Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Βύθιση 7,5% του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο



Σε τροχιά κλιμακούμενης πτώσης από τα τέλη του 2008. Στην κατρακύλα και όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας
Ο λαός μια επιλογή έχει: Να αρνηθεί να πληρώσει την κρίση, να ανατρέψει αυτούς που τον ξεζουμίζουν σε περιόδους κρίσης και ανάπτυξης του κεφαλαίου
ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
Για το σκουπιδοτενεκέ αποδείχνονται, μία προς μία, όλες οι προηγούμενες εκτιμήσεις από τους διάφορους «φωστήρες» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μαζί και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για άμβλυνση της κρίσης και των εκδηλώσεών της, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι οι μόνοι δείκτες που ενδιέφεραν και μετρούν για την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι η προώθηση των αδίστακτων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφουν τη συνεχιζόμενη αδιάλειπτη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό που φτάνει στο7,5% για το α' εξάμηνο του 2011, ενώ σε αντίστοιχη ή και ακόμη μεγαλύτερη κατρακύλα συνεχίζουν όλοι οι βασικοί δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, προμηνύοντας τα ακόμη χειρότερα για τους επόμενους μήνες.
Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, παρά τις διάφορες «αναθεωρήσεις» και τα «σκαμπανεβάσματα» στο ΑΕΠ και τους ρυθμούς που εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζεται κλιμακούμενη από το δ' τρίμηνο του 2008. Μετά και τις τελευταίες αναθεωρήσεις διαμορφώνει τους παρακάτω πτωτικούς ρυθμούς:
Γ' τρίμηνο 2010: 4,8%
Δ' τρίμηνο 2010: 8,8%
Α' τρίμηνο 2011: 8,1%
Β' τρίμηνο 2011: 6,9% και σε μέσα επίπεδα για το α' εξάμηνο του 2011 φτάνει στο 7,5%.
Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία», το παραγόμενο ΑΕΠ για το α' εξάμηνο του 2011 διαμορφώνεται με «τρέχουσες τιμές» στα 107 δισ. ευρώ, υπολείπεται δηλαδή κατά πολύ από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού (περίπου 230 δισ. ευρώ για το 12μηνο). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι σωρεύονται όλες οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση των νέων «δημοσιονομικών αστοχιών» τους, με τη διόγκωση της μάζας των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως σε σχέση με το βυθιζόμενο ΑΕΠ.
Τα ακόμη χειρότερα προμηνύουν και οι επιμέρους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα :
  • Βιομηχανική παραγωγή: Η κατρακύλα για το μήνα Ιούνη ανέβασε ρυθμούς στο 13,1% και σε μέσα επίπεδα για το α' εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 8,8%.
  • Λαϊκή κατανάλωση: Ο όγκος λιανικών πωλήσεων (Μάης) συρρικνώθηκε σε ποσοστό 10,9% και στο 5μηνο 12,8%.
  • Οικοδομική δραστηριότητα: Για το α' τετράμηνο (Γενάρη με Απρίλη) συρρικνώθηκε σε ποσοστό49,2%.
  • Επίσημη ανεργία: Το μήνα Μάη έσπασε κάθε κοντέρ φτάνοντας στο 16,6% και τα πολύ χειρότερα προδιαγράφονται για τη συνέχεια.
Αμείωτη αντιλαϊκή επέλαση
Στο φόντο των παραπάνω στοιχείων, η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρίσκει ευκολότερα μέτρα, μέτρα τα οποία θα ευχαριστούσαν τους πάντες και δεν θα τα εφάρμοζε. Μακάρι να υπήρχαν αυτά τα μέτρα. Αλλά δεν υπάρχουν.Νομίζετε ότι οι αλλαγές θα γίνουν με παρθενογένεση;», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου το βάρβαρο πρόγραμμά της.
Σε άλλη συνέντευξη, ο ίδιος τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ που θα«βάζει κοινούς στόχους δημοσιονομικής πολιτικής και για τα έξοδά σου και για τα έσοδά σου και για τη διαχείριση των προϋπολογισμών σου» και θα ενισχύσει την «ευελιξία στην αγορά εργασίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η δημόσια περιουσία θα πουληθεί χωρίς η κυβέρνηση να υπολογίζει τα χρήματα που θα εισπράξει, αποδεικνύοντας ότι η στρατηγική της δεν είναι πώληση για να καλυφθεί δήθεν το δημόσιο χρέος, αλλά η παράδοση κερδοφόρων κρατικών υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους. «Θα δούμε τις εξελίξεις οι οποίες υπάρχουν και οι πωλήσεις δεν γίνονται πάντοτε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία. Μπορεί να είναι ευρύτερες οι συμφωνίες των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιούνται και διαφορετικά εναλλακτικά μοντέλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μόσιαλος.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου της τρόικα βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου και βάσει της νέας δανειακής σύμβασης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με ιδιώτες και τράπεζες, προβλέποντας «σημαντική πρόοδο», καθώς και μια «πιθανή επέκταση του προγράμματος σε ομόλογα που λήγουν μετά το 2020».
Συγκεκριμένα με συνέντευξη στο «Ρόιτερς» και γνωρίζοντας τα πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς και εγχώριους τοκογλύφους, ο Τσ. Νταλάρα ανέφερε: «Θα εκπλαγώ πολύ αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στην όλη διαδικασία τον Σεπτέμβριο. Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες το κοιτάζουν (το σχέδιο), αντιλαμβάνονται: Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Η Ελλάδα δεν ήταν βιώσιμη (επενδυτική) πρόταση πριν από δύο μήνες και νομίζω ότι οι περισσότεροι επενδυτές είναι αρκετά έξυπνοι για να το καταλάβουν αυτό».
Ο ίδιος επαλήθευσε ότι «εξετάζουν ως μία επιλογή» το να συμπεριληφθούν τελικά στην ανταλλαγή και ομόλογα που λήγουν έως το 2024, τέσσερα χρόνια πέρα από το αρχικό σχέδιο.
Ιδια φιλομονοπωλιακή πολιτική
Για οικονομία που πορεύεται σε «μακρά έρημο» με την ύφεση να «υπερβαίνει και τις απαισιόδοξες προβλέψεις»έκανε λόγο η ΝΔ, προτείνοντας σαν διέξοδο την άμεση υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του «Ζαππείου 2», που όμως ήδη έχουν υιοθετηθεί και υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην ύφεση της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο του 2011, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα στοιχεία «καθιστούν ουτοπική την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011 και επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση είναι λανθασμένη».
Δυσαρέσκεια για το διαφαινόμενο μικρό τίμημα και όχι γι' αυτές καθεαυτές τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες η ΝΔ στηρίζει, εξέφρασε ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης ανέφερε: «η εκποίηση σε συνθήκες απαξίωσης των χρηματιστηριακών τιμών δεν είναι αξιοποίηση, δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους και δεν βγάζει την Ελλάδα από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου