Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ «ΑΛΦΑ» - «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ» Με «προξενιό» την καπιταλιστική κρίση



Ανακοινώθηκαν οι όροι της επιχειρηματικής κολεγιάς. Κεφάλαια από το Κατάρ παίρνουν το πάνω χέρι στο υπό διαμόρφωση μονοπώλιο. «Κλειδί» η κεφαλαιακή θωράκιση με 3,9 δισ. ευρώ και οι κοινές μπίζνες στην ευρύτερη ζωτική περιοχή
ICON
Σε κλίμα αδυσώπητων ανταγωνισμών ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, με φόντο και τους εντεινόμενους κλυδωνισμούς που φέρνει η οξυμένη καπιταλιστική κρίση, οι μεγαλομέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών «Alphabank» (Κωστόπουλος) και «Eurobank» (όμιλος Λάτση) με την αποφασιστική στήριξη κεφαλαίων από το εμιράτο του Κατάρ κατέληξαν και επίσημα χτες σε συμφωνία για τη μεταξύ τους συγχώνευση.
«Κλειδί» της επιχειρηματικής κολεγιάς είναι η παραπέρα κεφαλαιακή «θωράκιση» της νέας τράπεζας με ποσά ύψους 3,9 δισ. ευρώ, η απόσπαση πλεονεκτικής θέσης μέσα στη χώρα, αλλά κυρίως στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα ανέβουν μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων σεΚύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Με τη συγχώνευση αποφεύγουν το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ, σύμφωνα με τις διοικήσεις τους, το νέο επιχειρηματικό σχήμα διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επάνοδό τους στις χρηματαγορές.
Το πάνω χέρι, τον πρώτο λόγο στο νέο σχήμα, παίρνουν τα κεφάλαια από το Κατάρ, διεργασία που αποδείχνει και το πόσο κίβδηλη είναι η προπαγάνδα κυβέρνησης και πλουτοκρατίας για τον κίνδυνο «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος. Οι μερίδες των τραπεζών, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, μπροστά στη σχεδιαζόμενη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων με το κούρεμα κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και για παραπέρα συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, σε μια διεργασία που μόνο τα χειρότερα εγκυμονεί για τα υπερδανεισμένα από τις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες. Τα ακόμη χειρότερα προετοιμάζουν και για τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις τους, ένα μεγάλο κομμάτι από τις «εξοικονομήσεις» και τις κάθε είδους «συνέργειες» αφορά στο λεγόμενο μισθολογικό κόστος, τόσο συνολικά από τις μαζικές απολύσεις, όσο και ατομικά για τον καθένα εργαζόμενο.

ICON
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών:
  • Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
  • Θα έχει σημαντική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη με συνολικό δίκτυο από τουλάχιστον 1.300 καταστήματα σε 8 χώρες και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών Ομίλων στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Σερβία.
  • Θα περιλαμβάνεται στους 25 ισχυρότερους στην ευρωζώνημε συνολικό ενεργητικό (στοιχεία α' εξαμήνου 2011) ύψους146 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, οι συνολικές χορηγήσεις (δάνεια) ξεπερνούν τα 98 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 78 δισ. ευρώ.
  • Οι εκτιμώμενες «συνέργειες» υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο και θα πραγματοποιηθούν πλήρως μέσα στην επόμενη τριετία, που σε σημερινές τιμές (παρούσα αξία) υπολογίζονται σε 3,4 δισ. ευρώ. Το ποσό επιμερίζεται σε 270 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη «συνένωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» και σε 80 εκατ. ευρώ από τη ΝΑ Ευρώπη.
  • Για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπονται 3,9 δισ. ευρώ και θα κλιμακωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προβλέπουν 1,25 δισ. ευρώ, από την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ και από άλλες «οργανικές πρωτοβουλίες» για την ενίσχυση του σκληρού πυρήνα των κεφαλαίων τους 2,1 δισ. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα καλυφθεί εξολοκλήρου με κεφάλαια από το Κατάρ, την εταιρία «Paramount», που σήμερα κατέχει περίπου το 4% της «Alpha Bank».
  • Η εκτιμώμενη επιβάρυνση του νέου σχήματος από το«κούρεμα» και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους φτάνει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ
  • H σχέση ανταλλαγής μετοχών ορίστηκε σε 5 νέες κοινές μετοχές της «Alpha Bank» για κάθε 7 μετοχές της Eurobank
  • Μεγαλομέτοχοι στο υπό διαμόρφωση σχήμα θα είναι οι «οικογένειες» του Κατάρ, του Λάτση και του Κωστόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτο μέτοχο προορίζουν την «Paramount» (Κατάρ). Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν στη τραπεζική πιάτσα, το ποσοστό του Κατάρ θα κυμανθεί στο 20%, και με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής από τους Λάτσηδες και τους Κωστόπουλους, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην τραπεζική πιάτσα και τις αγορές.
  • Τα μονοπώλια του τραπεζικού κλάδου «Citi», «JP Morgan»(για λογαριασμό της «Αlpha») και «Barclays», «Goldman Sachs» (για λογαριασμό της «Eurobank») αναλαμβάνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (1,25 δισ. ευρώ) όταν οι συνθήκες στην αγορά τούς το επιτρέψουν.
  • H σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου προγραμματίζεται για το α' εξάμηνο του 2012.
  • Επικεφαλής του νέου σχήματος με την επωνυμία «Αlpha - Eurobank» αναλαμβάνει ο Γ. Κωστόπουλος
Ζητωκραυγάζουν κυβέρνηση - κεφαλαιοκράτες
Την επιχειρηματική κολεγιά έσπευσε να χαιρετίσει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ιδιαίτερα για το «σημαντικό γεγονός» της συμμετοχής του Κατάρ, που σύμφωνα με τον ίδιο «στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Δίνοντας το πράσινο φως για παραπέρα συγχωνεύσεις, ταυτόχρονα τσουβαλιάζοντας τους θύτες με τα θύματα δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πρώτο βήμα - σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», εμφανίστηκε αισιόδοξος από την εξέλιξη, συγκεκριμένα για την «ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας τράπεζας, τη φιλική προσυνεννόηση και τη συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή».
Ο επικεφαλής της «Alpha Bank» και του νέου σχήματος Γ. Κωστόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «αναμένονται» τα... πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, εκτίμηση που τη στηρίζει στην «εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων τους. Η διοίκηση της «Eurobank» έδωσε έμφαση στο «κεντρικό ρόλο» που θα παίξει το νέο σχήμα, στη «ευρύτερη περιφέρεια», δηλαδή στο ζωτικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης.
Θετικοί στην εξέλιξη εμφανίζονται και οι άλλες μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,5%. Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους παρέμειναν αμετάβλητες με τις διαφορές επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα να φτάνουν στις 16 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από τους γερμανικούς κρατικούς τίτλους.
Ξεκίνησαν το κούρεμα
Τον ισολογισμό για το α' εξάμηνο του 2011 ανακοίνωσε χτες η «Alpha Bank», όπου αναγράφουν λογιστική πρόβλεψη για κούρεμα των κρατικών ομολόγων σε ποσοστό 21%. Το σχετικό κονδύλι «ζημίες απομείωσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου» εμφανίζεται στα538,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα για το α' εξάμηνο να εμφανίζουν ζημιά ύψους 524,8 εκατ. ευρώ. Η «Γιούρομπανκ» υπολογίζει το κούρεμα των ομολόγων του χαρτοφυλακίου της στο 16,7%εμφανίζοντας για το α' εξάμηνο ζημιές ύψους 588 εκατ. ευρώ. Η συνολική εμφανιζόμενη ζημιά (α' εξάμηνο) φτάνει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου