Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια για να φοβηθεί ο λαός



ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Associated Press
Μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια εκδηλώθηκε χτες στο Σύνταγμα την ώρα που διαδήλωναν εκεί χιλιάδες κόσμου και ενώ βρίσκονταν στο χώρο τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, ομάδες των αυτοαποκαλούμενων αγανακτισμένων και άλλοι που είχαν φτάσει στην περιοχή για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, μια μέρα που η πανεργατική απεργία είχε τεράστια επιτυχία. Για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, των ΜΑΤ, ακροδεξιών στοιχείων για να τρομοκρατήσουν το λαό.
Το γνωστό σκηνικό άρχισε να στήνεται από πολύ νωρίς το πρωί, στις 7.15 π.μ. Φασιστοειδή με μια ντουντούκα πήραν θέση μπροστά από τον αστυνομικό φραγμό στον Αγνωστο Στρατιώτη και παρέσυραν εκεί κόσμο κάνοντας χειρονομίες προς τη Βουλή και φωνάζοντας εμετικά συνθήματα. Μιάμιση ώρα αργότερα, οι ίδιοι τύποι, κρατώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες, ενδεδυμένοι μπλούζες με στάμπες όπως «Γ' Μοίρα Υποβρύχιων Καταστροφών», τζόκεϊ, χακί βερμούδες, ακόμα και αστυνομικές περικνημίδες (!) επιχείρησαν να απομακρύνουν κιγκλιδώματα που η αστυνομία είχε βάλει μπρος στο μνημείο. Με αφορμή αυτή την ενέργεια κατέβηκαν από το προαύλιο της Βουλής οι πρώτες διμοιρίες ΜΑΤ (ως τότε παρακολουθούσαν εκ του μακρόθεν) για να σταθούν μπροστά στους συγκεντρωμένους. Στην κάθοδό τους άλλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν φραστικά στους αστυνομικούς. Τότε μάλιστα σημειώθηκαν και σύντομοι διαπληκτισμοί μεταξύ των συγκεντρωμένων, με άλλους να βρίζουν τους αστυνομικούς και άλλους να βρίζουν αυτούς που βρίζουν τους αστυνομικούς, καλώντας τους τελευταίους να βγάλουν τη στολή και να συνταχθούν με το ετερόκλητο αυτό πλήθος ενάντια στους «κλέφτες και προδότες πολιτικούς».
Η προβοκάτσια είχε στόχο να τρομοκρατηθούν οι χιλιάδες διαδηλωτές
Icon
Πρέπει να πούμε ότι το πλήθος αυτό και η συμπεριφορά του δε χαρακτήριζε το σύνολο του κόσμου της πλατείας, αλλά έφτιαχνε το κλίμα για όσα ακολούθησαν.
Η άφιξη της μεγαλειώδους πορείας του ΠΑΜΕ και η πολύωρη παραμονή της εκεί, οργανωμένη και περιφρουρημένη, έκοψε προσώρας την όρεξή τους για χειρότερα. Αργότερα, όμως, με την άφιξη στην πλατεία Συντάγματος των μπλοκ από τη συγκέντρωση του Μουσείου (λίγο μετά τη 1.30 μ.μ.), κάποιοι βγήκαν από την πορεία και ανέβηκαν το στενάκι της Γεωργίου Α', επιτέθηκαν μπροστά στη «Μεγάλη Βρετανία» στις εκεί παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, δίνοντάς τους πρόσχημα για να εκτοξεύσουν βροχή τα δακρυγόνα και τις κροτίδες κρότου-λάμψης κατά του συνόλου των διαδηλωτών. Τότε δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα, θέτοντας σε κίνδυνο τους χιλιάδες διαδηλωτές.
Αλλοι διαδηλωτές επιχείρησαν να απομακρύνουν τα στοιχεία αυτά, τα περικύκλωσαν, τα έσπρωξαν εκτός πορείας, τα απομόνωσαν. Λίγο αργότερα όμως στην Καρ. Σερβίας έκαναν την εμφάνισή τους διμοιρίες των ΜΑΤ. Δέχονται επίθεση από κουκουλοφόρους και ξεκίνησε κυνηγητό στη στοά που ενώνει Καρ. Σερβίας με Σταδίου. Ταυτόχρονα, άλλη διμοιρία ανεβαίνει την Ερμού προκαλώντας οργή, σύγχυση ακόμα και φόβο στους συγκεντρωμένους.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές» απομόνωσαν αστυνομικό στη Βουκουρεστίου και επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Διαδηλωτές τον πήραν από τα χέρια τους και τον απομάκρυναν προς τη Σταδίου. Περιττό να αναφερθεί ότι μόλις πέντε λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να ανεβαίνει από εκείνο ακριβώς το σημείο άλλη διμοιρία των ΜΑΤ, και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση αδιακρίτως κατά όλων των συγκεντρωμένων.
Μισή ώρα μετά, διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίζονταν πλέον παντού (Αμαλίας, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και στα περισσότερα στενά) κάνοντας κυριολεκτικά καταδρομικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που συνέχιζαν να παραμένουν στην πλατεία, ενώ συχνά - πυκνά εμφανίζονταν στο χώρο ασθενοφόρα για να απομακρύνουν από το χώρο τραυματισμένους διαδηλωτές.
Μετά τις 3.30 το μεσημέρι εκτεταμένα επεισόδια με πετροπόλεμο και οδοφράγματα αλλά και ρίψη χημικών έγιναν κοντά στο σημείο που συναντιέται η Καραγεώργη Σερβίας με την πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, μια μεγάλη ομάδα ατόμων συμπλέκονταν με διμοιρίες της ΥΑΤ στο υπουργείο Οικονομικών. Επεισόδια σημειώνονταν, επίσης, στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Ερμού, Μητροπόλεως και στους κάθετους δρόμους μέχρι και την οδό Βουλής. Η χρήση χημικών ήταν εκτεταμένη. Επεσαν χημικά ακόμα και στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Ακολούθησαν δυο μαζικές επελάσεις των μοτοσικλετών των ομάδων «Δ» και ΔΙΑΣ που επενέβησαν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος πετώντας χημικά. Τα επεισόδια τέλειωσαν περίπου μετά τις 5.30 το απόγευμα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 25 προσαγωγές ατόμων, από τις οποίες οι 16 ήταν συλλήψεις.
Αυτό το σκηνικό διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα, όταν και οι κουκουλοφόροι αφού ολοκλήρωσαν το ...έργο τους αποχώρησαν. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται ξανά στο Σύνταγμα οι «αγανακτισμένοι».
Αργά το απόγευμα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου