνω πολιτικά" και "κάτω το κράτος των Αθηνών". Ο άνθρωπος που άσκησε και στην πραγματική του ζωή τα επαγγέλματα του κομφερανσιέ (όπως ο Γ. Καρατζαφέρης), του ιδιοκτήτη μπαρ-αναψυκτηρίου και μπουζουξίδικου στα Λαδάδικα, όπου τραγουδούσε ο ίδιος με την αμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ, πήγε πολύ ψηλά: Μπλέχτηκε στην υπόθεση του Βατοπεδίου με την ανταλλαγή 76 στρεμμάτων. Ακούγεται να μιλάει στις κασέτες που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία του μεγάλου κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβιασμών στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάτης του ήταν ο Π Αναγνωστόπουλος, της υπόθεσης των "κουμπάρων" που είχαν μεταφερθεί στις φυλακές με τις χειροπέδες στα χέρια. Και τον Ψωμιάδης να δηλώνει περήφανα "εγώ τους φίλους μου δεν τους πουλάω".
Ο Ψωμιάδης δεν ήταν μόνο διασκεδαστής. Να βγαίνει στα παράθυρα του Παπαδάκη με τις χειροπέδες στα χέρια (σ.σ. κάπως προφητικό θα λέγαμε αυτό) και με φόντο από πίσω την ελληνική και τη βυζαντινή σημαία φωνάζοντας "κινδυνεύει η Ελλάδα . Ή σε άλλη σκηνή να βγάζει τη μάσκα του Ζορό, λέγοντας "πρέπει να βγάλουν οι πολιτικοί, τις μάσκες που φοράνε όλο το χρόνο". Ο Ψωμιάδης τελικά παραπέμπεται να δικαστεί για τα περίφημα 45άρια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και με το Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου μάλιστα. Για ζημιά γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες.  Όταν πρόσφατα ο Παπαγεωργόπουλος για το Δήμο Θεσσαλονίκης άκουσε ισόβια κι ο Τζοχατζόπουλος για το κολώσπιτο στην Αρεοπαγίτου 8 χρόνια. Οι καιροί πράγματι είναι δύσκολο. Με  τον Ψωμιάδη πλέον έρημο βαρύ και μόνο όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να μετράει ανάποδα για τον ορισμό της δικάσιμου. Για το αν πέρα από το καραγκιόζης και διασκεδαστής είναι και λαμόγιο υψηλού επιπέδου μάλιστα, αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Ο ίδιος ..κάπου  έχει λουφάξει. Του έχει φύγει η μαγκιά και λέει τα ίδια που έλεγε ο Τζοχατζόπουλος, όταν τον είχανε αρπάξει.
Για πολιτικές σκοπιμότητες κι ότι "δεν πρόκειται να δεχθεί το ρόλο της Ιφιγένειας".

Καλύτερος από τον Λοβέρδο

ΔΕΝ μπορείς να πεις πονηρό τον Ψωμιάδη. Παμπόνηρος είναι. Πέρσι στις 28 Φεβρουαρίου ίδρυσε την ΠΑΤΡΙ.ΔΑ (πιο έξυπνος τίτλος από την ανορθόγραφη καρικατούρα της ΡΙΚΣΣΥΣ του Λοβέρδου). Το Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης, όπως τόνισε το 2012 είναι ένα έτος δίσεκτο για τη πατρίδα μας, με τον Ανθιμο να στέλνει στη σχετική εκδήλωση εκπρόσωπό του.
Σ΄αυτά ο Παναγιώτης ήταν αετός. Με την ίδια ευκολία που έκανε τούμπες σε τραμπολίνο, έπαιζε και τον ρόλο του βαθιά θρησκευόμενου. Το 2000 σαν εν ενεργεία βουλευτής ήταν μέσα στο πλήθος που έκαιγε στη Θεσσαλονίκη τα βιβλία του "αντίχριστου" Μίμη Ανδρουλάκη.
Το 2012 στη δοξολογία του Άνθιμου για τη ΔΕΘ, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, είχε πάρει αυτοβούλως τον ρόλο του δεξιού ψάλτη. Και ταχυδακτυλουργός να είσαι όμως κάποια στιγμή το ρεπερτόριο και τα κόλπα εξαντλούνται. Όταν είχε σκάσει κατ΄αρχήν η δίωξη τα 45άρια ο Ψωμιάδης ήταν λαύρος: "Είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να με φιμώσουν. Ενοχλούνται γιατί συνεχίζω να μιλάω για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για την Μακεδονία, την ορθοδοξία και τον λαό".
Η ΕΛΛΑΔΑ σε αυτό τον τομέα έχει τα πρωτεία. Σε καμιά χώρα του κόσμου και σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη δεν έχει γίνει τόση μεγάλη σπέκουλα πάνω στην πατρίδα και στη θρησκεία. Από δοσίλογους και φασίστες στην Κατοχή και εντεύθεν. Από στρατιωτικούς, πολιτικούς, πολιτικάντηδες και πάσης φύσεως απατεώνες στη συνέχεια μέχρι και σήμερα. Πάνω στο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια χτίστηκε η δικτατορία της 21ης Απριλίου. Με τα ίδια συνθήματα ευδοκίμησε για κάποια χρόνια το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Μέχρι που είδε τη σκόνη της Χρυσής Αυγής, που πέρα από τα ίδια συνθήματα, συν τους μετανάστες, ρίχνει και ξύλο από πάνω.
Στο ίδιο πατριωτικό θερμοκήπιο και μάλιστα μακεδονικό, φύτρωσε και αναπτύχθηκε ο Ψωμιάδης. Ήξερες σε ποιους μιλάει και τι να τους λέει. Ήξερε ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται τη δύναμη της τηλεόρασης. Ο τηλενομάρχης δεν αγόραζε τηλεοπτικό χρόνο, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πουλάει τα βιβλία και τη δημοσιότητά του. Ο Ψωμιάδης κέρδισε αυτό τον αμέτρητο τηλεοπτικό χρόνο με την αξία του. Του τον πρόσφεραν δωρεάν. Δύσκολα, όμως, αυτό το σίριαλ με το παιδί του λαού της Μακεδονίας, να έχει χάπι-εντ.
Ο κανονικός καραγκιόζης είναι πονηρός και στο τέλος κάθε ιστορίας πάντα καταφέρνει να τη σκαπουλάρει. Το μέλλον του καραγκιόζη-Ψωμιάδη δεν φαίνεται ευοίωνο. Αν και δεν υπάρχει θέμα φυγής του στα Σκόπια σαν του άλλου Ψωμιάδη, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη βρίσκεται κάτω από διακριτική παρακολούθηση.
                                                                                                             Κώστας Καίσαρης 

πηγή  sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου