Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ «ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ» Προπομπός ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης



Γρηγοριάδης Κώστας
Nομοσχέδιο για την καταπολέμηση της «ξενοφοβίας και του ρατσισμού», ενάντια σε όποιον προκαλεί με γραπτές ή προφορικές δηλώσεις, διεγείρει το τέτοιο μίσος ή την «εχθροπάθεια», αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, παρά τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή περί απόσυρσής του. Στην πραγματικότητα, δεν είναι κάποια δική της νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά εισάγει στην ελληνική νομοθεσία σχετική Απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ. Με πρόσχημα τη δράση φασιστικών οργανώσεων, το νομοθέτημα ανοίγει δρόμους για δίωξη οποιουδήποτε αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική ερμηνεία ιστορικών γεγονότων, που είναι ταυτόχρονα και επίσημη κρατική ιδεολογία του συστήματος, όποιου αγωνίζεται για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Κατ' επέκταση οι διατάξεις του θα αποτελέσουν όχημα για στοχοποίηση όποιου αμφισβητεί τον αντικομμουνισμό της ΕΕ, όποιου έχει ιδεολογία τον επιστημονικό κομμουνισμό.
Το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου αθώο. Είναι επικίνδυνο. Κατ' αρχάς η «έγνοια» τους για το ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι υποκριτική, αφού η αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, οι «σκούπες» της Αστυνομίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η συνθήκη Σένγκεν, ο κανονισμός Δουβλίνο 2, οι δηλώσεις των κυβερνώντων περί «μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες», ή για «ανακατάληψη των πόλεων», είναι που ανατροφοδοτούν το ρατσισμό και (σε συνάρτηση με τη συγκάλυψη της πραγματικής αιτίας για τα δεινά του λαού) «ταΐζουν» το αντιμεταναστευτικό μένος. Παραπέρα είναι αυτοί που υπερασπίζονται ένα σύστημα, το καπιταλιστικό, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ακριβώς ρατσισμός και φασισμός.
Σημειωτέον ότι πουθενά στον κόσμο τέτοια νομοθετήματα δεν περιόρισαν τη δράση φασιστικών οργανώσεων. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν για να ποινικοποιηθεί η δράση ακόμα και τα σύμβολα κομμουνιστικών - ριζοσπαστικών δυνάμεων και κομμάτων. Πίσω από τη μεγαλόστομη «καταπολέμηση του ρατσισμού» κρύβεταιπροσπάθεια για επιβολή με νόμο της ανάγνωσης της Ιστορίας σύμφωνα με την κυρίαρχη αστική τάξη και τις σημερινές πολιτικές της επιδιώξεις, όπως και της ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης που μπορεί να έχει κανείς για ιστορικά γεγονότα, φέρνοντας την Ιστορία στα μέτρα των μονοπωλίων, προκειμένου να υποτάξουν το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, στην αστική ιδεολογία και πολιτική. Αξιοποιώντας τις χρήσιμες για το σύστημα φασιστικές οργανώσεις, στοχεύουν στο χτύπημα της ίδιας της πάλης του λαού, με χτύπημα στις πρωτοπόρες δυνάμεις της.
Πού στοχεύουν
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές για όποιον προκαλεί ή διεγείρει βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και το γενετήσιο προσανατολισμό. Αλλά δεν αρκείται σε αυτά. Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρούνται όσοι με τον ίδιο τρόπο αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού. Ολ' αυτά όμως ανάλογα με το πώς τα καθορίζει η ιμπεριαλιστική πολιτική.
Το νομοσχέδιο μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την Απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28/11/2008, «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», όπου τονίζεται: «Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ) σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων».
Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη φάνηκε ήδη στη Σλοβακία, όπου με βάση την Απόφαση - πλαίσιο, από 1/9/2011 τέθηκαν σε ισχύ οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία» διώκεται με ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Η δε Κομισιόν, απαντώντας σε Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη αντικομμουνιστική νομοθεσία της Σλοβακίας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θεωρεί ότισε αυτό το στάδιο δεν πληρούνται ακόμα οι προϋποθέσεις για να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας (σ.σ: εννοεί νομοθετικών μέτρων για την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας), αλλά θα επανεξετάσει το θέμα σε εύθετο χρόνο». Προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην απάντηση, η «Επιτροπή είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά της προγράμματα προς τούτο, ιδίως τη δράση "Ενεργός ευρωπαϊκή μνήμη" (...) για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων του ναζισμού και του σταλινισμού».
Επιπλέον, στο απόσπασμα των πρακτικών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 19/4/2007, που αποφάσισε την υιοθέτηση της Απόφασης αναφέρεται:
«Η απόφαση - πλαίσιο (...) περιορίζεται σε εγκλήματα που διαπράττονται για λόγους φυλετικούς, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικής καταβολής ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Δεν καλύπτει εγκλήματα που διαπράττονται για άλλους λόγους, π.χ. από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ωστόσο, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για όλα αυτά τα εγκλήματα. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εξετάσει, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο εντός διετίας από την έναρξη ισχύος της απόφασης - πλαισίου, κατά πόσον είναι αναγκαίο να εκδοθεί μια πρόσθετη πράξη που θα καλύπτει τη δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου εις βάρος ομάδας ατόμων που προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από αυτά της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γενεαλογικής καταβολής ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως λόγου χάρη η κοινωνική τάξη ή οι πολιτικές πεποιθήσεις».
Αρα η Απόφαση και τα όποια νομοσχέδια την ακολουθούν, είναι προπομπός της προσπάθειας για ποινικοποίηση της διαφορετικής ιστορικής άποψης και αποτίμησης των ιστορικών γεγονότων από τη σημερινή κυρίαρχη ιμπεριαλιστική άποψη, αλλά και για την ποινικοποίηση της ίδιας της σύγχρονης ταξικής και ιδεολογικής πάλης, αφού μια τέτοια πάλη μπορεί να κριθεί ότι καλλιεργεί το μίσος απέναντι στους καπιταλιστές και τα μονοπώλιά τους!
Μεθόδευση με ...ιστορία
Ηδη, η αστική, ιμπεριαλιστική προπαγάνδα μιλά για «εγκλήματα» των «ολοκληρωτικών» κομμουνιστικών καθεστώτων. Γνωστά τα κατασκευάσματα της αστικής προπαγάνδας όπως το Κατίν, ο λιμός της Ουκρανίας, τα λεγόμενα «εγκλήματα» του Στάλιν, που θέλουν να τα εντάξουν στα αναγνωρισμένα διεθνώς «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «πολέμου» ή «γενοκτονίας», ζητήματα που ανασύρονται από τη φαρέτρα της άρχουσας τάξης, σμιλεμένα στα χαλκεία μυστικών υπηρεσιών, για να χτυπηθεί η οργανωμένη πρωτοπορία του λαού. Αλλωστε, ο αντικομμουνισμός έχει γίνει χρόνια τώρα επίσημη ιδεολογία της ΕΕ:
Αρχή της αντικομμουνιστικής υστερίας, με τη μορφή που έχει σήμερα, έγινε από το Συμβούλιο της Ευρώπηςμε την ψήφιση, 25/1/2006, του «Αντικομμουνιστικού Μνημονίου», υπό τον τίτλο: «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».
Ακολούθησε, 2-3/6/2008, η Συνδιάσκεψη της Πράγας με τίτλο «Συνείδηση της Ευρώπης και κομμουνισμός». Υιοθέτησε ομώνυμη διακήρυξη που χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για πρακτικά μέτρα παραχάραξης της Ιστορίας και συκοφάντησης του Σοσιαλισμού.
Στις 2/4/2009, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα καθιερώνοντας την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».
Επόμενο βήμα έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σύσταση, 21/4/2010, μιας «άτυπης» ομάδας ευρωβουλευτών με τον τίτλο «Συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», που έχει διακηρυγμένο στόχο: «Να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αναγωγής της αντικομμουνιστικής υστερίας σε επίσημη πολιτική της ΕΕ αποτελεί έκθεση της Κομισιόν, με θέμα «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη» (δημοσιεύτηκε 22/12/2010). Στην έκθεση η Κομισιόν καταγράφει τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών για προώθηση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Μάλιστα, καλεί τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν ενιαία σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας καθυστερήσεις και καταγράφοντας «θετικά» βήματα που έχουν κάνει ορισμένα κράτη - μέλη στον τομέα αυτό (π.χ. θεσμική απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, καθιέρωση ως ποινικού αδικήματος της άρνησης των εγκλημάτων των σοσιαλιστικών καθεστώτων κ.λπ.).
Ετσι, φτάσαμε σε χώρες της ΕΕ, όπως της Βαλτικής, να απαγορεύονται τα κομμουνιστικά σύμβολα, να αποθεώνονται οι συνεργάτες των ναζί. Στην Ουγγαρία, να απαγορεύεται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, το Κοινοβούλιο να ψηφίζει τροπολογίες στον ποινικό κώδικα, βάσει των οποίων τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» ταυτίζονται με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Οποιος δημόσια αρνηθεί ότι υπήρξαν «εγκλήματα του κομμουνισμού» να φυλακίζεται.
'Η στην Τσεχία, το 2006, να απαγορεύεται από την κυβέρνηση η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας.Ηδη, από το 2005 το τσέχικο υπουργείο Εσωτερικών είχε αποστείλει προειδοποιητικό γράμμα στην Κομμουνιστική Νεολαία, απειλώντας τη με απαγόρευση με το σκεπτικό ότι «η οργάνωση καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει το Μαρξισμό - Λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου».
Μόνο ο λαός μπορεί
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε για το νομοσχέδιο ότι «δεν είναι ούτε αθώο, ούτε έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής (...) Αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών (...) Ο λαός με τη δική του πάλη μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και των άλλων φορέων του ρατσισμού και όχι το σύστημα που τους γεννά, τους θρέφει και τους αξιοποιεί για να βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή πάλη και να χτυπήσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».
Κανένα αστικό κράτος δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό γιατί είναι σάρκα εκ της σαρκός του. Αυτή είναι δουλειά του λαού να την κάνει, απομονώνοντας τους φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε κάθε προσπάθεια δηλητηριώδους δήθεν φιλανθρωπίας, δουλεύοντας με τους εργάτες για να μη μολυνθούν εργατικές συνειδήσεις, και κυρίως παλεύοντας οργανωμένα για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, που τους θέλει και τους ταΐζει.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου