Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ενα εκρηκτικό πρόβλημα και οι πραγματικές αιτίες



Σήμερα η «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων»
G4PHOTOS
Η «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων» τιμάται σήμερα διεθνώς εν μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, που στην πλειοψηφία τους κρύβουν την ουσία του ζητήματος.
Πράγματι μετανάστευση και προσφυγιά, με τις διαστάσεις που πήραν τα τελευταία χρόνια (ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών και την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών κα της επιθετικότητας του κεφαλαίου), γεννούν προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται, αλλά και τους λαούς των χωρών που δέχονται κύματα μεταναστών.
Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της επέλεξαν προεκλογικά να ξαναπαίξουν το χαρτί του μεταναστευτικού, της «ασφάλειας» και της εγκληματικότητας, όπως έκαναν και στις ευρωεκλογές του 2009, τις τοπικές του 2010. Στρέφουν μέρος της λαϊκής οργής σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, αποπροσανατολίζουν, ώστε να υφαρπάσσουν λαϊκές ψήφους, απομονώνοντας και διογκώνοντας ένα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στο λαό. Μιλούν την ίδια γλώσσα και ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής» και στη συνέχεια καμώνονται ότι δήθεν ανησυχούν με την αύξηση της επιρροής της.
Αποσιωπούν ότι η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου που εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ (για το οποίο λέξη δεν βρήκε να πει ο κατά τα άλλα λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ) και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκτός των άλλων καταστροφικών επιπτώσεων για τους λαούς, προκάλεσαν τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η συνέχιση και κλιμάκωση των υποκινούμενων εμφυλίων συρράξεων στη Σομαλία, στο Σουδάν κλπ. με εκατομμύρια περιπλανώμενους πρόσφυγες, όσους γλιτώνουν από τις σφαγές, τη λιμοκτονία και τις αρρώστιες που μαστίζουν τις πλούσιες μόνο για τα μονοπώλια χώρες τους. Τα ίδια θα γίνουν αν προχωρήσουν και τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους για επίθεση στη Συρία.
Αντικειμενικά μετανάστες και πρόσφυγες δεν ήρθαν στην Ελλάδα από χόμπι ή διάθεση περιπλάνησης. Τους έφερε ή τους έσπρωξε το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους, να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η εργατική τάξη, να τη διασπά και να αυξάνει την καταστολή. Τους ανάγκασαν οι αστικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τα αντιδραστικά καθεστώτα που υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό. Τους έφεραν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, στις οποίες συμμετείχε με συγκεκριμένο καταμερισμό και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Τους έφεραν δηλαδή όλοι αυτοί που τώρα θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των μεταναστών και παίρνουν περισσότερα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο ελεγχόμενη μετανάστευση, είτε αυτή είναι «νόμιμη» είτε «παράνομη», γι' αυτό κλείνουν τις στρόφιγγες, αφού έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να μένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε τρώγλες και θλιβερά καταλύματα, από τα οποία κάποιοι εισοδηματίες θησαυρίζουν, όπως και να παραμένουν άστεγοι, να κοιμούνται στους δρόμους και τις πλατείες. Είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετο με τη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε συνθήκες ακόμη πιο απαράδεκτες από τις φυλακές. Εκανε σειρά παρεμβάσεων εδώ και χρόνια για το κέντρο της Αθήνας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν δημόσια ή δημοτικά αναξιοποίητα κτίρια για να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους μετανάστες/πρόσφυγες που είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για τους ίδιους και τους περιοίκους.
Το ΚΚΕ έχει μηδενική ανοχή απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν μέσα σε Ελληνες και μετανάστες, στην πορνεία, τα ναρκωτικά, φαινόμενα απόλυτα συμβατά με το καπιταλιστικό σύστημα, που αυξάνονται όσο εντείνεται η κρίση και η σήψη του. Το Κόμμα ούτε τη νομιμοποίηση της πορνείας ψήφισε ούτε των ναρκωτικών, όπως έκαναν (λιγότερο ή περισσότερο) οι υποστηρικτές της επιχείρησης «νόμος και τάξη». Ομως, θεωρεί βρώμικη και επικίνδυνη την προσπάθεια να χρεώνεται αποκλειστικά στους μετανάστες/πρόσφυγες η αύξηση αυτών των φαινομένων, ενώ οι αστικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε για να χτυπήσουν τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, που είναι γνωστά στις κρατικές υπηρεσίες και που εμπλέκουν στη δράση τους εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου