Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η Αντζελίνα Τζολί και οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας



Με αφορμή την αποκάλυψη, σε άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί ότι επέλεξε να κάνει διπλή μαστεκτομή για να προλάβει τον υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών, ας «ψηλαφίσουμε» την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στο επονομαζόμενο ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ανύπαρκτο Εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.
Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης και θεραπείας θα γίνει κατανοητή αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 έως 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτά 1.500 περίπου γυναίκες χάνουν τη ζωή τους.
Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, συνεπώς ανάλογη είναι και η αύξηση της θνησιμότητας.
Ομως, πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση (ψηλάφηση, μαστογραφία, υπέρηχος, καρκινικοί δείκτες, γονιδιακός έλεγχος). Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό μακροχρόνιας επιβίωσης χωρίς υποτροπή είναι πολύ μεγάλο, φτάνοντας το 80-85%.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μία στις δύο Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχει υποβληθεί σε μαστογραφία.
Από το σύνολο των μαστογράφων που λειτουργούν στη χώρα μας, μόλις το 3% βρίσκεται σε δημόσια νοσοκομεία και το 97% βρίσκεται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως η λίστα αναμονής για μία μαστογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο αγγίζει ακόμη και τους πέντε μήνες(!) ενώ τα περισσότερα Ταμεία καλύπτουν μόνο την αναλογική και όχι την ψηφιακή μαστογραφία, η οποία στοιχίζει περίπου 120 ευρώ.
Η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και οι περικοπές του κανονισμού παροχών του ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, να σπρώξουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των ασθενών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, που έσπευσαν να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Στο διάστημα 2009-2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ ή 9,8% ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας (ΣΔΥ) μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ ή 18,9%. Ειδικότερα η Δημόσια Δαπάνη Υγείας μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 23% ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν από την τσέπη τους 62,1% για υπηρεσίες ΠΦΥ, το κράτος καλύπτει μόλις το 9,3% ενώ το υπόλοιπο 28,6% μόνο καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το «όραμα» του υπουργείου Υγείας είναι ο ΕΟΠΥΥ να γίνει ο μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ελάχιστες δημόσιες μονάδες που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας προσανατολισμός για ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό γίνεται στο όνομα του «νοικοκυρέματος στα οικονομικά του κράτους», δηλαδή όλο και λιγότερα χρήματα από το χαράτσωμα και τη βαριά φορολογία των λαϊκών οικογενειών να πηγαίνει για δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα να δίνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι «τρίβουν τα χέρια τους» για τη διαρκώς αυξανόμενη πελατεία και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν αφού όποιος δεν έχει να πληρώσει δε θα μπορεί να «βρει την υγειά του», πόσο μάλλον να έχει πρόσβαση στην έγκαιρη πρόληψη για να προφυλάξει την υγειά του.
Η δημόσια ΠΦΥ, που έχει να κάνει και με την πρόληψη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η ιδιωτική σχεδόν απροσπέλαστη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οι ελάχιστες δημόσιες δομές που την απαρτίζουν είναι ελλιπείς σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και υποστελεχωμένες τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες γιατρών και άλλων υγειονομικών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και οι επιμέρους πληθυσμιακές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και των γυναικών.
Οπως είναι κατανοητό, σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας, ακόμα και η μαστογραφία είναι απαγορευτική για χιλιάδες γυναίκες που δεν έχουν βιβλιάριο υγείας. Το ίδιο ισχύει για τη μαστεκτομή και την αποκατάσταση του μαστού, που περιλαμβάνουν νοσηλεία σε νοσοκομείο και το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά, τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ.
Με λίγα λόγια, τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές υπό προϋποθέσεις ή να μειώσουν τους κινδύνους στη ζωή μιας γυναίκας, αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα, προσβάσιμο σε μια ελίτ, με τις φτωχές γυναίκες να έχουν ως μοναδικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου στο μαστό την ψηλάφηση, που όμως αποκαλύπτει το πρόβλημα όταν έχει ήδη εκδηλωθεί.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο για τις χιλιάδες λαϊκές γυναίκες που δεν έχουν τις οικονομικές προϋποθέσεις για να έχουν πρόσβαση σε πανάκριβες εξετάσεις πρόληψης, θεραπείες αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης.
Οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, οι άνεργες, οι γυναίκες που έκλεισαν το μικρομάγαζό τους, οι φτωχές αγρότισσες, οι ανασφάλιστες διαβάζοντας την είδηση της διάσημης ηθοποιού δεν μπορεί παρά να διερωτηθούν γιατί η Υγεία, που πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, τελικά μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα. Δεν μπορεί παρά να κατανοήσουν ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζουν έχει ένα θεό, το κέρδος, που το εξασφαλίζει πάνω στη στάχτη όλων των δικαιωμάτων και των αναγκών τους, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους. Δεν μπορεί παρά να σκεφτούν και να διερωτηθούν, ως πότε;
Η απάντηση είναι μία. Μόνο με τον αγώνα απέναντι στα μονοπώλια για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της υγείας μέσα από ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη πανελλαδικά δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Υγείας στις πόλεις και στους δήμους, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία τους. Τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
Για όλα αυτά ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Κ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου