Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται πιο δραματική



Επιτακτικό χαρακτήρα αποκτά η οργάνωση του λαού για άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τα συνδικάτα η αντίσταση στην πολιτική που εγκαταλείπει τις λαϊκές οικογένειες στα «σαγόνια» των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας
Μέσα από τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φορείς του κινήματος, ο λαός να ορθώσει ανάστημα στην πολιτική που τσακίζει την υγεία του (φωτ. από κινητοποίηση στο Παπανικολάου για να καταργηθεί το 5ευρω χαράτσι)
MotionTeam
Ζήτημα ζωής και θανάτου γίνεται κάθε μέρα που περνάει η οργάνωση των εργαζομένων, των υγειονομικών, των χρόνια πασχόντων, των λαϊκών οικογενειών, των συνταξιούχων για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών Υγείας, των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται οριακή και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οι πολιτικές ευθύνες είναι εγκληματικές, αφού η πολιτική που ασκείται στρώνει το έδαφος για τη δράση και τον πλουτισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτές είναι οι συνέπειες της έλλειψης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, όπως μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί, συστήματος Υγείας: Χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, άλλων δημόσιων ιδρυμάτων. Συγχωνεύσεις τμημάτων με κατάργηση κλινικών και κρεβατιών. Τα αποθεματικά των νοσοκομείων κουρεύτηκαν - καταληστεύτηκαν στην πραγματικότητα - σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 70%. Ταυτόχρονα, η λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτόνομων» μονάδων θα ενισχύσει τη λειτουργία τους ουσιαστικά ως επιχειρηματικές μονάδες που θα πρέπει να αναζητούν «ίδια» έσοδα και ανάλογα με αυτά να προσφέρουν υπηρεσίες.
Τα αδιέξοδα στα δημόσια νοσοκομεία γιγαντώνονται και τα προβλήματα μεγαλώνουν, σε μια περίοδο που αφ' ενός οι νέες συνθήκες ζωής και εργασίας (στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης) αυξάνουν τις απειλές για τη σωματική και ψυχική υγεία των λαϊκών οικογενειών, αφ' ετέρου το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά και δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος των εμπορευματοποιημένων «δημόσιων» υπηρεσιών Υγείας (π.χ. χαράτσια). Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι δέχονται νέο χτύπημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη καθώς ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί μοχλό διαρκών αιματηρών περικοπών σε παροχές.
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία απειλούν πλέον την ίδια τη λειτουργία τους και ως εκ τούτου την ασφάλεια των ασθενών και φυσικά και των εργαζομένων. Πριν κάποιες μέρες ο «Ρ» έγραφε για το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη όπου ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί περίπου κατά 60%. Το 2009 ο προϋπολογισμός του ήταν 110 εκατ. ευρώ και το 2012 μειώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η διοίκηση επί της ουσίας ανέστειλε τη λειτουργία του εξωτερικού Καρδιολογικού Ιατρείου και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς υπάρχει έλλειψη σε υλικά πρώτης ανάγκης για στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες κλπ. Ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για βηματοδότες, μπαλονάκια κλπ. και εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όπου κρίνεται ότι απειλείται η ζωή των ασθενών. Μόνο έκτακτα χειρουργεία ανακοινώνουν ότι δέχονται πλέον και άλλα νοσοκομεία, στη Θράκη κ.α.
Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δεν έχουν στοιχειώδη υλικά, όπως σύριγγες, γάζες, απολυμαντικά, βαμβάκι, φάρμακα, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων. Γιατροί μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Οι νέοι οργανισμοί, που προτείνει το υπουργείο Υγείας για να τους εγκρίνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταργώντας ζωτικά τμήματα, όπως χειρουργικά, παθολογικά, πνευμονολογικά, καρδιολογικά.
Πρόσφατο «θύμα» των νέων οργανισμών είναι και η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας», η οποία, αν και ζωτικής σημασίας για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, αντί να αναβαθμιστεί, κινδυνεύει άμεσα με «λουκέτο» αν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεσηκωθούν.
Εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους στα «σαγόνια» των επιχειρήσεων
Μετά από διαχρονική, σταδιακή υποβάθμιση και υποστελέχωση, η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, σύμφωνα με το νέο οργανισμό, καταργείται. Και μάλιστα τη στιγμή που είναι το μοναδικό κρατικό νοσοκομείο για όλη τη Νοτιοανατολική Αττική (σ.σ. από Πειραιά μέχρι Λαύριο). Πρόκειται για ένα σχεδιασμένο βήμα - βήμα έγκλημα, που στέλνει στα «σαγόνια» των επιχειρηματιών της Υγείας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Τον τελευταίο χρόνο η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με δραματικές ελλείψεις, με μια διευθύντρια, έναν επιμελητή και πρόσφατα πήραν έναν επικουρικό από το Τζάνειο. Η κλινική λειτουργούσε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της διευθύντριας, η οποία προσπαθεί «με νύχια και με δόντια», στα όρια της σωματικής και ψυχικής διάλυσης να κρατήσει ανοιχτό το παιδιατρικό. Συνειδητά τα τελευταία δυο χρόνια οι οργανικές θέσεις - που είχαν γίνει οι διαδικασίες για να καλυφθούν - έμεναν ακάλυπτες. Ετσι, ήρθε ο νέος κανονισμός, που καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις και καταργούνται οι 4 από τις 6 θέσεις! Ουσιαστικά καταργείται - και επίσημα πλέον - η ίδια η κλινική.
Το παιδιατρικό τμήμα όλα τα χρόνια της λειτουργίας του έχει σώσει χιλιάδες παιδιά. Τώρα οι γονείς αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ή να τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες στο «Ασκληπιείο» και να τα παίρνουν αμέσως σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως προ 25ετίας το «Ασκληπιείο Βούλας» διέθετε 750 κλίνες, λειτουργώντας ως γενικό νοσοκομείο ορθοπεδικής κατεύθυνσης και καλύπτοντας ανάγκες ενός τραυματιολογικού κέντρου και κέντρου αποκατάστασης (σ.σ. όπως το ΚΑΤ στα βόρεια προάστια), ενώ είχε αναπτυγμένες όλες τις βασικές κλινικές. Σήμερα το νοσοκομείο έχει μείνει με 400 κλίνες στα χαρτιά και επί της ουσίας λειτουργούν 250-300 κρεβάτια την ημέρα με τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Επίσης διέθετε κέντρο αποκατάστασης με κλινική φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης με 50 κρεβάτια και μέσα από σταδιακή υποβάθμιση έχει απομείνει με 12 κρεβάτια και δυνατότητα να φιλοξενεί 6-8 ασθενείς.
  • Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι υπό προϋποθέσεις νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων, εφόσον δεν υπερβαίνουν οι σχετικές δαπάνες τα όρια του «παρατηρίου τιμών». Το σκεπτικό είναι μπορεί να υπάρχουν υπέρτατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και να χρειάζεται να αποτραπεί η διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών, λόγω έλλειψης του αναγκαίου υγειονομικού υλικού. Ετσι, αναμένεται ότι οι επίτροποι στα νοσοκομεία θα υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής σε απευθείας προμήθειες εφόσον οι δαπάνες είναι εντός του παρατηρητηρίου τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου