Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σάλπισμα καταστολής και στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας
Σειρά του Μπέρμιγχαμ να παραδοθεί στις φλόγες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
«Θα υπάρξει απάντηση» και «η απάντηση επίκειται», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι ταραχές συνέχιζαν να μαίνονται αν και πλέον το επίκεντρό τους έχει μεταφερθεί εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας, Λονδίνο. Μέχρι στιγμής 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ οι συλλήψεις έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις 1.000.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση πλαστικών σφαιρών και κανονιών νερού, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας και θα τεθούν στη διάθεση της βρετανικής αστυνομίας μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο ανακαλούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία και ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών. Την ίδια στιγμή φωνές βουλευτών, όπως του βουλευτή του συγκυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Ρότζερ Χέλμερ, ζητούν το στρατό «να πυροβολεί στο ψαχνό αυτούς που πλιατσικολογούν και πυρπολούν»!
Φυσικά ο Βρετανός πρωθυπουργός λεκτικά δεν ήταν τόσο ακραίος, αλλά το «οπλοστάσιο» που χρησιμοποίησε ήταν εξίσου βαρύ. Πέραν της καταστολής και της αστυνόμευσης που θα κορυφωθεί όπως ήδη ανακοίνωσε, ο Κάμερον που έχει εδώ και καιρό κηρύξει ότι το «πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε», συνέχισε: «Υπάρχουν θύλακες στην κοινωνία μας που δεν είναι απλώς κατακερματισμένοι, αλλά είναι πραγματικά νοσηροί. Είναι μία πλήρης απουσία ευθύνης σε τμήματα της κοινωνίας μας, κάποιοι άνθρωποι στους οποίους επιτρέπεται να αισθάνονται ότι ο κόσμος του οφείλει κάτι, ότι τα δικαιώματά τους είναι περισσότερα από τις ευθύνες τους και ότι οι πράξεις τους δεν έχουν επιπτώσεις», τόνισε ο Κάμερον και προανήγγειλε ουσιαστικά τον οριστικό τερματισμό και των υπολειμμάτων του όποιου κράτους πρόνοιας είχε απομείνει, υπό το σκεπτικό ότι αυτοί οι «νοσηροί θύλακες» δεν είναι άλλοι από «τους άεργους που ζουν με τα επιδόματα»...
Προφανώς, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένη ατζέντα και την προωθεί, με τις ταραχές να συνιστούν μια «χρυσή ευκαιρία», δεδομένου του πολύ θερμού φθινοπώρου, που αναμένεται με τα νέα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει και κυρίως το συντονισμό της δράσης συνδικάτων και φοιτητών που ήδη έχει προαναγγελθεί.
Οι αιτίες των ταραχών είναι η ανεργία, η ανισότητα, η σύνθλιψη εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η αστυνομική βία. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία «εμφανίζεται ανίσχυρη έναντι των κακοποιών» - δεδομένης και της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς η ηγεσία της «συνεργαζόταν» με τον όμιλο Μέρντοχ - μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα πρόβλημα να καταστείλει εν τη γενέσει της τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Να χρησιμοποιεί τη μέθοδο kettling - διά της βίας κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές - και η οποία κρίθηκε παράνομη πρόσφατα από το βρετανικό δικαστήριο. Ούτε είχε κανένα πρόβλημα για τους εκατοντάδες «θανάτους υπό κράτηση»: 333 από το 1998 έως το 2010 σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταγγελιών της Αστυνομίας (IPCC) ή πάνω από 1.000 την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με την οργάνωση Inquest.
Στο μεταξύ, μπορεί το Λονδίνο να ήταν ήρεμο και αστυνομοκρατούμενο για πρώτη φορά από το Σάββατο, εντούτοις οι ταραχές εξαπλώθηκαν στο Μάντσεστερ και το Σάλφορντ και επαναλήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ. Στο Μπέρμιγχαμ όπου και τρεις ασιατικής καταγωγής άνθρωποι δολοφονήθηκαν ενόσω έβγαιναν από ένα τζαμί καθώς αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε πάνω τους και τους διέλυσε. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει ήδη συλληφθεί ένας 32χρονος Βρετανός, ενώ γίνεται μία σαφής προσπάθεια «υποβάθμισης» της δολοφονίας τους. Μία δολοφονία που ενδεχομένως μπορεί να επιβεβαιώσει τη δράση ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων, μεταξύ αυτών και της English Defence League, «που μεθυσμένοι και κατά ομάδες κυνηγούν νέους σημ. προφανώς μετανάστες) σε διάφορες συνοικίες» όπως έχει ήδη καταγγείλει ο δημοσιογράφος Πολ Λιούις στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου