Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εντείνει την επίθεση στους δημόσιους υπάλληλουςΠΑΜΕ: «Μόνος δρόμος είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»
ΚΟΥΚΟΣ
Αλλη μια προκλητική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου μιλάει για «δυσανάλογα μεγάλο» αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και ύψος δαπανών, εκτοξεύοντας για μια ακόμη φορά, με έμμεσο τρόπο, την απειλή των απολύσεων και της «εξίσωσης προς τα κάτω» των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, ο Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε πως «υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός κράτους, οικονομίας, κοινωνίας. Ενα δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με άλλες χώρες, κράτος, και όσον αφορά το ύψος των δαπανών, και ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων, από τους οποίους άλλοι πληρώνονται πολύ περισσότερα και άλλοι πολύ λιγότερα απ' ό,τι πρέπει». Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε στην εφημερίδα «REAL NEWS»: «Η χώρα δεν αντέχει το διογκωμένο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός χωρίς απολύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τα όσα είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είχε απειλήσει ακόμη και με απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό το μπαράζ δηλώσεων δείχνει πως η κυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία είναι αποφασισμένες να εντείνουν την επίθεση κατά των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε το κράτος να υπηρετεί ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.
Αλλωστε, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά αντιδραστικών αλλαγών στο Δημόσιο. Ηδη, οι «υψηλομισθοί», σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο, έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση στους μισθούς τους. Το «πάγωμα» των μισθών τους - που ξεκίνησε το 2008 - θα συνεχιστεί για άλλα τρία χρόνια. Τα επιδόματα μειώθηκαν κατά 20% και ο 13ος και 14ος μισθοί αντικαταστάθηκαν με «βοηθήματα». Αντίστοιχα, δραματική είναι και η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με την κυβέρνηση να πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν στο Δημόσιο με προγράμματα stage και να απολύει περίπου 75.000 εργαζόμενους. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχει μειώσει τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων κατά 50.000, ενώ η πολιτική της «εργασιακής εφεδρείας» και των απολύσεων θα συνεχιστεί μέχρι το Δημόσιο να συρρικνωθεί στους 150.000 δημόσιους υπάλληλους μέχρι το 2013.
Κράτος στις ανάγκες του κεφαλαίου
Με σχόλιο του Γραφείου Τύπου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει αναφορικά με τις δηλώσεις του Ηλ. Μόσιαλου:
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", "πίνει νερό" στο όνομα του ιδιωτικού τομέα και θέλει ένα κράτος που να υπηρετεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου. Με απολύσεις εργαζομένων και μείωση ακόμη περισσότερο των μισθών.
Θέλει τους κοινωνικούς τομείς πεδίο δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι το μόνο δρόμο που έχουν είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Την κοινή συμμαχία εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».
  • Ενα ακόμη χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα έρχεται με την αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 37,5 ώρες τη βδομάδα στις 40 ώρες. Το νέο ωράριο θα ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου και χτες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους δημόσιους υπάλληλους για να «επιλέξουν» το νέο ωράριο. Η αύξηση των ωρών εργασίας - κατά 10 ώρες, συνολικά, το μήνα - σε συνδυασμό με τη μείωση των υπαλλήλων, θα έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, ακόμη και σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς, όπως αυτός της λειτουργίας των παιδικών σταθμών όπου οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο με λιγότερο προσωπικό, με σοβαρές συνέπειες στους ίδιους και στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου