Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα


Την ώρα που η ηγεσία της ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται την υπονόμευση των εναπομείναντων εργατικών δικαιωμάτων, το ΠΑΜΕ οργανώνει την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Η λήξη της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και 42 κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις 14 του Μάη, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το σύνολο των εργαζομένων. Η πίεση που θα ασκηθεί από την πλευρά της εργοδοσίας για παραπέρα μείωση των μισθών, με το «κόψιμο» επιδομάτων (π.χ. επίδομα γάμου), θα σημάνει νέα μείωση μισθών από 10% μέχρι 20%. Σε αυτήν θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αλυσιδωτές συνέπειες που δημιούργησε για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η μείωση 22% και 32% στον κατώτατο μισθό που επιβλήθηκε από το Φλεβάρη του 2012 με τη σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου το 60% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, υποβλήθηκαν σε δυσμενείς ανατροπές στους μισθούς και στα υπόλοιπα δικαιώματά τους που μέχρι πρότινος κατοχυρώνονταν μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα, με τη λήξη και των υπόλοιπων κλαδικών συμβάσεων, αυτό το ποσοστό θα ανέλθει στο 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε απόλυτους αριθμούς θα ξεπερνά το 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς.
Αγώνας για την υπεράσπιση των Συμβάσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίσταση στην επιβολή των μέτρων κατά του κατώτατου μισθού και της λήξης της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τους εργαζόμενους. Οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλούν σε ξεσηκωμό για την υπεράσπιση των Συμβάσεων και διοργανώνει συλλαλητήρια στις 23 Μάη. Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν. Να αγωνιστούν για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Εδώ και τώρα να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Απαιτεί επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
Αλλωστε, οι Συλλογικές Συμβάσεις, δεν αφορούν μόνο τον κατώτατο μισθό, αλλά και μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, τραυματίστηκε ο 21χρονος εργάτης Κ. Γόρδιος στο τυπογραφείο «Ιρις». Το γεγονός συνδέεται και με την επίθεση που δέχονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μέσα από αυτές, οι εργάτες είχαν κατακτήσει συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα, να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων με συγκεκριμένη προϋπηρεσία στη σύνθεση μηχανών, κάτι που οι εργοδότες καταστρατηγούν πλέον κατά βούληση.
Κρίσιμη η στάση για τον κατώτατο μισθό
Την ίδια στιγμή, που το ΠΑΜΕ προχωρά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, η ΓΣΕΕ έχει μπει για τα καλά στις συζητήσεις με τις εργοδοτικές ενώσεις όπου στην πράξη διαπραγματεύεται πόσα και τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι.
Ηδη από την πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη νέα ΕΓΣΣΕ, στα τέλη Απρίλη, επιβεβαιώθηκε η στοχοπροσήλωση των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην επίτευξη των στρατηγικών τους επιδιώξεων. Οι απαιτήσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος δήλωσε: «Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων. Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα...».
Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, διά του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου, βρήκε τα επιχειρήματα των εργοδοτών ως «εύλογα και νόμιμα». Και μόνο αυτή η εξέλιξη θα ήταν αρκετή για να πείσει τους εργαζόμενους ότι χωρίς ταξικούς αγώνες και διεκδικήσεις, οι κεφαλαιοκράτες όχι μόνο δεν πρόκειται τίποτα να παραχωρήσουν, αλλά εμφανίζονται ακόμα πιο απαιτητικοί, ακόμα πιο προκλητικοί στις αξιώσεις τους.
Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ, είτε το θέλει, είτε όχι, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση, στην πράξη, με την κυβερνητική επιθετικότητα κατά των εργατικών δικαιωμάτων. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις του προέδρου της, στην προχτεσινή - δεύτερη - συνάντηση για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, ότι παλεύει «για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται». Στην πράξη αυτή είναι στρατηγική ήττας για το εργατικό κίνημα.
Κρύβεται πίσω από την αντεργατική νομιμότητα
Επιπρόσθετα, στην προχτεσινή δεύτερη συνάντηση για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, που είχε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), όπου απουσίαζε ο ΣΕΒ, έγινε απ' όλους αποδεκτό ότι δε συζητούν το ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά μόνο τη διασφάλιση των επιδομάτων και πιο συγκεκριμένα του επιδόματος γάμου.
Με μια κουβέντα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ «κρύφτηκε» πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις, υποσκάπτοντας και με αυτόν τον τρόπο τα εργατικά δικαιώματα. Εμμένοντας σε μια αντεργατική νομιμότητα, αφήνει το ελεύθερο στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει για τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι θα καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Στην πράξη, όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν τη νέα επίθεση κατά του κατώτατου μισθού, όπως την απεργάζονται κυβέρνηση και εργοδοσία. Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση ετοιμάζει το λεγόμενο «Μηχανισμό διαμόρφωσης κατώτατου μισθού», σύμφωνα με τον οποίο το ύψος του κατώτατου μισθού θα προσδιορίζεται με βάση το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή με βάση τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία (ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν... πιο εύκολα δουλειά). Επιπλέον, προβλέπεται διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή (τις συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτή), αλλά και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός. Υπάρχει μόνο το δικαίωμα του κάθε μονοπωλίου να προασπίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, ξεζουμίζοντας τον εργάτη όλο και περισσότερο.
ΔΑΣ: Να διακοπεί η συζήτηση με τον ΣΕΒ
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, με επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 9 Μάη, ζητά να συνεδριάσει άμεσα η Ολομέλεια της Διοίκησης, για να διακοπεί η συζήτηση με τον ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ και να συγκληθεί σύσκεψη με τις διοικήσεις όλων των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών με θέμα την οργάνωση της πάλης.
Η επιστολή της ΔΑΣ έχει ως εξής: «Η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα την άμεση διακοπή της συζήτησης με τον ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διότι η συζήτηση που διεξάγεται γίνεται σε βάση που υπονομεύει τα εναπομείναντα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ζητάμε να αποφασιστεί σύγκληση σύσκεψης με την παρουσία των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ και κλαδικών Συμβάσεων».

Κ. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου