Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες
Σήμερα η κηδεία με την παρουσία πολλών ηγετών της Λατινικής Αμερικής
Χιλιάδες και χιλιάδες από κάθε γωνιά της Βενεζουέλας περιμένουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρό τους
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Καράκας, Φουέρτε Τιούνα, έχει εκτεθεί από την Τετάρτη η σορός του Ούγκο Τσάβες, που έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, μόλις στα 58 του χρόνια.
Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας έφτασε στο παρεκκλήσι από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Καράκας όπου νοσηλευόνταν μετά την επιστροφή του από την Κούβα, όπου τον περασμένο Δεκέμβρη είχε υποβληθεί στην τέταρτη κατά σειρά χειρουργική επέμβαση. Το φέρετρο καλυμμένο με τη σημαία της χώρας του έφτασε συνοδευόμενο από τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και πλήθος λαϊκών ανθρώπων μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έως τις πύλες της Στρατιωτικής Ακαδημίας, μετά από ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκας.
Η κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας θα γίνει σήμερα και θα την παρακολουθήσουν πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών. Από την Τετάρτη έχουν φτάσει οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα και Εβο Μοράλες αντίστοιχα, ενώ συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι για την κηδεία.
Στην Κούβα στην Πλατεία της Επανάστασης αποδίδονται τιμές στον ηγέτη της Βενεζουέλας
Οι εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής δεν περιορίζονται στη Βενεζουέλα. Σε κάθε γωνιά της Λατινικής Αμερικής αυθόρμητες εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις αποχαιρετισμού πραγματοποιούνται συνεχώς, ενώ σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στις πρεσβείες της Βενεζουέλας για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας εκφράζει τη βαθιά οδύνη για την απώλεια και αναγνωρίζει τη μεγάλη συμβολή του ηγέτη της Βενεζουέλας στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσάβες όπως και όλες οι πολύχρονες προσπάθειες για την οργάνωση, την κινητοποίηση και τη συμμετοχή του λαϊκού κινήματος και την ανάδειξη του λαού σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Σε ό,τι αφορά στις νέες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σε ένα μήνα, με το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα να προτείνει το σημερινό αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, στενό συνεργάτη του Τσάβες και πρώην συνδικαλιστή. Ηδη από την επομένη του θανάτου η αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει ότι επέλεξε ξανά τον Ενρίκε Καπρίλες, ως υποψήφιο, που είχε χάσει από τον πρόεδρο Τσάβες στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Θερμός υποστηρικτής του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος
Σε συλλυπητήριο μήνυμα της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας σημειώνεται:
«Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ούγκο Τσάβες, στην κυβέρνηση, στο κόμμα του και το λαό της Βενεζουέλας.
Ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε θερμός υποστηρικτής του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν τόσο τη Βενεζουέλα όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αγωνίστηκε για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας του κι έδωσε παράλληλα όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ντόπια αντίδραση και την επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Εκφράζουμε και πάλι τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια με την ευχή, ο αγώνας του να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου