Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ Βαθαίνει επικίνδυνα η στρατιωτική συνεργασία



Για το επικείμενο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ ενημέρωσε χτες τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης
Ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο σε αεροδρόμιο της Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια άσκησης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εντατικοποιήσει τη συνεκπαίδευση με τη φονική μηχανή του Ισραήλ
Την επικίνδυνη για το λαό στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης,ενημερώνοντας για την επικείμενη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ (4-6 Σεπτέμβρη), όπου θα υπογράψει σειρά από μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της στρατηγικής σχέσης με το κράτος του Ισραήλ, ο Π. Μπεγλίτης επικαλέστηκε τα «εθνικά συμφέροντα», ενώ επιχείρησε να εξισώσει θύτη και θύμα, αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό. Στον αντίποδα, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου,απαίτησε το άμεσο σταμάτημα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας - Ισραήλ και ανέδειξε τον κομβικό χαρακτήρα του προβλήματος της Παλαιστίνης.
Αναπάντητα άφησε ο Π. Μπεγλίτης τα ερωτήματα, που έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, η οποία σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει ο σταθμός του Μπουσέρ στο Ιράν, ο πυρηνικός. Μπορεί να υπάρξει πολεμική δραστηριότητα του Ισραήλ για να αποτρέψει την λειτουργία του;». Επίσης, διερωτήθηκε αν «σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες με πολύ σκληρή στάση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και το Παλαιστινιακό, θεωρείτε ότι η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ είναι προς όφελος της χώρας;».
Κριτήριο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα
Χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν η αναφορά του Π. Μπεγλίτη, σύμφωνα με την οποία «είναι ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι στο Παλαιστινιακό, υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», με την παρατήρηση ότι«και το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβιώσει σε ασφαλή σύνορα», σαν να μην υπάρχει ζήτημα εισβολής και κατοχής σε αραβικά εδάφη, η οποία πυροδοτεί τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων.
Δήλωσε, επίσης, ότι «καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά πολιτών του Ισραήλ που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ για την ιμπεριαλιστική ωμότητα του κράτους του Ισραήλ, έκανε λόγο απλά για «δυσανάλογο τρόπο» στις ενέργειές του.
Σε άλλο σημείο, μετά από ερώτηση της Δ. Μανωλάκου, είπε ότι δεν πρόκειται κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ να επισκεφθεί και την Παλαιστίνη αναρωτώμενος «γιατί όταν πάει κάποιος υπουργός στο Ισραήλ πρέπει να πηγαίνει και στην Παλαιστίνη. Δεν είναι αντανακλαστικές οι διπλωματικές κινήσεις. Δείχνουν ένα στοιχείο κόμπλεξ και απολογίας απέναντι στην περιοχή». Αναφερόμενος στο Ιράν, προσπάθησε και εδώ να εξισώσει το θύμα με τον θύτη, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με κάθε στρατιωτική επέμβαση εναντίον ανεξάρτητου κράτους, όμως λέμε στο Ιράν, σεβασμός στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του οργανισμού πυρηνικής ενέργειας».
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων με το Ισραήλ, ο Π. Μπεγλίτης υποστήριξε πως απαιτείται «ρεαλιστική ανάγνωση των εξελίξεων που έλειψε στο παρελθόν» και ξεδιάντροπα πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση «μας στέρησε την επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσα στις ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται στην ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα, τηρουμένης της θέσης της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Νέες κοινές ασκήσεις ενόψει
Περιγράφοντας το περιεχόμενο των συμφωνιών που θα υπογραφούν με το Ισραήλ, ο Π. Μπεγλίτης μίλησε για «διαδικασίες βιομηχανικής συνεργασίας και συμπαραγωγών που θα βοηθήσουν τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας», προαναγγέλλοντας «μπάσιμο» ισραηλινών κεφαλαίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται ήδη σε φάση γενικευμένης εκποίησης.
Είπε ακόμα ότι στόχος είναι «να ανανεώσουμε την συνεργασία με την τακτική κοινών ασκήσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ», αφού«ήδη συνεργαζόμαστε» και «είμαστε σε έναν γεωγραφικό χώρο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δυναμική που ενσωματώνει για να έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα». Παράλληλα, ανήγγειλε«διεύρυνση ασκήσεων και με τον στρατό ξηράς και με το ναυτικό».Σχολιάζοντας τέλος τη θετική στάση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., είπε πως«στην πλειοψηφία τους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμμερίζονται την βασική στρατηγική».
Αναφερόμενη στην ευρύτερη περιοχή, η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε τον«ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για μια περιοχή που έχει πλούτο και αποτελεί πέρασμα προς την Ασία» και επεσήμανε ότι «για την πορεία των εξελίξεων στην περιοχή κλειδί είναι η πορεία επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος», θυμίζοντας ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται. Παρότι υπήρχε άτυπη εκεχειρία έγιναν δολοφονικές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας. Δεν έχει διστάσει να κάνει δολοφονική επίθεση και σε διεθνή ύδατα». Τόνισε ότι «απαιτούμε την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από κατοχικές δυνάμεις» και πως «έχουμε ζητήσει να ακυρώσει η Ελλάδα την στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ».
Ελλάδα και Ισραήλ «ανήκουν στο ίδιο πεδίο γεωστρατηγικών σχέσεων λόγω των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», επισήμανε επικροτώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε μονόδρομο την κυβερνητική πολιτική, αιτούμενος τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας όμως «να λιγοστέψει η σύνθεση...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου